(13.10 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Prosím vás nyní, abyste se všichni přihlásili identifikačními kartami. Sdělím vám, kdo mě požádal o vydání nové náhradní karty. Pan poslanec Miloslav Kučera - náhradní karta 33, pan poslanec Vojíř - karta 25, pan poslanec Teplík - karta 7, pan poslanec Lobkowicz - karta č. 1, pan poslanec Langer - karta číslo 12, paní poslankyně Čelišová - karta číslo 10, poslanec Martin Říman - karta 34, pan poslanec Miroslav Beneš - karta 23.

Nyní přistoupíme k určení ověřovatelů této schůze. Já navrhuji, abychom určili poslance Františka Beneše a poslance Miroslava Kalouska. Má někdo jiný návrh? (Nikdo se nehlásí.) Budeme tedy hlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování má pořadové číslo 1. Z přítomných 163 pro hlasovalo 145, proti 1. Konstatuji, že ověřovateli 35 schůze Poslanecké sněmovny jsme určili poslance Františka Beneše a poslance Miroslava Kalouska.

 

Nyní vám sdělím, že do zahájení schůze jsem obdržel žádosti o omluvy neúčasti. Z důvodu hospitalizace se omlouvá pan poslanec Miloš Titz až do 24. 9. Krátce je hospitalizován - na dva dny - pan poslanec Miloslav Vlček, na 21. a 22. 9. Na celou schůzi se omlouvá ministr Pavel Dostál.

Karta číslo 35 - Svatopluk Karásek.

Na pracovní cestě je a omlouvá se místopředseda vlády Martin Jahn. Ministr Milan Urban je dva dny - 21. a 22. 9. - na zahájení Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně. To jsou omluvy.

A nyní, vážení kolegové, přistoupíme ke stanovení pořadu schůze. Organizační výbor mě pověřil, abych vám předložil jeho doporučení na postup projednávání pořadu 35. schůze, a toto doporučení je následující: Úterý a středu věnovat návrhům zákonů v druhém čtení, ve čtvrtek dopoledne projednávat návrhy zákonů v prvém čtení, odpoledne pak podle jednacího řádu proběhnou ústní a písemné interpelace. Ty ústní interpelace zahájíme ve 14.30 hodin podle nového časového pořádku. V pátek se budeme zabývat návrhy zákonů vrácených Senátem a prezidentem, pak návrhy zákonů ve třetím čtení, volebními body a ostatními body, které jsme vybrali. Tento harmonogram tedy zhruba mluví o tom, jak budeme projednávat jednotlivá čtení.

Já bych vás nejdřív nechal odhlasovat tento postup našeho jednání v úterý, ve středu, ve čtvrtek a v pátek. Pokud není námitek, odhlasujeme nejdřív to, že budeme takto postupovat ve dnech od úterka do pátku. (Nejsou námitky.)

 

Zahajuji hlasování o tomto návrhu. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 2. Z přítomných 173 poslanců pro hlasovalo 102, proti 7, takže tento návrh byl přijat.

 

Na základě dnešního jednání grémia vám sděluji, že dnes a zítra budeme jednat do 20 hodin. Navrhuji proto, aby Poslanecká sněmovna rozhodla, že v tyto dny budeme hlasovat o návrzích zákonů i po 19. hodině. Ve čtvrtek dopoledne budeme v souladu s jednacím řádem projednávat odpovědi na písemné interpelace. Navrhuji, abychom jednali až do jejich vyčerpání, případně tedy i po 19. hodině. (Poznámka stenografky: V písemném podkladu uvedeno "Ve čtvrtek odpoledne…") To jsou všechny návrhy, které zazněly na grémiu.

Obrátil se na mě ještě také ministr průmyslu a obchodu Milan Urban se žádostí, aby bod 14 návrhu pořadu - sněmovní tisk 641, energetický zákon - byl projednán ve středu odpoledne s tím, že ho zastoupí místopředseda vlády. Navrhuji tedy, aby bod 14 byl projednán ve středu 22. 9. jako první bod odpoledne.

V této souvislosti připomínám usnesení Poslanecké sněmovny č. 248 z 26. února 1997, které umožňuje podat pozměňovací návrhy písemně bez jejich čtení ve Sněmovně. Apeluji tedy na všechny případné zájemce, aby se snažili této možnosti využívat, aby naše jednání tak bylo efektivnější.

Tolik snad v této chvíli z mé strany. Já bych vás ještě nechal odhlasovat ty návrhy, které jsem tady přednesl, jako návrhy, které předkládá grémium. To, že budeme jednat do 20. hodiny, a tudíž rozhodnutí, že budeme hlasovat o návrzích zákonů dnes i po 19. hodině. Dnes a zítra tedy budeme hlasovat i po 19. hodině. O tom budeme teď hlasovat. Navrhuji, abychom písemné interpelace ve čtvrtek projednávali až do jejich vyčerpání, tedy případně i po 19. hodině. O tomto budeme nyní hlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 3. Přítomno 178 poslanců, pro hlasovalo 86, proti 39. Tento návrh nebyl přijat.

 

O slovo se hlásí pan ministr Karel Kühnl.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP