(12.40 hodin)
(pokračuje Kupčová)

Budeme hlasovat o návrhu na přikázání předloženého návrhu zákona k projednání výboru pro sociální politiku a zdravotnictví.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 62. Z přítomných 105 poslanců 98 hlasovalo pro návrh, proti nikdo. Tento návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že návrh byl přikázán k projednání výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. Děkuji panu ministrovi a panu zpravodaji. Končím tento bod.

 

Dalším a předpokládám, že posledním bodem před polední přestávkou, je bod

 

30.
Návrh poslanců Hany Šedivé, Michaely Šojdrové, Vladimíra Koníčka a dalších
na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 364/2000 Sb., o zrušení Fondu dětí a mládeže
a o změnách některých zákonů, ve znění zákona č. 79/2002 Sb. a zákona č. 428/2003 Sb.
/sněmovní tisk 607/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

 

Upozorňuji, že je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení. Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 607/1.

Předložený návrh uvede paní poslankyně Hana Šedivá. Prosím, paní poslankyně, ujměte se slova.

 

Poslankyně Hana Šedivá: Vážená paní předsedající, členové vlády, kolegyně, kolegové, dovolte mi, abych vám předložila novelu zákona o zrušení Fondu dětí a mládeže.

Dne 12. 12. loňského roku nabyl účinnosti zákon, kterým se měnil zákon o zrušení Fondu dětí a mládeže a o změnách některých dalších zákonů. Vzhledem k tomu, že původní návrh předpokládal prodloužení činnosti Fondu dětí a mládeže do 30. 4. 2004 a v konečné verzi byla účinnost prodloužena do 31. 12. 2004, nedopatřením nedošlo v původním článku VI ke změně data, a bylo tedy schváleno datum 1. července 2004. Jedná se o posunutí účinnosti zrušovacích ustanovení k zákonu č. 220/2000 Sb.

Další úprava se týká upřesnění popisu nemovitostí, které jsou tímto zákonem převáděny na Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Tento nedostatek měl být odstraněn pozměňovacími návrhy senátního výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí a ústavně právního výboru. Jelikož k tomu nedošlo, je třeba toto upřesnění provést v navržené novele.

Předložená právní úprava je v souladu s českým ústavním pořádkem, právním řádem a není v rozporu s mezinárodními úmluvami.

Vláda tento návrh projednala dne 7. 4. letošního roku a vyslovila souhlas. Vzhledem k nutnosti předložených změn a vzhledem k jednoduchosti předložené právní úpravy navrhuji, aby Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky ve smyslu § 19 odst. 2 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny vyslovila s předloženým návrhem souhlas již v prvém čtení. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji paní poslankyni Haně Šedivé. Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení pan poslanec Zbyněk Novotný.

 

Poslanec Zbyněk Novotný: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, dámy a pánové, moje zpravodajská zpráva bude stejně stručná, jako je stručný návrh zákona.

Zákon o zrušení Fondu dětí a mládeže projednávala sněmovna v červenci minulého roku. V rozpravě byl fond kritizován za své dnes už více než desetileté hospodaření a z tohoto důvodu bylo podáno množství pozměňovacích návrhů směřujících k co nejrychlejšímu ukončení činnosti fondu. Poté při přijímání těchto pozměňovacích návrhů nedošlo k posunu v datu účinnosti zrušovacích ustanovení. Návrh zákona, který dnes projednáváme, toto nedopatření napravuje.

Další úprava zákona se týká upřesnění popisu nemovitostí, které jsou s tímto zákonem převáděny na MŠMT. Tento nedostatek měl být odstraněn při jednáních senátních výborů, jak už o tom hovořila paní poslankyně Šedivá. Jelikož k tomu nedošlo, je třeba toto upřesnění provést zde.

Vzhledem k tomu, že v obou částech navrženého zákona se jedná o technickou záležitost, doporučuji sněmovně, aby návrh zákona schválila. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji, pane zpravodaji. Nyní otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, zda se někdo další hlásí. Není tomu tak. Obecnou rozpravu tedy končím. Protože nepadla námitka proti zkrácenému projednávání, rozhodneme nyní podle § 90 odst. 5 o pokračování projednávání tohoto návrhu.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 607 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení."

Všechny vás odhlásím a požádám vás, abyste se znovu zaregistrovali. Budeme hlasovat o návrhu usnesení, který jsem přednesla.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 63. Z přítomných 105 poslanců pro návrh hlasovalo 96, proti 1. Tento návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Zahajuji podrobnou rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku. Ptám se, zda se někdo hlásí. Není tomu tak. Podrobnou rozpravu tedy končím. Můžeme přistoupit k hlasování o návrhu zákona.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Hany Šedivé, Michaely Šojdrové, Vladimíra Koníčka a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 364/2000 Sb., o zrušení Fondu dětí a mládeže a o změnách některých zákonů, ve znění zákona č. 79/2002 Sb. a zákona č. 428/2003 Sb., podle sněmovního tisku 607."

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 64 z přítomných 109 poslanců 102 hlasovalo pro návrh, proti nikdo. S návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Kolegyně a kolegové, končím tento bod. V tuto chvíli vyhlašuji polední přestávku. Odpolední jednání začne ve 14.15 hodin. Členům organizačního výboru připomínám konání organizačního výboru za deset minut. Přeji dobrou chuť.

 

(Jednání přerušeno ve 12.48 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP