(16.00 hodin)
(pokračuje Filip)

Zahajuji hlasování pořadové číslo 380. Ptám se, kdo je pro schválení tohoto zákona. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 380 z přítomných 171 poslanců pro 86, proti 48. Návrh byl přijat.

 

Ještě ale vyčkáme kontroly hlasování. (Probíhá kontrola hlasování.) Všechno v pořádku. Děkuji.

Děkuji panu ministrovi práce a sociálních věcí Zdeňku Škromachovi, děkuji zpravodaji poslanci Zralému, končím bod 94.

Budeme pokračovat přerušeným bodem 121. Předám řízení paní místopředsedkyni Němcové.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Opravuji předchozí informaci. Budeme se zabývat přerušeným bodem 120, kterým je

 

120.
Zpráva o stavu zemědělství České republiky za rok 2002
/sněmovní tisk 427/

 

Tento bod jsme přerušili po obecné rozpravě před rozpravou podrobnou. Zahajuji podrobnou rozpravu a táži se, kdo se do ní hlásí, protože písemnou přihlášku nemám. Z místa se hlásí pan poslanec Miloslav Kučera.

 

Poslanec Miloslav Kučera: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych vám ještě jednou přečetl návrh usnesení, které navrhuji odhlasovat po případném přijetí této zprávy na vědomí.

Návrh usnesení: Za prvé. Poslanecká sněmovna žádá vládu České republiky, aby vypracovala a sněmovně předložila

a) rozklad předpokládaných dopadů převodů zemědělských podpor a dotací na formu zjednodušených plateb na změny v celkové produkci jednotlivých farmářských komodit v České republice;

b) rozklad předpokládaných dopadů celkového navýšení poskytovaných podpor zemědělcům na vývoj farmářských cen jednotlivých komodit, cen zemědělských pozemků, nájemného, cen služeb a mezd v zemědělství a předpoklad možného vyprovokování zájmu investičních skupin o nákup zemědělské půdy;

c) odhad současného podílu zemědělské půdy ve vlastnictví cizozemců dle jednotlivých kategorií půdy a regionů a očekávaný nárůst tohoto podílu do roku 2015.

Druhý bod tohoto návrhu usnesení: Koncepce resortní politiky Ministerstva zemědělství na období před vstupem České republiky do Evropské unie, schválená usnesením vlády České republiky č. 49 ze dne 12. ledna 2000 a realizovaná od roku 1999, nevedla k dosažení potřebné konkurenceschopnosti a stabilizaci českého zemědělství před vstupem naší republiky do Evropské unie.

Já si myslím, že to takhle asi stačí. Žádám, aby bylo hlasováno o každém bodu i podbodu zvlášť.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Toto je návrh usnesení, se kterým jste seznámil sněmovnu, pane poslanče. Vaši připomínku určitě registruje pan zpravodaj. Nyní má slovo s návrhem do podrobné rozpravy zpravodaj pan poslanec Ladislav Skopal.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Děkuji, paní předsedající. Chci jenom zopakovat, že jsem ve své zpravodajské zprávě navrhl usnesení zemědělského výboru vzít zprávu na vědomí.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano. Zeptám se, zda se ještě někdo hlásí do podrobné rozpravy. Není tomu tak, proto podrobnou rozpravu končím. Zeptám se na případná závěrečná slova pana ministra a pana zpravodaje.

Poprosím tedy pana zpravodaje, aby nás seznámil s dalším postupem během hlasování, které je před námi.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Paní předsedající, nejdříve bych nechal hlasovat o usnesení zemědělského výboru vzít zprávu na vědomí a potom bych po jednotlivých bodech nechal hlasovat o návrzích pana poslance Kučery.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Zeptám se, zda je námitka proti tomuto navrženému postupu. Není. Můžeme se tedy tímto návrhem řídit. To znamená, že nejprve budeme hlasovat o návrhu zemědělského výboru, a to návrhu, aby tato zpráva byla vzata na vědomí.

Ještě přivolám naše kolegy a zároveň vás odhlásím a poprosím vás o novou registraci. Chvilku počkáme, až budeme kompletní, aby mohlo regulérně proběhnout hlasování.

 

Myslím, že můžeme přistoupit v tuto chvíli k hlasování. Bude to hlasování pořadové číslo 381 a v něm rozhodneme o návrhu na to, abychom tuto zprávu vzali na vědomí, tedy o návrhu zemědělského výboru. Táži se vás, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 381 z přítomných 151 poslanců pro 103, proti 41. Tento návrh byl přijat.

 

Pane zpravodaji, prosím, abyste uvedl další návrh.

O slovo se hlásí místopředseda vlády Cyril Svoboda.

 

Místopředseda vlády a ministr zahraničí ČR Cyril Svoboda: Paní místopředsedkyně, nezpochybňuji hlasování, ale hlasoval jsem na vedlejším hlasovacím zařízení, takže se za to omlouvám, ale nic nezpochybňuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: To bylo sdělení pro stenozáznam. Bylo zaregistrováno. Prosím nyní pana zpravodaje.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Jako o dalším bodu budeme hlasovat o bodu 1a pana poslance Kučery. Pokud bude potřeba přečíst znovu tento bod, tak jej samozřejmě znovu přečtu, pokud to bude někdo ze sálu žádat.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Já si myslím, že by bylo vhodnější, abyste přečetl, pane zpravodaji, o čem máme hlasovat, aby to bylo každému jasné, protože ne všichni byli přítomni v jednacím sále ve chvíli, kdy pan poslanec předčítal své návrhy.

 

Poslanec Ladislav Skopal: Ano, paní předsedající. Budeme hlasovat o bodu 1a, který zní: Poslanecká sněmovna žádá vládu České republiky, aby vypracovala a sněmovně předložila rozklad předpokládaných dopadů převodu zemědělských podpor a dotací na formu zjednodušených plateb na změny v celkové produkci jednotlivých farmářských komodit v České republice.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Je to hlasování s pořadovým číslem 382 a táži se vás, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 382 z přítomných 153 poslanců pro 44, proti 42. Tento návrh nebyl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP