(9.01 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Vážené dámy a pánové, zvonila jsem, sice jenom jednou, ale přesto jsem zvonila a přivolávala tím všechny poslankyně a poslance do jednací síně. Ale teď jsem dostala žádost od poslaneckého klubu sociální demokracie o půlhodinovou přestávku, takže začneme jednání v 9.30 hodin.

 

Začátek schůze Poslanecké sněmovny
5. prosince 2003 v 9.31 hodin

Přítomno: 144 poslanců

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, členové vlády, milí hosté, zahajuji 24. schůzi Poslanecké sněmovny a všechny vás vítám. Schůze byla svolána podle § 51 odst. 4 našeho jednacího řádu na základě žádosti 54 poslanců. Pozvánka vám byla rozdána prostřednictvím jednotlivých poslaneckých klubů v pátek 28. listopadu 2003.

Poprosím vás, abyste se všichni přihlásili svými registračními kartami a zároveň mi oznámili, kdo žádá o vydání karty náhradní. Pan poslanec František Pelc má náhradní kartu

č. 1.

Přistoupíme k určení ověřovatelů této schůze. Navrhuji, abychom určili za ověřovatele paní poslankyni Taťánu Fischerovou a paní poslankyni Lucii Talmanovou. Má někdo jiný návrh? (Nikdo.) Vzhledem k tomu, že není jiný návrh, nechám hlasovat o předneseném návrhu.

 

Bude to hlasování pořadové číslo 1, které jsem zahájila, a táži se vás, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji.

V hlasování s pořadovým číslem 1 z přítomných 92 pro bylo 77, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že ověřovatelkami této schůze Poslanecké sněmovny jsme určili paní poslankyni Taťánu Fischerovou a paní poslankyni Lucii Talmanovou.

 

Sděluji, že do zahájení schůze požádali o omluvení své neúčasti na jednání tito poslanci: Michal Hašek - rodinné důvody, Jan Klas - nemoc, Miloš Kužvart - nemoc, Michaela Šojdrová - rodinné důvody, Miroslava Vlčková - nemoc, Petr Bratský, Petr Ibl, Jiří Karas, Jaromír Kohlíček, Jaroslav Plachý, Marie Rusová, Hana Šedivá a Petr Šulák, kteří jsou s monitorovací misí PS OBSE na parlamentních volbách do Státní dumy v Ruské federaci.

Z členů vlády se omlouvají paní ministryně Petra Buzková - zdravotní důvody, pan ministr Pavel Dostál - zahraniční služební cesta, pan ministr Pavel Němec - zdravotní důvody, pan ministr Cyril Svoboda - jednání ministrů zahraničních věcí zemí NATO v Bruselu, a pan ministr Milan Šimonovský - jednání Rady ministrů dopravy Evropské unie a přistupujících zemí v Bruselu.

Nyní rozhodneme o pořadu 24. schůze, jehož návrh je součástí pozvánky. (Velký hluk v jednacím sále, pohyb poslanců.) Prosím o klid v jednací síni a prosím, abyste všichni zaujali svá místa, budeme schvalovat pořad našeho jednání.

Připomínám, že podle § 54 odst. 7 zákona o jednacím řádu rozhodne sněmovna pouze o pořadu uvedeném v žádosti. Zdůrazňuji, že nelze tedy navrhnout změnu nebo doplnění pořadu. Rovněž tak nelze rozšiřovat schválený pořad.

 

Budeme tedy hlasovat o návrhu pořadu 24. schůze Poslanecké sněmovny, tak jak byl písemně předložen.

Rozhodneme v hlasování pořadové číslo 2, které jsem zahájila, a táži se vás, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 2 z přítomných 144 pro bylo 135, proti jeden. Návrh byl přijat.

 

Můžeme tedy přistoupit k jedinému bodu pořadu této schůze, kterým je

 

Zpráva vlády o přípravě privatizace hnědouhelných společností

 

Prosím, aby se slova ujal pověřený člen vlády pan ministr Milan Urban. Prosím, pane ministře.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Milan Urban Vážená paní místopředsedkyně, vážené poslankyně, vážení poslanci, dobrý den.

Předseda Poslanecké sněmovny pan Lubomír Zaorálek tím, že zařadil tento bod na dnešní den, kdy je Mikuláše, tak nám zřejmě nadělil všem uhlí, a opakuji všem, a zřejmě tím chtěl říci, že to je trest za to, že Poslanecká sněmovna je ve značném skluzu a že toto dnešní jednání jistě nepřispěje k tomu, aby se to zlepšilo.

Ale teď vážně. Vláda mě pověřila, abych předložil ústní zprávu k tomuto bodu. Přestože tato problematika je zcela v kompetenci vlády, vítám tuto možnost poskytnout Poslanecké sněmovně a veřejnosti veškeré podrobné informace, které se týkají privatizace hnědouhelných společností, a to proto, aby ten, kdo opravdu chce, mohl posoudit každý krok vlády ve věci této privatizace. Doufám, že tuto příležitost využijeme k věcné debatě, že jejím účelem není politické divadlo, politický cirkus. Já rozhodně k tomu, k takovéto atmosféře nemíním přispívat. Poskytnu tedy velmi otevřeně ucelenou informaci o procesu, který je podle mého názoru a podle názoru vlády naprosto srozumitelný a transparentní. Zároveň jsem připraven odpovědět na všechny věcné odborné otázky. Pojďme tedy na to.

Myslím, že by bylo dobré rozdělit celou problematiku na dva okruhy. Za prvé, proč privatizovat, a za druhé, jak privatizovat.

Chci upozornit na fakt, že privatizace probíhá souběžně ve společnostech Severočeské doly a Sokolovská uhelná na základě naprosto stejného postupu, stejného principu, a je myslím důležité, abych na to upozornil, neboť spory se vedou pouze v jednom případě, v tom druhém žádné spory nejsou, přestože průběh této privatizace je naprosto totožný.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP