(9.50 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Rozhodneme v hlasování pořadové číslo 279. Zahájila jsem toto hlasování a táži se vás, kdo je pro přednesené legislativně technické úpravy. Kdo je proti?

V hlasování s pořadovým číslem 279 z přítomných 174 se pro vyjádřilo 135, proti 25. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Jiří Václavek: Paní předsedající, teď by se podle mého názoru mělo hlasovat o zákonu jako celku a teprve na konec o návrhu doprovodného usnesení.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Ano. Přistoupíme tedy k hlasování o celém návrhu zákona a já přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 42/1994 Sb., o penzijním připojištění se státním příspěvkem a o změnách některých zákonů souvisejících s jeho zavedením, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 304, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Rozhodneme v hlasování s pořadovým číslem 280. Táži se vás, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 280 skončilo. Z přítomných 174 se pro vyjádřilo 126, proti 31. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Nyní bude následovat hlasování o usnesení a prosím, abyste nám jej ještě přiblížil, pane zpravodaji.

 

Poslanec Jiří Václavek: Nedoporučuji. (Ministr rovněž nedoporučuje.)

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 281. Táži se vás, kdo je pro tento návrh usnesení. Kdo je proti?

V hlasování s pořadovým číslem 281 z přítomných 174 se pro vyjádřilo 68, proti 84. Návrh nebyl přijat.

 

Tím jsme skončili projednávání bodu č. 131. Děkuji vám.

 

Můžeme přistoupit k dalšímu bodu schváleného pořadu schůze a tím je bod číslo

 

132.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti
za škodu způsobenou provozem vozidla a o změně některých souvisejících zákonů
(zákon o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla), ve znění pozdějších předpisů,
zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů,
a zákon č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 305/ - třetí čtení

 

U stolku zpravodajů je pan ministr Bohuslav Sobotka, připojí se k němu zpravodaj rozpočtového výboru pan poslanec Vladimír Doležal. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 305/2.

Otevírám rozpravu, hlásí se pan zpravodaj. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Děkuji, paní předsedající. Dovolím si načíst několik legislativně technických úprav, a to za prvé v části druhé čl. V, změna zákona o daních z příjmů, se v návrhu zákona zrušuje v § 19 odst. 1 písm. v). Tím je zapotřebí upravit označení zbylých písmen. Vzhledem k novele zákona o daních z příjmů, které nyní projednává Senát, bude v této novele znít příslušná věta, která přeznačení odstavců provede, následovně: Dosavadní písmena x) až zl) se označují jako písmena w) až zk).

Za druhé, pozměňovacím návrhem označeným C3 se v části druhé čl. V, opět zákon o daních z příjmů, vkládá do § 21 nový odst. 3. Tím ovšem vzniká potřeba současné odst. 3 až 5 přečíslovat. Toto se v případě návrhu C3 provede vložením věty: "Dosavadní odst. 3 až 5 se označují jako odst. 4 až 6."

A za třetí, pozměňovací návrh B1, kterým se navrhuje v zákonu o daních z příjmů nový text § 15 odst. 13, je nezbytné formulačně upravit tak, aby byl kompatibilní s dikcí ostatních ustanovení zákona, jak vznikla po nedávné novelizaci tiskem 402, který se nyní projednává v Senátu. Z toho důvodu je zapotřebí v první větě za slovo "zaplacené" vložit "běžné". V první větě slova "na zdaňovací" nahradit slovy "ve zdaňovacím". V první větě se slovo "na základě" nahrazuje slovem "podle". Část první věty za čárkou "která je tuzemskou právnickou osobou nebo tuzemskou pobočkou zahraniční pojišťovny" se nahrazuje novým zněním "která je oprávněna k provozování pojišťovací činnosti na území České republiky podle zvláštního právního předpisu" - odkaz pod čarou 89. V první větě, v její části za třetí čárkou, se za slovo "dožití" vkládají slova navíc "za předpokladu, že". Za poslední, za třetí větu, to je za slova "při dožití", se vkládají věty: "Jednorázově zaplacené pojistné se poměrně rozpočítá na zdaňovací období podle délky trvání pojištění s přesností na dny. Maximální částka, kterou lze podle tohoto odstavce odečíst ve zdaňovacím období, činí v úhrnu 12 000 Kč, a to i v případě, že poplatník má uzavřeno více smluv s více pojišťovnami."

Za čtvrté, pozměňovací návrhy B1, B2 a C1 až C3 se týkají části druhé čl. V, tedy zákona o dani z příjmů. V případě jejich přijetí je nutno jejich přijetí promítnout i do části druhé čl. VI - přechodná ustanovení. Toto se však zatím stalo jen v případě návrhu C1 a C2, nikoli však návrhů B1, B2 a C3. Budou-li tedy návrhy B1, B2 a C1 až C3 přijaty, je třeba adekvátně upravit pozměňovací návrh C4, kde místo slov "a § 21 odst. 2" budou uvedena slova "a § 15 odst. 13 a 14 a § 21 odst. 2 a 3".

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji panu poslanci Doležalovi. Zeptám se, zda ještě někdo další chce v této rozpravě vystoupit? Není tomu tak, rozpravu končím. Případná závěrečná slova - táži se pana ministra, pana zpravodaje. Nechcete, dobrá. Můžeme tedy poprosit pana zpravodaje, aby nás seznámil s návrhem procedury, kterou se budeme řídit.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Navrhuji následující postup hlasování. Nejdříve bychom rozhodli o návrhu C1, a to o změně číslovky, kde jsou tři varianty. Poté bychom hlasovali o zbývajících bodech C2, C3, C4, poté bychom hlasovali o návrhu pod písmenem B a potom o návrhu pod písmenem A, obojí jako o celku. Na závěr bychom hlasovali o mnou předložených legislativně technických úpravách a pak o zákonu jako celku.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Má někdo námitku proti tomuto návrhu? Pan poslanec Gongol se hlásí, prosím.

 

Poslanec Jaroslav Gongol: Ještě bych poprosil zpravodaje, aby respektoval můj návrh, abychom hlasovali zvlášť o A2.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Je nějaká další námitka k navržené proceduře? Rozhodneme o ní v hlasování pořadové číslo 282. Já zahajuji toto hlasování. Táži se vás, kdo je pro, abychom se navrženou procedurou řídili. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 282 z přítomných 172 pro se vyslovilo 149, proti jeden. Návrh byl přijat.

 

Můžeme se tedy řídit touto právě schválenou procedurou. První návrh, který je před námi.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Nyní bychom měli rozhodnout o číslovce v pozměňovacím návrhu pod bodem C1. Navrhoval bych, abychom nejdříve udělali orientační hlasování o číslovkách 3, 5 a 10 a poté pokračovali v hlasování v pořadí, jak získají podporu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP