(17.10 hodin)

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Miroslavu Grebeníčkovi za uvedení této interpelace. Konstatuji, že nemám žádnou jinou přihlášku do rozpravy, ani z místa nevidím. Proto rozpravu k této věci skončím a zároveň jako u každé interpelace požádám o novou registraci, abychom zjistili aktuální stav poslanců ve sněmovně, protože budeme hlasovat o této věci podle návrhu interpelujícího poslance pana Miroslava Grebeníčka.

 

Hlasování pořadové číslo 44 jsem právě zahájil a ptám se, kdo souhlasí s odmítnutím odpovědi pana místopředsedy vlády Petra Mareše. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 44 z přítomných 86 pro 47, proti 27. Návrh byl přijat.

 

Podle § 112/5 je povinen pan místopředseda vlády Petr Mareš do 30 dnů znovu odpovědět na tuto písemnou interpelaci.

 

Dostáváme se k další, v pořadí páté interpelaci. Ta je na ministryni školství, mládeže a tělovýchovy paní Petru Buzkovou, která odpověděla na interpelaci poslance Waltra Bartoše ve věci sítě škol a školských zařízení. Interpelaci spolu s odpovědí předložil předseda Poslanecké sněmovny jako tisk 448.

Otevírám rozpravu k této věci a ptám se, jestli má někdo zájem. Ano, interpelující poslanec, předseda výboru pan Walter Bartoš. Prosím, pane kolego, máte slovo.

 

Poslanec Walter Bartoš: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, má písemná interpelace se týkala problematiky sítě škol a školských zařízení, což je evidence škol a školských zařízení, a týkala se z toho důvodu, neboť kontrolou ve veřejně přístupných databázích spravovaných ÚIV jsem zjistil, že ve významném procentu jsou u jednotlivých škol a školských zařízení uvedeny nesprávné údaje v adresách škol, údaje o jejich právní formě, a dokonce i nesprávné údaje o zřizovateli. Teď bez ohledu na množství chyb se jedná bezpochyby o pochybení velmi závažná a jsem přesvědčen navíc o pochybení s možnými dalekosáhlými právními důsledky, protože databáze sítě škol a školských zařízení je v podstatě jediným právně relevantním podkladem pro vyplácení prostředků státního rozpočtu určených na vzdělávání. Navíc je oficiální evidenční databází o institucích, kterým stát udělil licenci na poskytování vzdělávání podle platných zákonů a s tím souvisejících práv na vydávání státem uznaných certifikátů, tedy vysvědčení o absolvovaném vzdělání.

Na mou interpelaci mi paní ministryně školství odpověděla. Tato odpověď mi byla doručena 2. září. Upozorňuji, že jsem posílal tuto interpelaci 31. 7., a protože v zaslané odpovědi bohužel není uvedeno datum, kdy paní ministryně tuto interpelaci podepsala, nemohu než konstatovat, že v tomto případě mi odpověď nebyla doručena v souladu s jednacím řádem. Ale myslím si, že to teď není podstatné ani důležité a pro tuto chvíli rozhodující, to byla jen taková malá poznámka.

Za závažnější považuji skutečnost, že odpověď paní ministryně školství není úplná a ne zcela korektně odpovídá na mnou položené otázky. V úvodu odpovědi paní ministryně jsem sice velmi obšírně školen z toho, co to vlastně síť škol je, jak je spravována a také o potížích s jejich správou, nicméně musím přiznat, že to nebyl předmět mého dotazu. Ptal jsem se, proč místo v registru avizovaného sídla školy je uvedena obec, která sídlem školy není a je jen místem, kde sídlí příslušná pošta. Paní ministryně mi odpověděla, že důvodem je požadavek vyhlášky č. 28/2001 Sb. Ministerstva dopravy a spojů ve věci psaní adres. Já jsem se ale na způsob psaní adres vůbec neptal. Můj dotaz reflektoval skutečnost, že v registru takto jednak nelze podle sídla školy školu vůbec vyhledat a navíc jsou ve veřejně přístupném registru uváděny mylné informace.

Závažná je ta skutečnost, že školám, které jsou v registru nesprávně identifikovány, stát poskytuje dotace ze státního rozpočtu. Po mé interpelaci, musím přiznat, ministerstvo školství částečně zareagovalo, nicméně celou situaci s registrem škol vyřešilo velmi šalamounsky. Do vyhledávače v registru škol byla vložena nová poznámka a já si ji dovolím ocitovat: "Veškeré informace jsou informativního charakteru. Pokud hledáte školu podle sídla a nepodaří se vám ji nalézt, zadejte sídlo školy do položky ulice školy." Opravdu velký pořádek v registru škol, to musím konstatovat.

Rovněž další interpelací napadené nepořádky byly vyřešeny velmi podobně. Ze zveřejňovaných údajů v registru škol nově zmizel další údaj, údaj s názvem Výpis z registru škol, takže chyby typu zřizovatel školy je školský úřad nebo škola je rozpočtovou organizací již nejsou viditelné. Jinými slovy a zjednodušeně, prostě registr škol v té podobě, v jaké byl, byl vykuchán, takže se nedovíme vůbec nic.

Nad konstatováním paní ministryně, že v registru jsou uvedeny jen ty údaje, které nahlásili zřizovatelé škol, mě pak napadá, že je-li tomu tak, pak je registr jen jakousi naprosto nezávaznou databází údajů, které možná někdo nahlásí a možná také nikdo nekontroluje. Uznávám, že je-li tomu tak, potom opravdu nebylo možné odpovědět na dotaz, kdo je za nedobrý stav evidence škol odpovědný. Rozumím tomu tak, že kromě vyhlášky o psaní adres jsou za všechny nepořádky odpovědni zřizovatelé, tedy nikoli ministerstvo školství, ale zřizovatelé, kteří posílají údaje pozdě a nesprávně.

V souvislosti s takovou interpretací paní ministryně se nabízí zajímavý námět k zamyšlení. Je-li tomu tak, pak tzv. registr škol, který obsahuje nebo může obsahovat až dva roky neplatné údaje a nikdo v podstatě za stav není zodpovědný, možná by bylo nejlepší řešení neomezit se na jeho částečné vykuchání, jak to teď ministerstvo školství udělalo, ale bylo by lépe v podstatě celý registr smazat. To by asi bylo podle názoru ministerstva školství, tak jak to vyplynulo z odpovědi na mou interpelaci, relevantní.

Na závěr bych si dovolil konstatovat tato dvě tvrzení. Za prvé jsem přesvědčen o tom, že paní ministryně neodpověděla na mé otázky, a za druhé to, co se objevuje v odpovědi paní ministryně, i to, co se objevuje v databázi, ukazuje na velký nepořádek také v této oblasti, kterou má ministerstvo školství. Svědčí to o tom, že ministerstvo školství dává peníze subjektům, které nejsou řádně zaevidovány, nejsou řádně označeny.

A protože bych byl velmi rád, aby se tato situace zlepšila, aby v příští odpovědi na mou interpelaci paní ministryně napsala, že je všechno v pořádku, dovoluji si navrhnout Poslanecké sněmovně, aby vyslovila nesouhlas s odpovědí paní ministryně Petry Buzkové na mou interpelaci. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegovi Waltru Bartošovi. O slovo se přihlásila paní ministryně školství Petra Buzková. Prosím, paní ministryně, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP