(16.40 hodin)
(pokračuje Kasal)

V rozpravě jako první má nyní příležitost vystoupit pan senátor Ladislav Macák.

 

Senátor Ladislav Macák: Vážený pane předsedající, vážený pane předsedo, vážení členové vlády, dámy a pánové, dovolte mi, abych vás seznámil s důvody, proč Senát vrátil návrh zákona, kterým se mění zákon č. 120/2001 Sb., o soudních exekutorech a exekuční činnosti, tzv. exekuční řád, a o změně dalších zákonů, ve znění zákona č. 6/2002 Sb., a zákon č. 368/1992 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, senátní tisk č. 2003/131 a sněmovní tisk č. 234.

Návrh zákona byl doručen Senátu dne 17. července 2003 a Senát projednal tento návrh zákona jako tisk č. 131 na své 9. schůzi dne 7. srpna l. r. a schválil usnesení č. 185, kterým "vrací návrh zákona Poslanecké sněmovně ve znění pozměňovacích návrhů, uvedených v příloze tohoto usnesení", když v hlasování č. 26 z přítomných 71 senátorek a senátorů se pro přijetí tohoto usnesení vyslovilo 69 a proti nebyl nikdo.

Pozměňovací návrhy přijaté Senátem:

První pozměňovací návrh se týká bezplatného poskytování informací exekutorskému úřadu. Obecně platí, že všechny subjekty, kterým je umožněno nakládat s majetkem, informacemi nebo službami, ať už vlastními, nebo třetích osob, mají oprávnění za poskytnuté informace nebo služby požadovat náhradu nákladů. Toto oprávnění je například v zákoně o soudních poplatcích, ve správním řádu, v zákonu o fondu kulturních a sociálních potřeb, ve vodním zákoně nebo i v zákoně o bankách a v zákoně o svobodném přístupu k informacím. Všem uvedeným subjektům, a nejen jim, z jejich činnosti vznikají náklady, které jsou oprávněny zahrnout do nákladů a vyúčtovat je. Senát je přesvědčen, že by tato obecná zásada měla být i v zákoně o soudních exekutorech a exekuční činnosti. Vychází to i z toho, že když někdo to dostane zadarmo, tak chce víc, než třeba potřebuje.

Druhý pozměňovací návrh je legislativně technické povahy, kdy se chybný odkaz v § 53 na § 250a občanského soudního řádu nahrazuje správným odkazem na § 260a.

Závěrem mi dovolte doporučit vaší ctěné Poslanecké sněmovně schválit projednávanou novelu zákona ve znění postoupeném Senátem. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu senátorovi Ladislavu Macákovi. Přihlášky do rozpravy nemám, takže rozpravu končím.

Přistoupíme k hlasování. Dal jsem gongem znamení, že se blíží okamžik, kdy hlasováním bude rozhodnuto o osudu této předlohy. Ještě chvilku počkáme, až se dostaví všichni ti, kteří chtějí hlasovat.

Zdá se, že všichni ti, kteří chtějí hlasovat jsou přítomni. Přistoupíme k hlasování podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí následujícího usnesení je třeba souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců. Přednesu návrh usnesení:

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 120/2001 Sb., o soudních exekutorech a exekuční činnosti a o změně dalších zákonů, ve znění zákona č. 6/2002 Sb. a zákon č. 368/1992 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku č. 234 a ve znění schváleném Senátem, podle sněmovního tisku 234/5."

 

Zahájil jsem hlasování, které má pořadové číslo 17. Kdo s návrhem usnesení souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Hlasování skončilo. Ze 197 hlasujících byl pro jeden, proti 119, takže návrh ve znění Senátu jsme nepřijali.

 

Budeme tedy hlasovat znovu, a to podle § 97 odst. 5 jednacího řádu Poslanecké sněmovny. K přijetí tohoto usnesení je třeba souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců, tedy souhlasu 101 poslance.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP