(18.00 hodin)
(pokračuje Hrnčíř)

Komplexní pozměňovací návrh jej vybavuje zvláštní průkazkou.

Jestli jsem původní návrh kritizoval za finančně náročný, tento komplexní pozměňovací návrh situaci ještě zhoršuje. Přináší nové zvýšené mandatorní výdaje na státní rozpočet. Vzhledem k efektu, kterého návrh předpokládá dosáhnout, vzhledem k tomu, že žadatelů nebude více než deset ročně, je administrativa zbytečně přemrštěná. Bude podle mého názoru - bylo by dobře, kdyby to pan ministr ve své závěrečné řeči eventuálně sdělil - vyžadovat jedno komplexní oddělení na Ministerstvu životního prostředí. To je podle mého názoru v této situaci, kdy chceme státní zaměstnance naopak propouštět, nebo dokonce jim snižovat platy, neúnosné. Myslím si, že bychom si měli odpovědět na otázku, zda opravdu v současné době chceme najímat nové úředníky na Ministerstvu životního prostředí s agendou tak málo důležitou, jako je výjezd do Antarktidy. Stojí nám vůbec za to hlasovací právo v elitním antarktickém klubu?

Vůbec bych se nedivil, kdyby vláda tento návrh z těchto důvodů sama stáhla. Pokud tak neučiní, navrhuji tento návrh zákona ve druhém čtení zamítnout. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Pavlu Hrnčířovi. Další přihlášky do rozpravy nemám. Ještě se hlásí do rozpravy paní poslankyně Konečná.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji. Já bych jenom dodala, že bychom mohli komplexní pozměňovací návrh, který byl schválen oběma výbory, vzít jako základ k projednávání, aby do podrobné rozpravy případné pozměňovací návrhy směřovaly k tomuto návrhu.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dobře. V tuto chvíli obecnou rozpravu končím a čeká nás první hlasování. První hlasování bude o návrhu pana poslance Pavla Hrnčíře a začne zhruba za minutu.

Snad jsou všichni přítomni.

 

V hlasování pořadové číslo 167 rozhodneme o návrhu pana poslance Hrnčíře na zamítnutí této předlohy. Kdo souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 165 přítomných pro 44, proti 108.

 

V dalším hlasování rozhodneme o návrhu paní poslankyně Konečné o tom, že za základ vezmeme společný komplexní pozměňovací návrh.

Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Ze 164 přítomných pro 118, proti 24.

 

V podrobné rozpravě, kterou jsem právě v tuto chvíli zahájil, nechť zazní pozměňovací návrhy ke komplexnímu návrhu. Hlásí se paní poslankyně Konečná.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji. Vzhledem k tomu, že komplexní pozměňující návrh obou výborů v § 27 oproti vládnímu návrhu rozšiřuje delikty podle míry závažnosti, což vede i k odstupňování sankcí za delikty - zatímco vládní návrh obsahuje úpravu deliktů ve třech odstavcích, komplexní pozměňovací návrh upravuje delikty v pěti odstavcích - si dovolím přednést pouze legislativně technické úpravy, a to:

V § 27 odst. 5 větě druhé se za slovo "deliktu" vkládají slova "podle odstavce 3 nebo 4".

V § 27 odst. 6 se slova "odstavce 1 nebo 2" nahrazují slovy "odstavců 1 až 5".

V § 27 odst. 7 se slova "delikty podle odstavce 2 písm. k), l) a m)" nahrazují slovy "delikty spáchané fyzickými osobami podle odstavce 2 písm. j), l) a m) a obdobné delikty spáchané právnickými osobami".

V § 27 odst. 8 se slova "odstavce 1" nahrazují slovy "odstavce 1 nebo 2".

V § 27 odst. 9 se slova "1 a 2" nahrazují slovy "1 až 5".

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Konečné. Další přihlášky do druhého čtení podrobné rozpravy v písemné formě nemám. Z místa se hlásí pan poslanec Hrnčíř.

 

Poslanec Pavel Hrnčíř: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, paní poslankyně, páni poslanci, dovoluji si vám přednést tři pozměňovací návrhy ke sněmovnímu tisku 195/3 neboli 4.

Za prvé, v § 7 odst. 4 vypustit písm. a). Jedná se zde o povinnost mít uzavřenou pojistnou smlouvu při vjezdu do Antarktidy. Jelikož podle mých informací žádná pojišťovna nepojišťuje tyto věci, do Antarktidy je předložení tohoto dokladu značně nejisté a znemožnilo by vůbec tyto výpravy uskutečnit, proto navrhuji tento bod vypustit.

Za druhé, v § 10 odst. 1 písm. c) vypustit slova "která může být nejdéle 1 rok ode dne zahájení činnosti v Antarktidě". Zdůvodnění: Tento odstavec stanoví, že povolení může být vydáno pouze na jeden rok, ale výzkum v řadě případů trvá i déle než jeden rok a musela by tato výprava žádat o každý rok zvlášť.

Třetí pozměňovací návrh. V § 12 vypustit odst. 3, který opět připouští činnost v Antarktidě po dobu jednoho roku, ale tato činnost v Antarktidě může být déle, než připouští tento návrh.

Děkuji za podporu těchto pozměňovacích návrhů.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Hrnčířovi. Na tuto podporu si nicméně bude muset počkat až do třetího čtení. Nechtěl jsem vás zaskočit tímto neobvyklým prohlášením.

Myslím, že v tuto chvíli další přihlášky do podrobné rozpravy nejsou, takže podrobnou rozpravu končím a končím druhé čtení této předlohy s tím, že chce vystoupit ještě pan ministr. Dávám mu samozřejmě příležitost.

 

Ministr životního prostředí ČR Libor Ambrozek: Pane předsedající, dámy a pánové, rád bych poděkoval, pane předsedající, vaším prostřednictvím kolegu Hrnčířovi za nevšední péči, kterou tomuto návrhu zákona věnuje. Velmi oceňuji jeho smysl pro humor a těším se na další spolupráci ve výboru, a kdybych měl jistotu, že v resortu budu déle, tak bych mu rád funkci atašé samozřejmě nabídl, ale vzhledem k nestabilní politické situaci si takovýto slib netroufám učinit, protože bych pak mohl být sankcionován za jeho nedodržení.

Jinak co se týče projednávaného návrhu zákona - proč k němu bylo tolik připomínek? Je to proto, že v Antarktidě už funguje jakási česká ne úplně výzkumná stanice, kam přijíždí řada turistů. Jsou to lidé často mediálně známí, kteří chtěli panu polárníkovi Pavlíčkovi pomoci s návrhem zákona, který se zúčastnil aktivně projednávání, dali k tomu řadu pozměňovacích návrhů, takže jejich zásluhou je text takto vylepšen. Ministerstvo životního prostředí si nic v tomto duchu neobjednávalo a navrhovali to přímo lidé, kteří buď stanici provozují, anebo ji navštívili. Doufám, že úpravy budou k dobrému, a je škoda, že některé své náměty kolega Hrnčíř neuplatnil v pracovní skupině, které se také zúčastnil.

Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP