(12.50 hodin)

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Místopředseda vlády a ministr vnitra právě vchází do dveří. Jsem ráda, že můžeme pokračovat v projednávání tohoto rozjednaného bodu.

Táži se, zda se někdo další hlásí do obecné rozpravy. Nikoho nevidím, obecnou rozpravu končím.

Táži se navrhovatele, resp. zástupce navrhovatelů a poté zpravodaje, zda chtějí vystoupit se svými závěrečnými slovy. Pan poslanec Radko Martínek ano. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Radko Martínek: Paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, nebudu zdržovat dlouhými projevy. Já bych se pouze vaším prostřednictvím pokusil obrátit na pana kolegu Fajmona, kterého si velmi vážím a který když vystoupí, je vždy připraven. Myslím si, že byl připraven i na dnešní vystoupení. Nicméně bych ho chtěl ujistit, že nebylo úmyslem předkladatelů řešit vztahy České republiky k sudetským Němcům. Myslím si, že všichni tři předkladatelé mají dostatek zkušeností na to, aby dokázali rozlišit podstatné od nepodstatného.

Já jsem měl příležitost pana Posselta slyšet, vyslechnout si jeho vývody o historii našeho státu a historii této oblasti, a musím říci, že jsou to opravdu velmi "pozoruhodné" názory, které směřují proti samotné existenci našeho národa, natož našeho státu, ale myslím si, že s dr. Edvardem Benešem to nemá nic společného, protože je to - musí to být a doufám, že to bude - jenom záležitost nás, našeho národa a této ctihodné sněmovny. (Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji panu poslanci Radko Martínkovi. Nyní přistoupíme k hlasování o přednesených návrzích. Pokud se nemýlím - žádám pana zpravodaje, aby mě sledoval - v rozpravě padl jeden návrh na zamítnutí.

Nejdříve vás všechny odhlásím na žádost z pléna a prosím, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami.

Pokusím se ještě přivolat všechny, kteří o tomto návrhu chtějí hlasovat, a pro ty, kteří přicházejí, opakuji, že budeme hlasovat o návrhu na zamítnutí tohoto návrhu zákona.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s návrhem na zamítnutí, prosím, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 54 z přítomných 146 poslanců hlasovalo 28 pro návrh, 88 proti. Tento návrh nebyl přijat.

 

Budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání petičnímu výboru. Táži se, zda má někdo jiný návrh. Pan zpravodaj. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Václav Nájemník: Byl jsem požádán předsedou výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, aby se také oni mohli podílet na projednávání tohoto zákona, čili rozšiřuji návrh.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Táži se, zda má někdo ještě jiný návrh. Nevidím nikoho. Přistoupíme k hlasování.

 

Nejprve budeme hlasovat o návrhu na přikázání výboru petičnímu.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, prosím, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 55 z přítomných 147 poslanců hlasovalo 124 pro návrh, proti návrhu 11. Tento návrh byl přijat.

 

Pan zpravodaj navrhl přikázat tento tisk k projednání výboru školskému.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, prosím, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 56 z přítomných 146 poslanců hlasovalo 45 pro návrh, proti 50. Tento návrh nebyl přijat.

 

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání petičnímu výboru. Končím tento bod.

Protože se blíží 13. hodina, vyhlašuji přestávku. - Vydržte chvilinku, ještě dostanete informaci.

 

Poslanec Jiří Bílý: Paní místopředsedkyně, při hlasování o zamítnutí jsem hlasoval "ne", ale ve sjetině mám "ano". Upřesňuji to pro stenozáznam, nezpochybňuji hlasování.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Vyhlašuji polední přestávku, která bude trvat do 14.30. Členům organizačního výboru připomínám, že za deset minut začne jednání organizačního výboru.

 

(Jednání přerušeno ve 12.55 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP