(Jednání pokračovalo v 15.45 hodin.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážení kolegové, 45. minuta. Čas na pauzu vypršel. Budeme pokračovat v přerušeném jednání, v tom programu, který jsme si právě schválili. Prosím, posaďte se. Prosím všechny, aby zaujali svá místa.

Dovolte mi, abych vám připomněl, jak budeme postupovat v tomto případě, kdy bylo potvrzeno trvání stavu legislativní nouze.

V této situaci před projednáváním sněmovního tisku 299, tj. vládního návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 6/2002 Sb., o soudech, soudcích, přísedících a státní správě soudů a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 283/1993 Sb., o státním zastupitelství, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony, máme nyní podle § 99 odst. 5 posoudit, zda jsou podmínky pro projednání zmíněného návrhu zákona ve zkráceném jednání. A k této otázce otevírám rozpravu. Pokud se do této rozpravy nikdo nehlásí, rozpravu končím a přistoupíme k hlasování.

Mám tady žádost o odhlášení, takže vás ještě odhlásím. Žádám vás, abyste se znovu přihlásili.

Přednesu vám návrh usnesení, o kterém budeme hlasovat. Prosím, poslechněte si tedy návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna konstatuje, že nadále existují podmínky pro projednání vládního návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 6/2002 Sb., o soudech, soudcích, přísedících a státní správě soudů a o změně některých dalších zákonů (zákon o soudech a soudcích), ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 283/1993 Sb., o státním zastupitelství, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony, sněmovní tisk 299, ve zkráceném jednání."

 

Zahajuji hlasování o tomto návrhu usnesení. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 27. Z přítomných 185 poslanců pro hlasovalo 138, proti hlasovalo 6. Návrh usnesení, které jsme vám přečetl, byl schválen.

 

A nyní můžeme přikročit k projednávání onoho bodu

 

1.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 6/2002 Sb., o soudech,
soudcích, přísedících a státní správě soudů a o změně některých dalších zákonů
(zákon o soudech a soudcích), ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 283/1993 Sb.,
o státním zastupitelství, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony
/sněmovní tisk 299/ - zkrácené jednání

 

Předložený návrh uvede místopředseda vlády a ministr spravedlnosti Pavel Rychetský. Pane místopředsedo, prosím vás, ujměte se slova.

 

Místopředseda vlády a ministr spravedlnosti ČR Pavel Rychetský: Vážený pane předsedo, vážená Poslanecká sněmovno, myslím si, že není třeba, abych znovu obsáhle zdůvodňoval, jaké motivy vedly vládu k předložení této novely zákona, jaký je stav českého soudnictví, jaká je situace po nálezu Ústavního soudu a jakými způsoby se má řešit, neboť tento zákon prošel v řádném legislativním procesu všemi třemi čteními v Poslanecké sněmovně a při třetím čtení na poslední schůzi, kdy sice byla přijata řada pozměňovacích návrhů, zejména z ústavně právního výboru, posléze o jeden hlas nebyl přijat zákon samotný.

Za této situace bych chtěl zdůraznit, že nezbylo nic jiného, než požádat o vyhlášení stavu legislativní nouze. A chtěl bych poděkovat jak Poslanecké sněmovně, že dnes dvakrát ve svém hlasování naléhavost přijetí této osnovy potvrdila, stejně tak i ústavně právnímu výboru, který skutečně v mimořádném časovém termínu a velmi důkladně vládní návrh zákona znovu projednal.

Vláda předložila návrh tohoto zákona tentokrát v poněkud jiné podobě, protože se rozhodla do něj zapracovat všechny pozměňovací návrhy, které tady Poslanecká sněmovna minule přijala, ať již to byly návrhy ústavně právního výboru, nebo z pléna.

Je ovšem korektní, abych sdělil, že dva pozměňovací návrhy ve vládním návrhu nejsou. Zdůrazňuji, že oba jdou mimo osnovu tohoto návrhu, oba jdou mimo účel, který sledujeme. A byl bych velmi nerad, kdyby kvůli těmto dvěma pozměňovacím návrhům, pokud budou dnes znovu opakovány, ať už budou přijaty, nebo nebudou přijaty, tato skutečnost jakýmkoli způsobem ovlivnila to, co je nejpodstatnější, tedy to, že je potřeba zákon přijmout.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP