(12.50 hodin)

Místopředseda PSP Ivan Langer: Kdo se další hlásí do obecné rozpravy? Nikdo, obecnou rozpravu končím.

O slovo se přihlásila ještě paní zpravodajka. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Miroslava Němcová: Děkuji ještě jednou za slovo. Vážený pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych vás požádala o trochu pozornosti jenom proto, abychom si opravdu ujasnili jednu věc, která se tady nebezpečně míchá a podsouvá směrem, kterým opravdu neleží.

Jde o to, že tento návrh zákona má zanést povinnost pojišťovnám platit do zvláštního fondu tři procenta ze tří typů pojištění. A tato pojištění jsou živelní pojištění majetku, pojištění odpovědnosti z provozu vozidla a havarijní pojištění motorového vozidla. Takto vzniklá zhruba miliarda korun má být převedena na účet Ministerstva vnitra, které bez jakékoliv kontroly s tímto fondem bude hospodařit.

Vzhledem k tomu, že Poslanecká sněmovna se během schvalování státního rozpočtu dohaduje o každé položce, která je v řádu tisíců, neumím si představit, že by dnes schválením tohoto zákona nechala projít bez jakékoliv kontroly a vložila do rukou jednoho z ministrů částku ve výši jedné miliardy.

Navíc, a to chci podtrhnout, mě zlobí jedna věc, a ta mě zlobí ze všeho nejvíc, že pod rouškou tohoto zákona je nám předestíráno, že v této sněmovně je skupina lidí, která ví, že práce dobrovolných i profesionálních hasičů je užitečná a záslužná, a že je tu druhá skupina, která buďto toto neví, anebo si to nemyslí.

Zcela zásadně oponuji proti tomuto názoru. Chci říci a vzkázat všem dobrovolným i profesionálním hasičům, že pokud jejich vozový park a park veškeré techniky je v zanedbaném stavu, bylo povinností ministra vnitra ze svého rozpočtu uvolnit tolik peněz, aby tento stav náležitým způsobem sanoval. Pokud to neučinil, znamená to jediné: má jiné priority. Jestliže nyní říká hasičům "já vám peníze seženu, ale nechtějte je z mé kapsy", říká jim prostě, že si to zaplatí sami. Protože jsem přesvědčena, že zejména mezi hasiči, a to jak dobrovolnými, tak profesionálními, jsou ti uvědomělí lidé, kteří vědí, že si mají chránit svůj majetek. A právě oni jsou plátci těch tří typů pojištění, z nichž se potom bude fond vytvářet. Poslanci, kteří tento návrh navrhují, pan ministr, který jej podporuje, jim říkají: "Financujte sami sebe."

Myslím si, že to je velmi nefér. Můj hlas zní velmi zásadně proti tomuto postupu. Chci říci, že kdyby postupoval pan ministr a všichni navrhovatelé tohoto zákona, tak jako jsme postupovali my ve Ždáru nad Sázavou, kde jsem zastupitelem a kde financujeme velmi výrazně obnovu dobrovolného hasičského sboru, pravděpodobně bychom před tímto sporem nestáli a pravděpodobně by nedocházelo k takovému populistickému zneužívání tohoto tématu. Velmi mě to mrzí a velmi silně se proti tomu ohrazuji.

Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ještě dávám slovo zástupci navrhovatelů.

 

Poslanec Milan Urban: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, kolegyně a kolegové, musím reagovat na slova, která tady padla z úst zpravodajky, a to za prvé, že tyto finanční prostředky se budou soustřeďovat na účtu Ministerstva vnitra bez jakékoliv kontroly a že v podstatě čerpání bude mít v ruce pouze ministr vnitra. To prostě pravda není. Ten zákon vytváří tzv. fond zábran, na který budou tyto prostředky uloženy, a čerpání finančních prostředků z tohoto fondu bude podléhat naprosto jasným, transparentním a kontrolovatelným pravidlům. Tato pravidla jsou navržena.

Za druhé. Paní poslankyně říká, že existují dvě skupiny v této sněmovně. To je pravda. Že jedna se tváří, že ví, jaké jsou problémy hasičských záchranných sborů, a že druhá nemá alternativu, jak toto řešit. Musím říci, že systém, kde se pokoušíme nalézt vícezdrojové financování, a to nikoliv na úkor státního rozpočtu, který není schopen financovat takto rozsáhlé investice do obměny techniky hasičských záchranných sborů, je prostě věc jasná. A kdo tvrdí, že ministr vnitra takto měl učinit, tak zcela vědomě nemluví pravdu nebo neví, v jakém stavu je státní rozpočet a jaké jsou možnosti státního rozpočtu, respektive kapitoly Ministerstva vnitra.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Toto byla závěrečná slova paní zpravodajky a pana navrhovatele. Předseda poslaneckého klubu ODS, prosím.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, chtěl bych zdůvodnit, proč poslanecký klub ODS bude hlasovat pro zamítnutí této předlohy, respektive proti jejímu přijetí.

Mám pocit, že ve vřavě, která tady vládne, zcela zaniká, že toto je pokus o zavedení nové spotřební daně, daně v tomto případě na pojištění. Důsledkem této daně by bylo zvýšení pojištění všech předmětů typu automobil, nemovitý majetek a podobně o tři procenta pro všechny klienty komerčních pojišťoven, to je jedna charakteristika tohoto návrhu - tříprocentní spotřební daň na veškerá pojištění s tím, že to zaplatí občané.

Za druhé. Na konci by vznikl další neprůhledný fond spravovaný jedním ministerstvem, do kterého by plynuly v principu rozpočtové prostředky. To znamená, že tento návrh kromě toho, že zavádí spotřební daň, se pokouší uklidit část prostředků státního rozpočtu takto získaných do mimorozpočtového fondu. Myslím že tyto dva důvody jsou dost silné na to, aby směřovaly k tomu, co hodláme učinit, a to je hlasovat pro zamítnutí této předlohy.

Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Uvidíme, jaké bude stanovisko sněmovny k této další dani.

Prosím, abyste se zaregistrovali svými identifikačními kartami, neboť jsem vás na žádost z pléna odhlásil.

 

Budeme hlasovat o návrhu na zamítnutí.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 8. Ptám se, kdo je pro tento návrh, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Z přítomných 175 pro 86, proti 76. Návrh nebyl přijat.

 

Počkáme si na kontrolu výsledků hlasování. Je námitka? Ano, zazněla. Vítám vás, pane poslanče, opět u řečnického pultu.

 

Poslanec Ivan Pilip: Vážený pane předsedající, doufal jsem, že ty čtyři roky volebního období dotáhnu bez toho, že bych musel žádat o zpochybnění hlasování, nicméně přestože jsem byl pro zamítnutí tohoto zákona, tak na sjetině se objevilo "N", takže prosím o zpochybnění hlasování.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pane poslanče, v životě je vždycky něco poprvé. (Veselí v sále.)

 

Zazněla námitka. Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 9. Kdo souhlasí s touto námitkou, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Z přítomných 175 pro návrh 139, proti 9. Konstatuji, že s námitkou byl vysloven souhlas.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP