(16.30 hodin)

Poslanec Jiří Václavek: Podávám návrh na otevření rozpravy.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji vám, budeme o tom neprodleně hlasovat.

 

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 310 z přítomných 145 poslanců pro 129, proti 5. Návrh byl přijat.

 

Je tedy znovu otevřena rozprava ve třetím čtení. Pan poslanec Václavek má legislativně technické úpravy. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Jiří Václavek: Především, kolegové, díky za umožnění této rozpravy.

Vzhledem k tomu, že některé příspěvkové organizace postupují při odměňování zaměstnanců podle zákona 1/1992 Sb., zkráceně zákon o platu, a jiné podle zákona 143/1992 Sb., o mzdě, dovoluji si podat legislativně technické úpravy, tak aby byly sladěny pojmy mzdy a platy. V podstatě by to znamenalo, že v bodě 5 písm. a) se nahradí slovo "plat" slovem "platy", v bodě 5 písm. b) by se nahradilo slovo "pracovníkem" slovem "zaměstnanců" a slovo "složky" nahradilo slovem "platy nebo". Jelikož je tam ještě jedna otázky, a to že se ten zákon týká ještě dalšího zákona, proto v závětí se za slovy "zákona č. 187/2001 Sb." slovo "a" nahrazuje čárkou, a za slova "zákona č. 320/2001 Sb." se doplňují slova "a zákona č. 450/2001 Sb.".

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane poslanče. Já nechám na panu zpravodaji, zda posoudí tyto vaše návrhy jako legislativně technické změny, i když od doby přijetí těchto návrhů samozřejmě uběhla určitá doba a byla přijata jiná pravidla.

Kdo se dále hlásí do rozpravy? Pokud se nikdo nehlásí, rozpravu končím. Zřejmě budeme potřebovat krátkou pauzu, aby se legislativa poradila se zpravodajem o návrzích, které zazněly v rozpravě.

Dávám nyní slovo zpravodaji panu poslanci Ježkovi.

 

Poslanec Libor Ježek: Děkuji, vážený pane předsedající, dámy a pánové. Dovolím si navrhnout proceduru. Nejprve bychom hlasovali o legislativně technických pana poslance Václavka, poté o pozměňovacím návrhu pana poslance Hojdara pod písm. A, poté o návrhu pana poslance Václavka pod písm. B o všech bodech najednou.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Je to jednoduchá procedura, troje hlasování a čtvrté o celém návrhu zákona. Jsou připomínky k této proceduře? Pokud nejsou, já si myslím, že je jednoduchá, že o ní nemusíme hlasovat.

Přistoupíme tedy rovnou ke hlasování.

 

Nejprve o legislativně technických úpravách pana poslance Václavka, které zazněly nyní ve třetím čtení.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 311 z přítomných 146 poslanců pro 126, proti 10. Návrh byl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o návrhu pod písm. a) pana poslance Hojdara.

(Zpravodaj doporučuje, stanovisko navrhovatele neutrální.)

 

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 312 z přítomných 146 poslanců pro 136, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Nyní pod písm. B návrhy pana poslance Václavka.

(Zpravodaj nedoporučuje, stanovisko navrhovatele neutrální)

 

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 313 z přítomných 146 poslanců pro 71, proti 65. Návrh nebyl přijat.

 

Nyní můžeme hlasovat o celém návrhu zákona. Přednesu usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zastupitelstva hlavního města Prahy na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 526/1990 Sb., o cenách, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 1205, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 314 z přítomných 147 poslanců pro 107, proti 15. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Končím třetí čtení tohoto návrhu zákona, končím projednávání bodu č. 85.

 

A dostáváme se k poslednímu dnešnímu bodu, kterým je bod číslo

 

103.
Zpráva o kontrole výročních finančních zpráv politických stran
a politických hnutí za rok 2001 a doplnění těchto zpráv za léta předcházející

 

K tomuto bodu jsme obdrželi usnesení rozpočtového výboru č. 636 z jeho 58. schůze dne 3. května t. r. Prosím opět zpravodaje výboru pana poslance Libora Ježka, aby předložené usnesení uvedl.

 

Poslanec Libor Ježek: Děkuji. Vážený pane předsedající, dámy a pánové, rozpočtový výbor ve svém usnesení č. 636 doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby přijala následující usnesení:

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

A. k výročním finančním zprávám politických stran a politických hnutí za rok 2001

I. konstatuje, že výroční finanční zprávy za rok 2001 předložené následujícími politickými stranami a hnutími podle zákona č. 424/1991 Sb., o sdružování v politických stranách a politických hnutích, v platném znění, jsou úplné:

a) politické strany a politická hnutí, které mají nárok na státní příspěvek, jejich seznam je uveden v uvedeném usnesení,

b) ostatní politické strany a politická hnutí, jejich seznam je opět uveden v usnesení.

II. Žádá vládu České republiky, aby podle § 15 zákona č. 424/1991 Sb. podala návrh k Nejvyššímu soudu na pozastavení činnosti politických stran a politických hnutí, které v zákonném termínu nepředložily své výroční finanční zprávy za rok 2001, jejichž zprávy byly neúplné nebo jiným způsobem porušily zákony upravující činnost a hospodaření politických stran a politických hnutí (jde o tyto politické strany a politická hnutí):

a) politické strany a politická hnutí, které předložily výroční finanční zprávy za rok 2001 neúplné nebo neodpovídající podmínkám zákona (mimo § 18 odst. 3), jejich seznam je uveden v usnesení,

b) politické strany a politická hnutí, které za rok 2001 předložily oznámení nesplňující žádnou podmínku podle zákona, jejich seznam je uveden v usnesení,

c) politické strany a politická hnutí, které výroční finanční zprávy za rok 2001 nepředložily. Jejich seznam je uveden v usnesení.

III. Žádá vládu České republiky, aby podle § 13 odst. 6 zákona č. 424/1991 Sb. podala návrh k soudu na zrušení politických stran a politických hnutí, jejichž činnost již byla pozastavena, a politické strany a politická hnutí nepředložily své výroční finanční zprávy za rok 2001.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP