(14.50 hodin)
(pokračuje Schling)

A tady se nám ten návrh znovu vrací. Upozorňuji vás na to, že nechceme-li z České republiky udělat šrotiště, je třeba odmítnout návrhy B3 a B4 a setrvat u lhůty pět let, která je velmi dobře odůvodněná a navíc postupně bude ztrácet na významu, tak jak bude přibývat vozidel s evropskou homologací, na která se ta lhůta pěti let nevztahuje. Je to velmi důležitá věc a prosím vás, abyste se takto rozhodli.

Děkuji za pochopení.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. O slovo ještě požádal pan kolega Plachý.

 

Poslanec Jaroslav Plachý: Dámy a pánové, dovolím si krátkou reakci na slova pana ministra, který zřejmě návrhy příliš nestudoval. Proto mu uniklo, že prodloužení z pěti na osm let se týká jenom kategorie M1 a že je podmíněno splněním emisních limitů ve výfukových plynech podle normy Euro 2. Je to něco nového proti tomu starému návrhu. Myslím si, že je to ve prospěch životního prostředí a že je to ve prospěch všech našich občanů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Končím rozpravu. Uděluji slovo nejprve zástupci navrhovatelů, pokud o to projeví zájem. (Ne.) Poté má možnost se závěrečným slovem vystoupit pan zpravodaj.

Pane zpravodaji, prosím, přistupte k řečništi a předložte nám návrh procedury, podle které se budeme řídit.

 

Poslanec František Vnouček: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, navrhl bych způsob hlasování a proceduru.

Za prvé bychom hlasovali o pozměňovacím návrhu pod písmenem D1 až D4 poslance Jaromíra Schlinga. Pokud by byl odsouhlasen, je nehlasovatelný návrh A3 hospodářského výboru.

Za druhé bychom hlasovali o pozměňovacích návrzích obsažených v usnesení hospodářského výboru pod písmenem A1 a A4.

Za třetí bychom hlasovali o pozměňovacích návrzích obsažených v usnesení hospodářského výboru pod písmeny A2 a A5.

Za čtvrté hlasování o pozměňovacím návrhu B2 poslance Jaroslava Plachého.

Za páté hlasování o pozměňovacích návrzích B3 a B4 poslance Jaroslava Plachého.

Za šesté hlasování o pozměňovacích návrzích B1 pana poslance Plachého.

V případě, že nebudou přijaty ani B2, B3, B4, tak pozměňovací návrh B1 je nehlasovatelný.

Navrhoval bych orientační hlasování o bodech C1 a C2. Poté hlasování o tom bodu, který dostane největší počet, souběžně s pozměňovacím návrhem E1 pana poslance Sehoře. Potom hlasovat o pozměňovacím návrhu E2 pana poslance Sehoře, pak souhrnně odsouhlasit legislativně technické úpravy, a poslední je konečné hlasování o vyslovení souhlasu s návrhem zákona.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Toto byl návrh procedury. Ještě k tomu pan poslanec Kapoun.

 

Poslanec Miroslav Kapoun: Vážený pane místopředsedo, chtěl bych jenom poprosit, kdyby pan Plachý dával pozor, protože navrhoval legislativně technickou poměrně závažnou změnu v číslici 500 a 50. A protože pro 500 by asi sněmovna nemohla hlasovat, pokud by si uvědomila, o co jde, ale o 50 by hlasovat mohla, proto bych navrhoval, aby nejdříve byly odhlasovány legislativně technické změny a potom by návrh B2 byl jasně hlasovatelný a nemuseli bychom proti tomu hlasovat.

 

Poslanec František Vnouček: Já s tímto návrhem souhlasím. Takže bychom mohli začít legislativně technickými změnami a pak by bylo jasné další hlasování.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Prosím pana zpravodaje, aby se k té námitce vyjádřil. (Zpravodaj: Už jsem se vyjádřil. S návrhem souhlasím.) Kdo další ještě k proceduře? Pokud nikdo, myslím si, že je možné postupovat podle takto upravené procedury, aniž bychom si ji nechávali schválit speciálním hlasováním. Proto tedy, pane poslanče, předložte první návrh, o kterém rozhodneme hlasováním. (Velký hluk ve sněmovně.) Prosím sněmovnu o klid.

 

Poslanec František Vnouček: Začali bychom odsouhlasením legislativně technických změn, které tady byly ve třetím čtení. (Předkladatel souhlasí.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Nevidím jiné možnosti, jak zjednat klid, než zahájit hlasování.

 

Zahájil jsem hlasování číslo 485. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 161 pro návrh 155, proti jeden. Návrh byl přijat.

 

Poslanec František Vnouček: Dále bychom měli hlasovat o pozměňovacích návrzích pod písmeny B1 až D4 pana poslance Schlinga. (Zpravodaj i předkladatel souhlasí.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Zahájil jsem hlasování číslo 486. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 163 pro 156, proti nikdo. Také tento návrh byl přijat.

 

Poslanec František Vnouček: Tím se stává nehlasovatelný bod A3 hospodářského výboru a dále bychom měli hlasovat o pozměňovacím návrhu hospodářského výboru A1 a A4. (Zpravodaj i předkladatel souhlasí.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Zahájil jsem hlasování číslo 487. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 164 pro návrh 159, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Poslanec František Vnouček: Dále navrhuji hlasovat o pozměňovacích návrzích hospodářského výboru pod písmenem A2 a A5. (Zpravodaj i předkladatel souhlasí.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Zahájil jsem hlasování číslo 488. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 164 pro návrh 112, proti 37. Návrh byl přijat.

 

Poslanec František Vnouček: Jako další hlasování bych navrhoval pozměňovací návrh pod písmenem B2 pana poslance Jaroslava Plachého. (Zpravodaj i předkladatel souhlasí.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP