(14.30 hodin)
(pokračuje Klaus)

Dostáváme se k bodu

 

125.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy
a o změně a doplnění zákona č. 468/1991 Sb., o provozování rozhlasového
a televizního vysílání, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 79/1997 Sb., o léčivech
a o změnách a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 975/ - třetí čtení

 

Prosím místopředsedu vlády pana Rychetského a zpravodaje hospodářského výboru poslance Teplíka, aby zaujali místa u stolku zpravodajů. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 975/4.

Otevírám rozpravu pro opravu legislativně technických chyb a podobných věcí, teprve pak dám závěrečná slova.

Hlásí se někdo do této rozpravy? (Nikdo.) Jestliže se nikdo nehlásí, rozpravu ve třetím čtení končím.

Táži se na závěrečná slova navrhovatele. Vidím, že pan místopředseda vlády Rychetský chce promluvit, prosím.

 

Místopředseda vlády ČR Pavel Rychetský: Vážený pane předsedo, vážená Poslanecká sněmovno. Návrh zákona o regulaci reklamy byl projednáván v hospodářském výboru, ve výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu a ve výboru pro evropskou integraci. Ve všech těchto výborech byly vzneseny pozměňovací návrhy, které převážně považuji za účelné a přispívající ke kvalitě zákona.

Kromě těchto návrhů však byly uplatněny ve druhém čtení i pozměňovací návrhy jednotlivých poslanců, které v některých případech mohou přispět ke zlepšení předloženého vládního návrhu, v jiných se však domnívám, že s nimi nelze souhlasit, neboť směřují proti směrnicím Evropských společenství nebo nejsou provázány s ostatními ustanoveními právní úpravy. Zásadně proto musím v tomto smyslu odmítnout pozměňovací návrhy pana poslance Janečka a Maštálky, kromě varianty I. bodu 3 písm. E, rovněž tak paní poslankyně Jirousové, vyjma bodů 6 a 7, které jsou uvedeny pod písm. F.

Závěrem bych chtěl zdůraznit, že návrh zákona je z hlediska modernizace právní úpravy regulace reklamy potřebným krokem k tomu, aby se právní úprava v této oblasti stala srovnatelnou s obvyklou právní úpravou ve vyspělých zemích Evropy. Z tohoto důvodu doporučuji, aby byl návrh ve třetím čtení schválen. Děkuji vám.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Táži se, jestli se chce přihlásit někdo ze zpravodajů, jak pan poslanec Teplík, tak pan zpravodaj Kučera či Svoboda z dalších výborů. Závěrečné slovo nechtějí.

Budeme tedy hlasovat o pozměňovacích návrzích. Prosím pana zpravodaje Teplíka, aby oznámil postup hlasování.

Ještě předtím pan poslanec Janeček má technickou připomínku.

 

Poslanec Josef Janeček: Ohrazuji se proti nepravdivým výrokům předkladatele. Není pravda, že můj návrh je v rozporu s doporučením Evropské unie. Vládní návrh je proti zájmům EU. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Tak pozveme Evropský soudní dvůr, aby rozsoudil, kdo z vás dvou má pravdu. Myslím, že jsme vyslechli oba vaše názory a utvoříme si na to svůj.

Prosím pana poslance Teplíka.

 

Poslanec Tomáš Teplík: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, myslím si, že nemusíme zvát Evropský soudní dvůr. Domnívám se, že stačí, když jednotlivé pozměňovací návrhy podrobíme našemu hlasování.

A nyní bych poprosil o pozornost k návrhu procedury hlasování o jednotlivých pozměňovacích návrzích, protože se jedná o předlohu, která je složitější než ty předchozí, o kterých jsme hlasovali v předcházejících třech bodech.

Dovolil bych si navrhnout tuto proceduru. Nejprve bychom na začátku hlasovali o návrhu pana kolegy Janečka jako celku, potom bychom hlasovali o pozměňovacích návrzích pod písm. C, což je usnesení hospodářského výboru, a sice v celku body C2 až C5, C7 až C14, C16 až C44 a C46 až C58 v jednom hlasování en bloc. Tím by se pak staly nehlasovatelné další body, které bych v případě přijetí pozměňovacího návrhu hospodářského výboru oznámil. Potom bychom hlasovali jednotlivě o bodech C15 a C45 dohromady s bodem B1, poté bychom hlasovali jednotlivě o bodech A1, A5 a A15, což je usnesení výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, a pak bychom hlasovali o poslaneckých návrzích pod písm. E, F, H a J jednotlivě.

Tolik návrh procedury.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji pěkně. Zaslechli jste návrh procedury. Hlásí se proceduralista pan poslanec Karel Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Prosím, aby byl zvlášť hlasován také bod C6.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Pan poslanec Teplík, jak vidím, kývá.

 

Poslanec Tomáš Teplík: Je to v pořádku, omlouvám se panu kolegovi Karlu Vymětalovi. Ale v případě, že projde návrh A15, bude C6 nehlasovatelný. V průběhu hlasování oznámím výsledek.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Má ještě někdo jiný připomínku? (Nikdo.) Ne-li, dám hlasovat o návrhu procedury.

 

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 153 z přítomných 169 poslanců pro 161, proti jeden. Návrh byl přijat.

 

Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Tomáš Teplík: Děkuji Poslanecké sněmovně, protože přijetí této procedury nám velmi usnadnilo projednávání této předlohy.

V tuto chvíli bych navrhl panu předsedovi, aby dal hlasovat o bodu G návrhu pana kolegy Janečka jako celku.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Stanovisko pana navrhovatele je nesouhlasné, pana zpravodaje rovněž nesouhlasné. Je zde tedy nesouhlas obou.

 

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 154 z přítomných 171 poslanců 43 pro, 115 proti. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Tomáš Teplík: V tuto chvíli bychom hlasovali o pozměňovacích návrzích pod písm. C, a sice C2 až C5, C7 až C14, C16 až C44 a C46 až C58 dohromady. (Hluk v jednací síni.)

 

Předseda PSP Václav Klaus: Prosím o klid. Budeme tedy hlasovat o tomto návrhu. Pane poslanče, vy chcete procedurálně hlasovat, jestli o tomto můžeme hlasovat dohromady? Ne, to už jsme schválili, nebyl jsem si jist.

Místopředseda vlády Rychetský souhlasí, pan zpravodaj rovněž souhlasí.

 

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 155 z přítomných 171 poslanců 154 pro, 4 proti. Návrh byl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP