(15.50 hodin)

Předseda PSP Václav Klaus: Já dám slovo panu poslanci Ransdorfovi a upozorňuji, že za pět minut přeruším jednání, abychom mohli zahájit ústní interpelace.

 

Poslanec Miloslav Ransdorf: Děkuji za slovo, pane předsedo. Já bych se omezil na dvě poznámky. Za prvé bych řekl, že u podobných otázek už dlouhou dobu opomíjíme fakt, že existuje něco jako mezinárodní družstevní právo. To má svá pravidla a svůj rámec, který už na začátku devadesátých let byl přehlížen.

Druhá poznámka se týká těch pozemků. To není jenom specifika družstev. Asi jsme zapomněli, že v řadě případů privatizace - nejslavnější byl převod Auto Škody Mladá Boleslav na Volkswagen - se naprosto zapomnělo na problém pozemků a pracně tyto věci musela potom řešit vláda. Takže nesvádějme všechno v této oblasti na problém družstev.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Táži se, zda mohu ukončit obecnou rozpravu. Ano, obecnou rozpravu končím.

Jestli budete mluvit dlouho, tak vám nedám slovo a přeruším to okamžitě. Máte minutu.

 

Poslanec Jan Bláha: Myslím, že mohu říci závěrečné slovo. K poslednímu - právě výpůjčka, která končí 2004. Ano, to je přesně o tom. Jestliže družstva nějaká mají existovat, bude-li existovat prodej, může vzniknout prodej, byť stran státu v roce 2004 poté třetí osobě, pokud nedojde k dohodě jiné. Čili chápu tu obavu, proč jsme chtěli řešit tyto úpravy.

Připomínky na téma špatně postavená volební kampaň. Poznámka z mé strany - pokud se někdo zajímá o postavení kandidátek, nepatřím mezi ty, kteří by mohli tímto zvýraznit jakoukoli volební kampaň. To za prvé. Za druhé nejsem ten, který tvrdí, že je lepší nic nedělat, tím se nic nezkazí. Já jenom jsem pro to, vystoupit a vést kritiku.

A ještě několik poznámek. Víte, my zapomínáme na jednu věc. Těch různých převodů a dalších věcí se dělá celá řada. My říkáme - proč družstva? Alespoň družstva. Bohužel, i kdyby se teď dalo nové vládní usnesení nebo doporučení usnesení sněmovny směrem k vládě, stejně podle mého soudu už patrně nemusí být nic vyřešeno. Protože nějaké řešení je, tak co bychom dělali nějaké výběry? Ale já jenom jsem připomněl jednu věc jako dříve. Víte, kolik to koho bude stát? Ano. A je zajímavé, že když jsme se zajímali o převody pozemků pod vlastními rodinnými domky, tak se převedly, že? Rok 1991, 1990. I mne se to týkalo. Převedly se bezúplatně z trvalého užívání do vlastnictví. Řešili se občané této společnosti konkrétní vládou. Ale ty další řešit nechceme, protože tady je základní kámen jinde.

Buď chceme, aby družstva existovala, to je princip svépomoci méně majetných, aby mohla fungovat za specifických podmínek, anebo je druhá skupina kolegů ve sněmovně, kteří nemají zájem, aby fungovala. Proto byly zákony 42, 72 a další, vždyť si to přiznejme, když jsme si to kolikrát říkali - ano, vy chcete družstva, vy chcete úlevy, my chceme, ať jsou na trhu běžně, jako každá jiná společnost. Jenomže družstvo tak, jak vzniká, nebo jak by mělo vznikat, není běžnou komerční společností, která sem přijde ze zahraničí.

Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Já se nebudu pouštět do debaty, jestli je družstvo komerční společností - není. Jestli je sbírkou nemajetných, nebo není. To myslím, že by bylo velmi nedůstojné tohoto orgánu, a že to tak není, jak říkal pan poslanec, je triviální a evidentní.

Vážení, máme jednu minutu na hlasování o návrhu na zamítnutí. Přivolám všechny kolegy. Já vás odhlašuji v této chvíli.

Přečetl jsem si pozorně stanovisko vlády k tomuto návrhu. Je velmi zajímavé, jak je standardně protikladné k návrhům poslaneckého klubu, ze kterého vláda vychází. Dobře.

 

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro zamítnutí tohoto návrhu zákona, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 96 z přítomných 102 poslanců 42 pro, 58 proti. Návrh nebyl přijat.

 

Budeme hlasovat o přikázání - byl navržen rozpočtovému výboru.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 97 z přítomných 110 poslanců 101 pro, jeden proti. Návrh byl přijat.

 

Jestli není jiný návrh na přikázání - pak hospodářskému výboru.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 98 z přítomných 109 poslanců 62 pro, 26 proti. Návrh byl přijat.

 

Ukončili jsme… Pan poslanec Snítilý.

 

Poslanec Evžen Snítilý: Já se, pane předsedo, omlouvám za svou nepozornost. Já bych byl ještě rád, kdyby byl přikázán výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí.

Předseda PSP Václav Klaus: Jakému výboru prosím?

 

Poslanec Evžen Snítilý: Pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí, ale patrně jsem přišel pozdě.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Já myslím, že poslanci rádi budou projednávat tento materiál, takže dám o tomto návrhu hlasovat.

Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 99 z přítomných 109 poslanců 76 pro, 14 proti. Tento návrh získal nejvíce hlasů, takže byl přijat.

 

Končím projednávání bodu číslo 58. Ústní interpelace na předsedu vlády začnou v 16.00 hodin.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP