(16.20 hodin)
(pokračuje Tůma)

Druhou oblastí je, že bychom měli jemněji pracovat s tím, jak by měla být splacena částka v rámci privatizace. To znamená, v minulosti jsme se pohybovali mezi tím, že buď bylo požadováno, aby platba byla v korunách, nebo v euro. Domníváme se, že je možné optimalizovat strukturu této transakce a že by to mohlo ulevit kursovému vývoji nebo trhu.

Třetí oblast, která je pro nás samozřejmě velmi podstatná, je, že by Česká národní banka mohla vstoupit do transakce, do bilaterální transakce s vládou, jestliže by vláda potřebovala konvertovat peněžní prostředky. Pro centrální banku je lépe, jestliže tyto prostředky, které nejsou spojeny s vývojem ekonomiky, nevstoupí na trh, protože trh na to není dimenzován a nebyl by schopen je absorbovat. To znamená, že jsme schopni je odkoupit do devizových rezerv, a samozřejmě budeme s vládou komunikovat o tom, za jakých podmínek by tyto bilaterální transakce měly probíhat.

To jsou hlavní výsledky jednání, s tím, že začátkem ledna by jednání pokračovalo, a potom už bychom se zřejmě bavili přímo o tom, jak v jednotlivých oblastech postupovat. Domnívám se, že pro vládu bude klíčové zvážit použití privatizačních příjmů. Pro nás bude podstatné domluvit se o tom, jakým způsobem by měly proběhnout bilaterální transakce. Budeme se snažit pomoci naším poradním hlasem při optimalizaci struktury transakcí.

Jinak co se týče druhé připomínky, samozřejmě budeme konzultovat s rozpočtovým výborem, případně s Poslaneckou sněmovnou, jak postupovat, abyste měli potřebné informace k dispozici.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji, pane guvernére. Kdo se dále hlásí do rozpravy? Není tomu tak, podrobnou rozpravu končím.

Přistoupíme k hlasování o přednesených návrzích. Návrh zazněl pouze jediný, a to z usnesení rozpočtového výboru: "Poslanecká sněmovna bere na vědomí zprávu České národní banky o inflaci - červenec 2001, za první pololetí roku 2001."

Všechny vás odhlásím a požádám vás o registraci.

 

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 597 z přítomných 87 poslanců 86 pro, nikdo proti. Návrh byl přijat. Konstatuji, že jsme s usnesením vyslovili souhlas.

 

Děkuji panu guvernérovi Tůmovi za návštěvu, panu zpravodajovi Kocourkovi.

 

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, nechtěl bych, aby to bylo tradicí, ale končil jsem před prázdninami v létě. Takže i dnes mi zbývá, jen abych vám popřál krásné, veselé a šťastné Vánoce, v lovecké hantýrce: preliminář honu byl naplněn, takže jsme splnili všechny body naší 43. Schůze, a já ji proto prohlašuji za ukončenou.

Všem do nového roku hodně zdraví, štěstí, spokojenosti a ať se po Novém roce sejdeme plni nabiti energií. Na shledanou a dobrou noc.

 

(Schůze ukončena v 16.25 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP