(15.10 hodin)
(pokračuje Bureš)

Dovolte mi, abych závěrem především vyjádřil nejvyšší ocenění kvalitní a mimořádně náročné práci celého ústavně právního výboru, poděkoval paní zpravodajce. Je to velmi obsáhlá předloha a konfrontace s komplexním pozměňovacím návrhem není prací lehkou. Dovolte, abych vyjádřil přesvědčení, že stejně jako u předchozích zákonů, které představovaly také pilíř reformy justice a které Poslanecká sněmovna přijala, je výsledek věcného, kvalitního a obsáhlého projednávání v ústavně právním výboru dobrým základem pro druhé a třetí čtení tohoto vládního návrhu zákona.

Děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji panu ministrovi. Vládní návrh zákona jsme v prvém čtení přikázali k projednání ústavně právnímu výboru, usnesení je v tisku 878/1. Prosím paní zpravodajku Parkanovou, aby se ujala slova. A potom bude obecná rozprava, do které nemám žádnou přihlášku.

 

Poslankyně Vlasta Parkanová: Pane předsedo, kolegové a kolegyně, předmětný návrh projednával ústavně právní výbor poměrně zevrubně a obšírně na několika svých schůzích již od června letošního roku. V říjnu letošního roku se na svých třech schůzích dobral v podrobné rozpravě k řadě pozměňujících návrhů. Ty máte zapracovány v tisku 878/1, který vám v pátek byl rozdán do lavic. Usnesení ústavně právního výboru má 28 stran, je tedy poměrně rozsáhlé, a součástí tohoto tisku je ještě téměř 100 stran přílohy k usnesení ústavně právního výboru, která obsahuje původní vládní návrh se zapracovanými pozměňovacími návrhy, tak jak je ústavně právní výbor přijal.

V usnesení ústavně právního výboru jednak výbor doporučuje Poslanecké sněmovně, aby předlohu schválila, dále doporučuje, aby ji schválila ve znění těch změn a doplňků, tak jak byly ústavně právním výborem projednány a přijaty, a konečně a zejména doporučuje Poslanecké sněmovně, aby tento návrh zákona projednávala ve znění návrhu se zapracovanými pozměňujícími návrhy ústavně právního výboru, které je přílohou tohoto usnesení, jak už jsem říkala.

Prosím řídícího schůze, aby ve vhodné chvíli o tomto návrhu dal hlasovat. V tuto chvíli to je ode mne vše. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Dobře, paní poslankyně. Chcete to ještě teď hned v té výchozí fázi?

 

Poslankyně Vlasta Parkanová: Já si myslím, že je vhodnější, aby proběhla obecná rozprava, pokud nějaká bude, a před zahájením rozpravy podrobné abychom hlasovali.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu, ale přiznám se, že do ní nemám žádnou přihlášku. Mám - pan poslanec Jičínský.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Vážený pane předsedo, vážené shromáždění, chci potvrdit pro kolegy a kolegyně to, co už tu řekl pan ministr i paní zpravodajka, že jednání ústavně právního výboru v této věci bylo velmi komplikované, mnohdy i rozporné, protože jsme tuto složitou materii neprojednávali v nějakém uzavřeném prostředí, ale účastnili se toho zástupci soudcovské veřejnosti, zejména Soudcovské unie i představitelé Nejvyššího soudu, a znovu jsme se tam vraceli k řadě problémů, které se objevily při návrhu, který předložil předchůdce ministra Bureše ministr spravedlnosti Motejl.

Dostali jsme se tam někdy i do situace, že třeba zástupce Nejvyššího soudu říkal, že než takovouto dílčí novelu nebo takovouto dílčí reformu, že je lepší nic nedělat. Ústavně právní výbor většinově se k takovémuto stanovisku nepostavil pozitivně. Vyšli jsme z toho, že určitá reforma soudnictví je potřeba a že ten trend a ty koncepce, které vládní návrh obsahuje, jsou přijatelné, a většinově jsme se shodli na jejich úpravě, jež je obsažena v komplexním pozměňujícím návrhu. Hovořím o tom proto, že musíme počítat i s tím, že za předpokladu, že sněmovna tento návrh přijme, se nepochybně setkáme s kritickými hlasy jak ze stran soudců, tak i určité části více nebo méně odborné veřejnosti.

Chtěl bych říci také, že žádná soudní reforma nebude, a ani tato k takovým nepatří, toho druhu, kdy by nevyvolávala rozporné reakce a kdy vedle kladných stanovisek se neozvala stanoviska záporná. Je to složitá problematika. K soudní reformě v té či oné míře se uchylují nebo ji provádějí i v jiných zemích, takže já souhlasím s tím, co říkal pan ministr, že tato reforma je poučena zkušenostmi z toho, jak se třeba systém školení, vzdělávání soudců provádí ve Francii. My jsme o tom systému vzdělávání soudců hodně hovořili, byl to sporný námět, ale většina ve výboru dospěla k tomu, že je vhodné, aby všichni soudci se způsobem, který zákon předpokládá, dále vzdělávali.

Takže chci upozornit na to, abychom počítali s těmi kritickými hlasy, ale většinová vůle ve sněmovně byla toho druhu, že rozsáhlejší reformu odmítla. Toto je reforma skromnější nebo střízlivější. Vychází především z vnitřních možností justice a je to zároveň reforma otevřená, nebrání dalším změnám a pro ty další změny otvírá prostor. Proto doporučuji sněmovně přijmout tento vládní návrh ve znění komplexního pozměňujícího návrhu ústavně právního výboru, který k němu po dlouhých hodinách diskusí dospěl.

Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Děkuji. Táži se, zda se ještě někdo jiný hlásí do rozpravy. Ne-li, tak obecnou rozpravu končím, a než zahájím podrobnou rozpravu, chtěl bych umožnit paní poslankyni Parkanové, aby mohla uplatnit svůj názor na to, z čeho budeme vycházet.

Já vás v každém případě odhlásím, protože budeme hlasovat v nějakém jiném seskupení, a proto prosím, abyste se znovu přihlásili svými kartami a vyslechli paní poslankyni Parkanovou.

 

Poslankyně Vlasta Parkanová: Čili budeme hlasovat o tomto návrhu: Poslanecká sněmovna souhlasí s projednáváním návrhu zákona ve znění návrhu se zapracovanými pozměňovacími návrhy ústavně právního výboru, který je přílohou usnesení, tisk 878/1.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Dobře, slyšeli jste návrh paní poslankyně. Já dám o tom návrhu neprodleně hlasovat.

 

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 201 z přítomných 141 poslanců 138 pro, nikdo proti. Návrh procedury byl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP