(12.20 hodin)

Poslanec Vladimír Doležal: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych předložil dva pozměňovací návrhy. První bude doplnit § 196 o nový odstavec č. 3, který bude znít: V případě, že člen představenstva vykonává pro společnost práci na základě pracovní smlouvy či jiné smlouvy tuto nahrazující, nepovažuje se takový vztah za obchodní.

Krátké zdůvodnění. Obchodní zákoník stanoví pro členy představenstva akciové společnosti zákaz konkurence s tím, že člen představenstva nesmí mimo jiné vstupovat se společností do obchodních vztahů. Výklad pojmu obchodní vztahy je poměrně obtížný vzhledem k vcelku běžné skutečnosti, kdy člen představenstva je zároveň ve vrcholném managementu firmy. Platí totiž v souladu se zákonem o zaměstnanosti č. 1/1991 Sb., v platném znění, že pracovní vztah se nemusí řídit zákoníkem práce, pokud zaměstnavatel nemá jinou možnost jak dotčenou, pro zaměstnavatele nezastupitelnou osobu zaměstnat. Jinými slovy zákon o zaměstnanosti připouští výkon práce na základě jiné než pracovní smlouvy. Pak nastává výkladový problém, zda takový vztah je vztahem obchodním, tedy zda je neslučitelný s členstvím v představenstvu.

Druhý pozměňovací návrh je: za část druhou se vkládá část třetí, která zní: Část třetí - název Změna zákona č. 363/1999 Sb., o pojišťovnictví.

V zákoně č. 363/1991 Sb. v §11 odst. 3 písm. b) se zrušuje. Část třetí nově označí jako část čtvrtá.

Zdůvodnění: Navrhujeme uvést zákon o pojišťovnictví do souladu s obchodním zákoníkem. Podmínky členství v orgánu pojišťovny jsou ve stávajícím znění zákona o pojišťovnictví nepřiměřeně tvrdé ve srovnání se stávající úpravou v obchodním zákoníku, přičemž projednávaný návrh novely obchodního zákoníku tyto podmínky ještě změkčuje. Zatímco obchodní zákoník váže omezení členství ve statutárních orgánech na předchozí členství v orgánu právnické osoby, na jejíž majetek byl prohlášen konkurs, zákon o pojišťovnictví podmínky rozšiřuje na pouhý vznik úpadku. Navíc obchodní zákoník uvádí, že z členství v orgánu je vyloučena osoba, která v předmětné společnosti nevykonávala svou funkci řádně a přispěla tak k tomu, nebo mohla přispět k tomu, že konkurs nebyl odvrácen. Zákon o pojišťovnictví toto kritérium zcela zanedbává. V praxi stávající ustanovení znamená, že výjimečně kvalifikovaní odborníci, kteří by mohli pomoci společnostem v potížích, se neodvažují angažovat při záchraně společnosti, neboť by si tak mohli uzavřít další profesní dráhu v oblasti pojišťovnictví. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, slovo má kolega Kocourek. Připraví se pan poslanec Havlíček.

 

Poslanec Martin Kocourek: Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně a kolegové. Dovolte, abych Poslaneckou sněmovnu upozornil na nedostatek, na který jsem přišel při čtení usnesení rozpočtového výboru č. 519 ze dne 3. října 2001, které máme v tisku 824/3. V tomto usnesení jsou uvedeny pozměňovací návrhy a já bych chtěl sněmovnu upozornit na to, že pod pozměňovacím návrhem rozpočtového výboru č. 8 u bodu č. 5 chybí část schváleného pozměňovacího návrhu. A já bych si dovolil tuto část zde přečíst, a to z důvodu, že pravděpodobně omylem nebyla tato část zmíněna a zařazena do této části pozměňovacích návrhů. Text, který byl schválen na rozpočtovém výboru, nicméně není uveden ve zmíněném usnesení rozpočtového výboru v tisku 824/3, který zní:

Působnost tohoto zákona se však nevztahuje na ty jiné státní organizace zřízené (založené) na základě zvláštního právního předpisu nebo zvláštním právním předpisem, které doposud vykonávaly právo hospodaření, popřípadě právo společného hospodaření podle dosavadních předpisů anebo které ještě budou obdobně zřízeny (založeny), které jsou podnikateli ve smyslu § 2 zákona 513/1991 Sb., ve znění pozdějších přepisů, zejména pak na státní podniky, národní podniky a jim obdobné organizace. Postavení hospodaření těchto organizací se řídí zvláštními právními předpisy.

Toto je tedy text, který omylem vypadl z usnesení rozpočtového výboru, a doporučuji jej zařadit v tomto usnesení pod bod 8 návrh č. 5 a poprosil bych, jak tady zmínil zpravodaj rozpočtového výboru, aby sněmovna hlasováním tento text zařadila do znění usnesení rozpočtového výboru, jak to původně rozpočtový výbor schválil.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji pane poslanče. Nyní uděluji slovo panu poslanci Havlíčkovi, který je zatím posledním přihlášeným do podrobné rozpravy.

 

Poslanec Jiří Havlíček: Pane předsedající, dámy a pánové, já nebudu přednášet pozměňovací návrhy, ale dávám návrh na přerušení podrobné rozpravy před jejím ukončením po dohodě s předkladateli a dalšími kluby do 23. 10., což je do úterka příštího týdne, a projednávat to jako bod č. 6. Máme předtím už pět bodů.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Šestý bod, já se podívám, jak to máme v úterý 23. 10. zatím zařazeno. Již máme pět bodů zařazených, takže by to v tom případě byl šestý bod. Dobře, to je procedurální návrh, o kterém rozhodneme bez rozpravy.

Prosím všechny zákonodárce, aby se odtransportovali do jednacího sálu, aby se zaregistrovali svými identifikačními kartami, budeme rozhodovat o procedurálním návrhu pana kolegy Havlíčka, který zní: přerušit projednávání tohoto bodu ještě před ukončením podrobné rozpravy a odročit jej na úterý 23. 10. jako šestý bod jednacího dne.

 

Slyšeli jste návrh. Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 94. Ptám se, kdo jej podporuje? Kdo je proti?

Z přítomných 128 pro návrh 73, proti 35. Tím byl návrh schválen. Přerušuji jednání tohoto návrhu.

 

Pan kolega Škromach jeví největší známky hladu. Máte slovo pane předsedo.

 

Poslanec Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, měl bych jeden procedurální návrh, a to sice aby body č. 36 a 37, což je vládní návrh zákona o Sociální pojišťovně, tisk 776, a vládní návrh zákona, kterým se mění zákon související s přijetím zákona o Sociální pojišťovně, tisk 777, byly zařazeny za přerušený bod 12, což je sněmovní tisk 974, o rozpočtovém určení výnosů některých daní, protože tyto dva zákony svým způsobem souvisí a bylo by dobře, aby tyto dva body byly zařazeny za stávající bod 12, čili po jeho projednání. - Bod č. 12 byl přerušen do 30.10.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ano, my jsme skutečně určili, že bod č. 12 by měl být prvním bodem jednacího dne úterý 30. října.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP