Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
4. července 2001 v 9.07 hodin

Přítomno: 190 poslanců

 

Předseda PSP Václav Klaus: Vážení kolegové, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády. Zahajuji šestý jednací den 37. schůze Poslanecké sněmovny. Všechny vás srdečně vítám. Prosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. Poslanec Aubrecht má náhradní kartu č. 19.

Sděluji, že o omluvení neúčasti z rodinných důvodů či ze zdravotních důvodů požádali poslanci: Boháčková, Grulich, Houzák a Talíř. Pan ministr Grégr se omlouvá od 14 hodin - řeší naléhavé aktuální úkoly, to je hezký argument, mimořádný, to jsme tady ještě asi neměli, a pan ministr Kavan je v zahraničí.

Prosím opravdu, abyste se soustředili na dnešní jednání.

Včera jsme rozhodli, že dnes nejdříve dokončíme přerušený bod 78 a poté se budeme věnovat pevně zařazeným bodům 82, 33 a 34. Vracíme se k přerušenému bodu 78. Ukončili jsme ho po podrobné rozpravě. Pan poslanec Pleva má nějakou připomínku.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedo, dámy a pánové. Dovoluji si přednést procedurální návrh abychom ještě před bodem zpráva vlády o plnění programového prohlášení předřadili bod, který již včera byl rozjednán, abychom ho dokončili. Je to Informace ministra školství o realizaci státní informační politiky ve školství, bod 87. Je již málo přihlášených a vypadá to, že ten bod bude projednán velmi rychle. Děkuji.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Znamená to, pane poslanče, že když nebude předřazen, tak dojde na řadu hned po těch předem pevně určených bodech? Dobře. Jenom, aby bylo jasné, jak to je.

 

Takže dám hlasovat o návrhu pana poslance Plevy.

Kdo je pro tento návrh, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 150 z přítomných 178 pro 97, 68 proti. Návrh byl přijat.

 

Paní místopředsedkyně Buzková se hlásí.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Vážený pane předsedo, dámy a pánové. Já jen upozorňuji, že tímto hlasováním jsme do značné míry porušili jednací řád Poslanecké sněmovny, protože zde byl pevně zařazený bod jako první bod dnešního jednání. My jsme v podstatě jedním hlasováním jako druhý bod zařadili něco jiného. Všechny body, které byly zařazeny jako druhý a třetí, jsme tímto hlasováním posunuli, což nejde. Já samozřejmě vím, že se již několikrát takto v Poslanecké sněmovně stalo. Nechci toto hlasování zpochybňovat, ale pouze upozorňuji na to, že je to špatně. Kromě toho tímto hlasováním jsme porušili veškeré dohody, ke kterým došlo při jednání předsedů klubů v tom smyslu, že bod zpráva vlády má být prvním jednacím bodem, má být pevně zařazený, a nyní se s tímto bodem šoupe podle toho, jak se komu hodí.

Jak říkám, nezpochybňuji nic, ale upozorňuji na to, že parlamentní procedura opět jednou dostala na frak. (Potlesk v části sněmovny.)

 

Předseda PSP Václav Klaus: Paní místopředsedkyně, ale já musím upozornit, že pak bychom nemohli začínat bodem 78, a měli jsme začít bodem zpráva vlády a neměli jsme teď hlasovat o IPB, takže to není konzistentní názor. Prostě někdo jsme radši, že to dopadlo takhle, někdo nejsme radši. To je legitimní a bylo by potřeba to přijmout, i když jsem nevyhrál hlasování. To je zásada parlamentní demokracie. (Potlesk v části sálu.)

Prosím, já bych ještě chtěl dodat, že náhradní kartu č. 2 má pan poslanec Pilip, č. 18 poslanec Mlynář a č. 20 poslanec Vojíř.

 

(78.
Zpráva vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny pro objasnění rozhodování státu v IPB
od doby jejího vzniku až do uvalení nucené správy a jejího prodeje ČSOB)

 

Nejdříve se tedy táži, zda si přejí pronést závěrečná slova navrhovatel poslanec Kalousek. Přejete si závěrečné slovo? Pan zpravodaj poslanec Sobotka si nepřeje závěrečné slovo.

Prosím, budeme tedy hlasovat o přednesených návrzích a já za prvé prosím o klid, abyste věděli, o čem budete hlasovat. Za druhé prosím pana zpravodaje poslance Sobotku, aby nás uvedl do tajů hlasování.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP