(14.50 hodin)

(pokračuje P. Svoboda)

Zakotvení dlouhých přechodných období v těchto dvou oblastech povede k zakonzervování ekonomických diferenciálů a přispěje k rozdělení zemí na tzv. "haves and havesnots", tedy na plnoprávné a druhořadé členy. Povinností našich vyjednávačů je proto dosažení takového stavu, kdy žádosti o výše zmíněná přechodná období ze strany Evropské unie i České republiky budou staženy.

Nemyslím si, že se ukázalo správným nekoncentrovat se na co největší uzavírání, na co největší množství uzavřených kapitol. Tuto taktiku je třeba přehodnotit. Bude to naopak jedno z hlavních měřítek úspěchu kandidátů. Pouze připomínám, že Česká republika uzavřela 13 kapitol z 29 a jsme na chvostu žebříčku uvnitř kandidátských zemí spolu s Polskem.

Mezi ne zrovna šťastné body patří též nešťastné nakládání z fondu Evropské unie, z fondu PHARE, SAPARD a ISPA či přímo jejich nevyužívání. Stejně ne tak zrovna se daří vysvětlovací kampaň, chcete-li komunikační strategie vlády, jejíž úspěch je nezbytným předpokladem úspěchu referenda o vstupu České republiky do Evropské unie.

Závěrem je možné konstatovat, že pokud nepřestane vláda chápat proces příprav na členství v Evropské unii jako úkol zadaný zvenčí, jako úkol vnucený, jako něco, co nám není vlastní a co sami nechceme, a ne jako na příležitost, jak Českou republiku dostat na kvalitativně vyšší úroveň, jako na příležitost, jak zmodernizovat naši zemi, potud budeme vždy spíše kulhajícími kandidáty, a později v případě politického rozhodnutí o našem členství v unii i kulhajícími a spíše trpěnými členy. Poučení z naší role, kterou hrajeme v Severoatlantické alianci, je až příliš bolestné. Nedopusťme, aby se situace opakovala.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Svobodovi. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vzhledem k tomu, že v dopolední části bylo odhlasováno, že se dnes jedná do 15 hodin, nemusím na tomto rozhodnutí nic měnit. Tím pádem mi nezbude nic jiného, než přerušit projednávání tohoto bodu. Nicméně prosím, abyste ještě neodcházeli, protože na žádost ministra zahraničních věcí bych ráda navrhla pevné zařazení doprojednání tohoto bodu, a to na pátek 2. 3. jako třetí bod po dvou pevně zařazených bodech. Jednalo by se tedy o pevné zařazení přerušených bodů 87 a 88.

Pro jistotu vás všechny odhlásím, prosím o novou registraci, a budeme hlasovat o procedurálním návrhu, že projednávání bodů 87 a 88 se přerušuje a tyto body budou doprojednány jako třetí a čtvrtý bod v pátek 2. 3.

Zahajuji hlasování… V tuto chvíli prohlašuji toto hlasování za zmatečné, budeme hlasovat znova. Nevšimla jsem si, že nebyl zaregistrován dostatečný počet poslanců.

 

V tuto chvíli zahajuji hlasování pořadové číslo 123 a ptám se, kdo je pro tento procedurální návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 123 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 84 vyslovilo 80 a jeden byl proti.

 

Končím dnešní jednání. Budeme pokračovat v úterý 27. 2. ve 14.00 hodin, a to vládním návrhem zákona na ochranu hospodářské soutěže, sněmovní tisk 704.

 

(Jednání přerušeno ve 14.55 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP