(17.20 hodin)

(pokračuje Langer)

Ještě jednou pro kolegy, kteří v tuto chvíli přicházejí, budeme hlasovat o návrhu na zamítnutí návrhu na zřízení dočasné komise Poslanecké sněmovny pro otázky vnitřního trhu.

 

V tuto chvíli jsem zahájil hlasování s pořadovým číslem 309. Ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

Z přítomných 177 pro návrh 78, proti 75. Návrh nebyl přijat.

 

Nyní přistoupíme k rozpravě podrobné, do které nemám žádnou přihlášku. Mám přihlášku, a to kolegy Karla Vymětala, kterému uděluji slovo.

 

Poslanec Karel Vymětal: Vážený pane předsedající, dámy a pánové. Já navrhuji jako pozměňovací návrh, aby se v navrženém usnesení v článku II změnil text, a to 5 poslanců na text: "a to 14 poslanců" a další text se vypustil.

Navrhuji také druhou variantu, že se v tomto bodě II číslovka 14 nahradí číslovkou 13 a opět bude text pokračovat: "a to 13 poslanců" a další text se vypustí.

To je všechno. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Další návrh - pan kolega Sobotka.

 

Poslanec Bohuslav Sobotka: Pane předsedající, dámy a pánové. Dovolte, abych přednesl pozměňovací návrh rovněž k článku 2, ve kterém se stanoví počet členů komise a složení této komise. Já bych navrhl, aby počet členů této komise byl určen - stanoven na 10 s tím, že by byla složena po dvou zástupcích z každé politické strany v této sněmovně. Navrhuji dále, aby členy této komise byli pouze poslanci této sněmovny. Domnívám se, že je standardním zvykem, že u komisí, které zřizuje tato Poslanecká sněmovna, jsou členy pouze poslanci této Poslanecké sněmovny. Připomenul bych, že u těch komisí, které jsme v uplynulých dnech a týdnech zřídili, tak jsme se nepřiklonili k té zásadě nebo k tomu principu, aby tam byli zastoupeni i představitelé jiných orgánů.

Takže konkrétně navrhuji, aby článek II zněl: II. Určuje počet členů této komise na 10. Tečka. S tím, že každá politická strana zastoupená v Poslanecké sněmovně nominuje do této komise dva své zástupce.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Prosím další přihláška - pan kolega Karel Sehoř.

 

Poslanec Karel Sehoř: Vážený pane předsedající, dámy a pánové. Já jsem v obecné rozpravě nenavrhoval zamítnutí. Navrhuji nyní, po ukončení podrobné rozpravy, zamítnout tento návrh.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane kolego. Kdo se dále hlásí do podrobné rozpravy? Žádnou přihlášku do podrobné rozpravy nevidím. Podrobnou rozpravu končím.

Prosím pane navrhovatele, případně pana zpravodaje, jestli by se chtěli vyjádřit k podrobné rozpravě. Není tomu tak.

Nyní tedy prosím pana zpravodaje.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji. Pane předsedající, dámy a pánové, myslím, že procedura by měla probíhat tak, že bychom nejdříve měli hlasovat o návrhu kolegy Sehoře o zamítnutí tohoto návrhu a potom bychom hlasovali o jednotlivých pozměňovacích návrzích tak, jak byly předloženy.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Prosím, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami, neboť jsem vás odhlásil.

 

Budeme hlasovat o návrhu na zamítnutí.

Zahajuji v tuto chvíli hlasování s pořadovým číslem 310. Ptám se, kdo je pro předložený návrh zamítnout. Kdo je proti?

Z přítomných 167 pro 97, proti 62. Návrh byl přijat.

 

Vážené kolegyně a kolegové, chci se zeptat, zda vám všem byl už doručen návrh usnesení v písemné podobě pana poslance Škromacha a zda bychom se tedy mohli vrátit k onomu bodu zřízení vyšetřovací komise v případu IPB. Prosím předsedy jednotlivých poslaneckých klubů, zda na mne mohou kývnout, zda mají písemné usnesení k dispozici. Prosím pana kolegu Kasala, jestli máte písemné…? Ano. Znamená to, že podmínka, pro kterou jsme přerušili předcházející bod, byla splněna, a proto tedy znovu otevírám bod

 

127.
Návrh na volbu členů vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny
pro objasnění rozhodování státu v IPB v období od jejího vzniku
do uvalení nucené správy a jejího prodeje ČSOB

 

Upozorňuji, že rozprava byla přerušena, a to rozprava k volbě kandidátů. Máte před sebou návrh usnesení a já se ptám, kdo se hlásí o slovo. Pan kolega Petr Pleva.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedo, dámy a pánové. Navrhované znění, když jsem si ho ještě podrobně přečetl, mě skutečně ujišťuje o tom, že konflikt zájmů takto pojatý je i konto v IPB, což je zřejmě nesmysl. Proto navrhuji změnit demonstrativní výčet na taxativní výčet, a to tak, že slovo "zejména" se nahrazuje slovy "tím, že".

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ano, to je konkrétní návrh. Prosím další žádost o slovo. Nikdo se dále nehlásí. Proto rozpravu končím. Je zjevné, že v tuto chvíli by měl být zpravodajem předseda volební komise, kterého prosím, aby předkládal další návrh postupu.

 

Poslanec Jan Vidím: Já vám pěkně děkuji, pane předsedající. V tomto okamžiku, domnívám se, že Poslanecká sněmovna rozhodne hlasováním o návrhu usnesení předloženého poslancem Škromachem a poté - bude-li přijato - před volbou jednoho každého kandidáta ten který kandidát povstane a prohlásí, že nemá onen konflikt zájmů. Nebude-li usnesení přijato, budeme volit jednotlivé kandidáty bez tohoto prohlášení.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Nejprve bychom měli rozhodnout o pozměňovacím návrhu pana poslance Petra Plevy, a to, že se slovo "zejména" mění na slovní spojení "tím, že", a pokračuje dál - nebyl a není ve vztahu k IPB. Ano? Rozumíme všichni návrhu, o kterém rozhodneme hlasováním? Prosím, abyste se všichni dostavili do jednacího sálu.

 

V tuto chvíli rozhodneme o pozměňovacím návrhu pana poslance Petra Plevy.

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 311 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

Z přítomných 172 pro návrh 85, proti 63. Návrh nebyl přijat.

 

Počkáme, jestli někdo nezpochybní hlasování. Bylo velmi těsné. Pokud tomu tak nebude, pokračovali bychom při hlasování o původním návrhu usnesení.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP