(15.30 hodin)

(pokračuje Tlustý)

Domnívám se totiž, že prospěje nejenom řešení kauzy IPB, ale i celé atmosféře na české politické scéně, aby bylo obecně zkoumáno, jaké jsou souvislosti mezi sférou bankovní a sférou politickou, aby bylo zkoumáno, kolik osob blízkých bankám se např. v poslední době vyjadřovalo k politickým otázkám.

Dovoluji si předpovědět, že ODS z této analýzy vyjde se ctí. Pokud jsou si jisty téhož i ostatní politické strany, budou nepochybně podporovat takovéto podrobné zkoumání.

Jak už jsem konstatoval, na žádnou z otázek, které jsem zformuloval minule, na žádnou z otázek, které tu dnes formuloval pan předseda v podobě svého desatera, ani na žádnou z nyní vyřčených otázek jsem se odpovědí nedočkal. Domnívám se, že důvod pro zřízení vyšetřovací komise je nasnadě. A přidám ještě jeden: kdyby někomu nestačily tyto otázky, dvouhodinové vystoupení ministra financí nepochybně obsahuje tolik zajímavých okolností, že jenom jejich ověření je práce pro vyšetřovací komisi na poměrně dlouhou dobu.

Nyní ale k jádru problému. Nechci už se vracet k tomu, co bylo. Co bylo, to bylo. Podstatné je, co bude. A bude plnění záruky, kterou poskytla vláda svým usnesením, záruky č. 622 z roku 2000, a znovu zní ocituji: Vláda souhlasí s poskytnutím záruky státu za aktiva - zdůrazňuji slovo aktiva, míněno všechna aktiva, všechny majetkové účasti, všechny úvěry atd. - Investiční a Poštovní banky ve prospěch strategického investora - a následuje dle mého názoru nepřesný odkaz na zákon o rozpočtových pravidlech.

Vláda tedy poskytla záruku nekonečnou. Poskytla záruku vůči soukromému subjektu, dokonce v té chvíli vůči subjektu, který údajně neznala. Je třeba se ptát, jak bude tato záruka čerpána. Nabídnu odpověď: nový majitel těchto aktiv je bude realizovat, vymáhat, prodávat atd. a všechny ztráty mezi realizovanou cenou tržní a cenou, za kterou byly evidovány v portfoliu IPB, dle takto zformulované záruky zaplatí státní rozpočet neboli občané tohoto státu.

Ptám se, kde je upraven postup vlády a ministra financí pro uznávání těchto záruk, až začnou chodit - stručně řečeno - faktury od ČSOB na českou vládu. Neznám odpověď i na tuto otázku, obávám se, že v této chvíli nejsou upraveny nikde.

Pak bych prosil výslovně pana ministra, aby zpřesnil odhad 20 až 200 miliard. Ať dnes tady řekne, když vláda tuto záruku schvalovala, o jaké výši jednala, jakou informaci poskytl vládě, že bude mít tato záruka hodnotu, a aby dnes tady uvedl veřejně svůj odhad, že po finálním součtu plnění této záruky, jakou hodnotu přenesl na daňové poplatníky a na stát.

Další otázka: Jak to, že tuto záruku vláda jako bianko šek svěřila do rukou jediné fyzické osoby, do rukou nuceného správce? Uvádí-li se v usnesení, že je ve prospěch strategického investora, a ten v noci z 15. na 16. neexistoval - údajně, protože teprve 16. ráno byla uvalena nucená správa a teprve 19. byl proveden prodej - věřím-li tomu, že vláda nevěděla, kdo je strategický investor, ptám se, na základě čeho svěřila do rukou jedné fyzické osoby nakládání nejenom s majetkem 300 miliard korun, což je bilance IPB, ale zejména s nekonečnou státní zárukou, jinak řečeno s nekončenými penězi z rukou daňových poplatníků.

A ještě jedna souvislost pro naše jednání o jiných otázkách. Táži se vlády a táži se ČNB, jak budeme my všichni odpovídat vkladatelům v malých zkrachovalých bankách, vkladatelům kampeliček, kteří čekají, že jejich vklady budou vypořádány nad rámec zákona, jak vysvětlíme, že chceme s vážnou tváří vyplácet 100 tisíc, tak jak uvádí zákon o pojištění vkladů v kampeličkách, jak chceme vyplácet 400 tisíc, jak uvádí zákon o bankách klientům zkrachovalých bank, když v tomto případě vláda poskytla nekonečnou záruku jedné soukromé společnosti, která nijak není limitována.

Já jsem dosud ve svých dopisech se pokoušel dodržování zákonů vysvětlovat. Po této záruce už to neumím. Nevím, jak těmto lidem vysvětlit, že jednou zákon platí a podruhé je naprosto bezcenný.

A nyní finále.

Domnívám se, že pro tuto kauzu je typické zamlžování její podstaty. Snaha odlákat pozornost k tomu nejbanálnějšímu vysvětlení, k otázce typu, jestli nucená správa jako postih na špatné manažery je nebo není na místě. Každý musí odpovědět, že ano. V této kauze je ale řada jiných zásadních otázek, a protože opakování je matka moudrosti, dovolím si vám tu některé z nich opakovaně sdělit. Je pochopitelné uvalení nucené správy a poskytnutí záruky za vklady občanů. Je nepochopitelný a nenormální prodej banky s vyloučením známých zájemců za orientační cenu. Je trestuhodné poskytnutí nadbytečné neomezené vládní záruky soukromé společnosti na úkor všech občanů.

Občanská demokratická strana vydání státních dluhopisů nebo čerpání výnosů z privatizace na tento postup České národní banky a vlády nikdy nepodpoří. A opakuji - je pochopitelné uvalení nucené správy a poskytnutí záruky za vklady občanů, je naprosto nepochopitelný a nenormální prodej banky s vyloučením známých zájemců za orientační cenu, je trestuhodné poskytnutí nadbytečné neomezené vládní záruky soukromé společnosti na úkor všech občanů.

Občanská demokratická strana vydání státních dluhopisů ani použití výnosů z privatizace na hrazení tohoto postupu nikdy nepodpoří.

Takto bych mohl tyto jednoduché pravdy opakovat do nekonečna. Vyberu jen ty poslední dvě: je trestuhodné poskytnutí nadbytečné neomezené vládní záruky soukromé společnosti na úkor všech občanů a ODS takovýto postup vlády a České národní banky vydáním státních dluhopisů ani úhradou z výnosů privatizace nikdy nepodpoří.

Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP František Brožík: Děkuji panu poslanci Tlustému. Chtěl bych se ho otázat, zda vezme na sebe úlohu zpravodaje k tomuto projednávanému bodu. - V tomto případě vás nechám schválit Poslaneckou sněmovnou.

Přednesu návrh: Poslanecká sněmovna schvaluje pana poslance Tlustého do funkce zpravodaje k projednávanému bodu "Zpráva vlády o řešení situace v Investiční a Poštovní bance".

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 128 z přítomných 187 poslanců 112 pro, 23 proti, návrh byl přijat.

 

O slovo se přednostně přihlásil místopředseda vlády pan Vladimír Špidla. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP