(10.50 hodin)

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Kdo se další hlásí do obecné rozpravy? Žádnou přihlášku nevidím, obecnou rozpravu končím.

Dávám slovo jednomu ze zpravodajů, panu kolegovi Tomíčkovi, který je u stolku zpravodajů, aby nám přednesl návrh, o kterém rozhodneme hlasováním.

 

Poslanec Rudolf Tomíček: Chtěl bych zde říci, že vystoupilo šest poslanců. Třikrát byl vysloven návrh na zamítnutí předložené novely. Myslím si, že v této fázi nezbývá nic jiného, než dát o těchto návrzích hlasovat.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Všechny jsem vás odhlásil. Prosím, abyste se znovu zaregistrovali svými identifikačními kartami. Chcete-li se účastnit hlasování, zaujměte svá místa.

Návrh usnesení je následující: "Poslanecká sněmovna zamítá předložený návrh zákona podle sněmovního tisku 437."

 

Předpokládám, že všichni jsou zaregistrováni, neboť v tuto chvíli zahajuji hlasování číslo 47 a ptám se, kdo je pro zamítnutí tohoto návrhu zákona. Kdo je proti?

Z přítomných 168 pro 72, proti 78. Návrh nebyl přijat.

 

Zahajuji podrobnou rozpravu, do které jsou v tuto chvíli přihlášeni pan poslanec Ambrozek, Břetislav Petr, pan poslanec Tomíček a pan poslanec Bendl.

Nejprve uděluji slovo poslanci Tomíčkovi jako zpravodaji s přednostním právem vystoupit. Dalším přihlášeným je pan poslanec Gongol.

 

Poslanec Rudolf Tomíček: Promiňte, že ještě jednou vyrušuji. Považuji ale za nutné zde sdělit, že na základě sdělení legislativního odboru všechny pozměňovací návrhy přednesené v podrobné rozpravě druhého čtení dne 12. dubna 2000 zůstávají v platnosti. Byla mi uložena povinnost na to upozornit. Ve své podstatě to znamená, že veškeré návrhy, které byly předneseny v podrobné rozpravě na minulé schůzi, platí.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Dalším přihlášeným je pan kolega Ambrozek. Přihlášku stahuje. Prosím pana poslance Petra.

 

Poslanec Břetislav Petr: Na základě informace, kterou přednesl kolega Tomíček, z legislativního odboru, chtěl bych upravit své původní znění pozměňovacích návrhů, které bylo předloženo na předcházející schůzi, a to k § 32 odst. 2.

Nové znění by bylo: Organizace je povinna zaplatit na účet příslušného obvodního báňského úřadu roční úhradu z vydobytých nerostů na výhradních ložiscích a z nevyhrazených nerostů na vyhrazených ložiscích a ložiscích po jejich úpravě a zušlechtění.

Odstavec 4 téhož paragrafu zní: Z výnosu úhrady dle odstavce 2 převede obvodní báňský úřad 25 % do státního rozpočtu České republiky, z něhož budou tyto prostředky účelově použity k nápravě škod na životním prostředí způsobených dobýváním výhradních i nevyhrazených ložisek, a zbývajících 75 % převede obvodní báňský úřad do rozpočtu obce.

To je vše k pozměňovacím návrhům.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane kolego. Slovo má pan poslanec Petr Bendl, připraví se pan poslanec Gongol.

 

Poslanec Petr Bendl: Vážený pane předsedající, drahá vládo, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych i já navrhl pozměňovací návrhy. Pro jistotu je přečtu všechny, aby se pak nestalo, že by došlo k nějakým problémům.

V § 3 odst. 2 vypustit část textu "které nejsou prováděny v rámci podnikatelské činnosti a" v první větě.

V § 3 odst. 3 ve druhé větě, která zní "Rozhodnutí, kterým se vydává osvědčení o odborné způsobilosti odborného řešitele geologických prací, se vydává na pět let s možností jeho prodloužení." nahradit slova "na pět let" slovy "na dobu neurčitou".

V § 3 odst. 3 vypustit text "prodloužení platnosti osvědčení může ministerstvo vázat na přezkoušení znalostí tohoto zákona, právních předpisů vydaných na jeho základě a právních předpisů k ochraně zájmů chráněných zvláštními předpisy souvisejícími s geologickými pracemi".

V § 3 odst. 4 v první větě vypustit slovo "vysokoškolské" a nahradit je slovem "odborné". V první větě vypustit za slovem "vzdělání" slova "geologického směru". Dále vypustit "k posouzení odborné úrovně dosavadních prací pověří ministerstvo odborné garanty z řad odborníků doporučených profesními organizacemi".

V § 4a v odst. 6 vypustit první větu - "Na registraci průzkumného řízení není právní nárok." - a slovo "vždy" ve druhé větě.

V § 4b odst. 5 vypustit stávající text písmene e) a nahradit jej textem "je v rozporu se zájmy obrany státu, zahraničními závazky státu a zájmy chráněnými zvláštními předpisy".

V § 4b odst. 6 vypustit a ostatní odstavce přečíslovat.

V § 14 odst. 2 vypustit text "není-li v rozporu se státní surovinovou politikou" ve druhé větě.

V § 17 odst. 1 vypustit text "politická, ekonomická a ekologická".

V § 22a vypustit odstavec 1.

V článku II - Přechodná ustanovení - v odstavci 1 vypustit první větu: "Zadavatelé, kterým byly geologické práce povoleny podle dosavadních předpisů, jsou povinni do 6 měsíců od účinnosti tohoto zákona podat žádost o registraci nebo stanovení průzkumného území, jinak toto povolení zaniká uplynutím jednoho roku od účinnosti tohoto zákona."

Dále navrhuji mezi slova "podle tohoto" v odstavci 2 poslední věty vložit text "právní úpravy platné před nabytím účinnosti".

Jako poslední navrhuji vypustit odstavce 2 a 4 v Přechodných ustanoveních. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane kolego. Slovo má pan poslanec Gongol, připraví se pan poslanec Ondruš.

 

Poslanec Jaroslav Gongol: Pane předsedající, dámy a pánové, sice jsem zaslechl poznámku pana zpravodaje o tom, že změny, které byly předneseny v přecházejícím druhém čtení, jsou platné, ale přesto chci zopakovat jeden velice krátký pozměňovací návrh, který jsem předložil již v prvním druhém čtení.

Z těchto důvodů navrhuji vyřadit druhou část, to je změna horního zákona, článek III. Jinými slovy - zákon by se týkal geologických prací.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Pan poslanec Ondruš.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP