(12.20 hodin)

Místopředseda PSP Ivan Langer: Chtěl bych poprosit všechny kolegy, kteří nemají v úmyslu sledovat úvodní vystoupení pana poslance Teplíka, aby opustili jednací sál, a ty kolegy, kteří neumějí ovládat své mobily, upozorňuji na to, že je možné je oddělit od zdroje a tím pádem znefunkčnit.

Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Tomáš Teplík: Děkuji, pane předsedající.

Skončil jsem u toho, že i tento návrh dává ministerstvu dostatečné kontrolní a sankční pravomoci.

Závěrem bych chtěl konstatovat, že toto není záležitost, která by byla nová. Funguje všude ve světě a myslím si, že s poměrně značným úspěchem. Nechci zde jmenovat příklady z Ameriky, protože bych mohl být nařčen z toho, že tento systém je přece jen systému evropskému trochu vzdálen, nicméně mohl bych jmenovat např. Německo, Belgii, a to z toho důvodu, že tato právní úprava je zde upravena různě, v případě Německa je to součástí obchodního zákoníku, v případě Belgie je na to speciální zákon. Tuto cestu jsme volili i my. Tento institut zde fungoval i v dřívějších dobách, a to jak za starého Rakousko-Uherska, tak za první republiky.

Dámy a pánové, já jsem přesvědčen, že toto je jedna z možných a řekl bych vysoce systémových cest, jakým způsobem umožnit zemědělcům lépe hospodařit, lépe obchodovat, a další možnost, jakým způsobem dostat, a to i z hlediska věřitelů, poměrně bezpečně další finance do tohoto oboru podnikání. Proto bych vás poprosil o podporu tohoto návrhu zákona. Těm, kteří mě poslouchali, děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro první čtení poslanec Václav Grüner.

 

Poslanec Václav Grüner: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, návrh zákona o zemědělských skladních listech a zemědělských veřejných skladech a o změně některých souvisejících zákonů, sněmovní tisk 577, je další technickou normou zemědělského charakteru pro potřeby našeho zemědělství velice důležitou.

Smyslem návrhu zákona je rozšířit možnost financování zemědělství. Návrh zavádí nový druh cenných papírů, tzv. zemědělské skladní listy, a vytváří právní rámec pro tyto obchodovatelné nástroje. Jsou kryté likvidním zbožím, tj. obilninami, olejninami i luštěninami, jejichž předností je snadné skladování i transport.

Plnohodnotnost těchto záruk je předpokladem vstřícného postoje zejména bank při poskytování úvěrů zemědělské prvovýrobě a obchodním společnostem. Očekává se i zlepšení podmínek při zpeněžování zboží. Právě specifické podmínky trhu a zpeněžování zemědělských výrobků si vynutily tuto zvláštní úpravu samostatným zákonem a jeho předložení do sněmovny.

Se zemědělským skladním listem, který tvoří dva díly, a to vlastnický list a zástavní list, je spjato vlastnické právo ke zboží či jiné věcně právní účinky k tomuto zboží se vázající. Tzn. zástavní právo.

Zákon proto řeší specifika nakládání s těmito zemědělskými skladními listy a otázku vlastního způsobu realizace zástavního práva. Zavádí dále institut zemědělského veřejného skladu, jehož provozovatel bude plnit funkci emitenta těchto cenných papírů vedle dalších povinností, které mu vyplynou z úschovy zboží, jeho řádného ošetřování, majetkového zabezpečení, pojištění, ale i zajištění poměrně náročné, avšak nutné agendy.

K zajištění vyšší způsobilosti a odpovědnosti skladovatele, provozovatele zemědělského veřejného skladu bude jeho činnost vázána na povolovací řízení Ministerstva zemědělství, které bude současně vykonávat státní dozor.

V souladu s těmito záměry se upraví podmínky, postupy a náležitosti, za kterých se bude uskutečňovat pohyb cenného papíru a jeho dílů samostatně, dále provoz a podmínky zemědělského veřejného skladu, naplňování pravomocí státního dozoru včetně uplatňování sankcí, např. pokut nebo odnětí povolení k provozování zemědělského veřejného skladu.

Předmětnou problematiku neupravuje komunitární právo jednotně. Členské, ale i nečlenské země Evropské unie mají platnou právní normu a úpravu této problematiky založenu na obdobných principech, ze kterých vychází tento návrh.

Předpokládá se činnost asi 50 zemědělských veřejných skladů. Příjmová stránka státního rozpočtu se jednorázově navýší zhruba o 500 000 Kč za správní poplatek povolovacího řízení a dále pak průběžně z případných pokut.

Předpoklad možnosti získání úvěrů pro podnikatele v zemědělství, a to je velice důležité, je kolem 2 miliard korun za rok.

Potřebné zvýšení mzdových prostředků o 750 až 950 tisíc ročně v souvislosti se zřízením státního dozoru udělování povolení provozovat veřejné zemědělské sklady a s tím spojenou potřebu dvou až tří pracovníků lze nalézt v rámci systémové reorganizace úřadů, resp. v rámci stávajícího počtu pracovníků Ministerstva zemědělství.

Stanovisko vlády k návrhu zákona je negativní. Vláda s tímto návrhem vyslovila nesouhlas. Vláda uvádí, že připravuje vlastní návrh právní úpravy zemědělských skladních listů, které má v plánu předložit Poslanecké sněmovně České republiky ve druhém pololetí tohoto roku. Jsem přesvědčen, že tento zákon je potřebný, že nelze nic tak objevného a nového do něho včlenit, ale co je důležité, že tento návrh přichází právě v hraniční době, aby mohl nabýt účinnosti ještě v tomto roce, aby mohl být zemědělci ještě letos využíván. Nedostatky, které jsou tomuto návrhu zákona vytýkány ze strany vlády, lze odstranit při projednání ve výborech.

Návrh zákona o zemědělských skladních listech a zemědělských veřejných skladech je potřebným návrhem a já jako zpravodaj ho budu podporovat. Prosím, dámy a pánové, i o vaši podporu a propuštění tohoto zákona do druhého čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám v tuto chvíli žádnou písemnou přihlášku. Nikdo se ani neodvažuje přihlásit se přímo. Končím obecnou rozpravu a budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání.

Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zemědělskému výboru. Má někdo jiný návrh? Jiný návrh nevidím.

Prosím, abyste se znovu zaregistrovali svými identifikačními kartami, neboť jsem vás odhlásil, aby byla reálná šance přijmout tento návrh.

 

Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 184. Kdo je pro přikázání tohoto návrhu zemědělskému výboru? Kdo je proti?

Z přítomných 99 pro 92, proti nikdo, návrh byl přijat. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání zemědělskému výboru.

 

Dalším bodem je bod

 

58.
Návrh poslance Zdeňka Kořistky na vydání zákona, kterým se mění
zákon č. 587/1992 Sb., o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 579/ - prvé čtení

 

Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 579/1. Prosím, aby předložený návrh uvedl pan poslanec Zdeněk Kořistka.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP