(12.00 hodin)

(pokračuje Langer)

Nyní se před námi objevuje perspektiva projednávání posledních dvou třetích čtení, která jsou k tomu způsobilá, a to je bod 102 a 105. Bod 102 je vládní návrh zákona o hospodářských opatřeních pro krizové stavy a o změně některých souvisejících zákonů a bod 105 je návrh poslanců Vladimír Mlynáře, Ivana Langera, Stanislava Grosse, Cyrila Svobody a dalších na vydání zákona o elektronickém podpisu. Nevidím žádný procedurální návrh v souvislosti s tím, co jsem v tuto chvíli oznámil. Je dvanáct hodin, máme zhruba ještě hodinku práce do obvyklé 13. hodiny, kdy přerušujeme jednání sněmovny.

Zahajuji tedy projednávání bodu číslo 102, kterým je

 

102.
Vládní návrh zákona o hospodářských opatřeních pro krizové stavy
a o změně některých souvisejících zákonů
/sněmovní tisk 436/ - třetí čtení

 

Místo u stolku zpravodajů zaujal ministr financí Pavel Mertlík. Prosím zpravodaje hospodářského výboru poslance Zdeňka Švrčka, aby se posadil k panu ministrovi. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 436/4.

Otevírám rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Žádnou přihlášku ani neregistruji. Rozpravu ve třetím čtení končím a uděluji slovo, požádá-li o to, panu ministrovi. Není tomu tak. Panu zpravodaji před závěrečným slovem? Nikoliv.

Prosím tedy pana zpravodaje Zdeňka Švrčka, aby nás seznámil s procedurou hlasování a poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy.

 

Poslanec Zdeněk Švrček: Dobrý den, dámy a pánové, pozměňovací návrhy k uvedeném bodu máte zapsány v tisku 436/4. Je to velmi jednoduché. Bod písmenem A jsou pozměňovací návrhy obsažené v usnesení hospodářského výboru, resp. jeden takový návrh, pod bodem B spolu do jisté míry související návrhy zpravodaje. Vzhledem k tomu, co jsem teď řekl, je možné hlasování - lidově řečeno - sfouknout nadvakrát, a to nejdříve hlasovat o bodu A a potom o bodu B jako celku. Posléze by následovalo hlasování o zákonu jako o celku.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ano. Je námitka proti takovémuto postupu? Námitku nevidím, považuji navrženou proceduru za relativně průhlednou a jednoduchou, takže nepovažuji za nezbytné o ní nechat hlasovat.

Budeme tedy hlasovat o jednotlivých pozměňovacích návrzích. Prosím pana zpravodaje, aby předložil první z nich.

 

Poslanec Zdeněk Švrček: Takže hlasujme o pozměňovacím návrhu pod bodem A. Stanovisko pana ministra kladné, zpravodaje rovněž.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Zahajuji hlasování s pořadovým číslem 175. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 185 pro návrh 161, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Zdeněk Švrček: A nyní hlasování o pozměňovacích návrzích pod písmenem B, tedy 1-4. Pan ministr souhlasí, zpravodaj - kladné stanovisko.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Zahajuji hlasování číslo 176. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 186 pro 165, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Zdeněk Švrček: Hlasovali jsme o všech pozměňovacích návrzích, můžeme hlasovat o zákonu jako celku.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o hospodářských opatřeních pro krizové stavy a o změně některých souvisejících zákonů, podle sněmovního tisku 436, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahájil jsem hlasování číslo 177. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 186 pro návrh 170, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že s tímto návrhem zákona byl vysloven souhlas. Děkuji panu zpravodaji a panu ministrovi a zahajuji projednávání dalšího bodu. Tím je

 

105.
Návrh poslanců Vladimíra Mlynáře, Ivana Langera, Stanislava Grosse, Cyrila Svobody
a dalších na vydání zákona o elektronickém podpisu
/sněmovní tisk 415/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele poslanec Vladimír Mlynář a zpravodaj hospodářského výboru poslanec Dušan Tešnar. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 415/4.

Otevírám rozpravu, do které mám v tuto chvíli přihlášku pana kolegy Mlynáře. Prosím.

 

Poslanec Vladimír Mlynář: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážení kolegové, rád bych využil možnosti a stáhl svůj pozměňovací návrh přednesený ve druhém čtení, a to vložení nového paragrafu 21. Dohodli jsme se s panem ministrem Březinou, že věc se dá řešit jiným, jednodušším způsobem. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ano, to je návrh D4. Pan zpravodaj.

 

Poslanec Dušan Tešnar: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, dovolte, abych v rámci tohoto čtení navrhl legislativně technickou úpravu, a to v tisku 415/4 - pozměňovací návrhy k návrhu zákona. V části A v usnesení hospodářského výboru je třeba navrhnout doplnění textu názvem zákona a uvozovací větou takto: "Zákon ze dne…/2000 Sb., o elektronickém podpisu a o změně některých dalších zákonů (zákon o elektronickém podpisu)" a dále pokračuje text: "Parlament se usnesl na tomto zákona České republiky:" a dále text pokračuje podle tisku. Jde jenom o to, že při přepisu byl tento titulek vynechán.

To jsou veškeré legislativně technické návrhy, o kterých pak bude nutno hlasovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ano, děkuji panu zpravodaji. Kdo se další hlásí do rozpravy? Žádnou přihlášku nevidím, rozpravu tedy končím.

Prosím pana zpravodaje, aby se vrátil k řečnickému pultu a aby nás seznámil s procedurou, podle které budeme hlasovat, a poté přednášel jednotlivé návrhy.

 

Poslanec Dušan Tešnar: Pane předsedající, dovolte ještě, abych nejprve upozornil, že ještě před touto procedurou je nutno hlasovat o stažení, které tady navrhl pan poslanec Mlynář. Je to obvyklý postup, a potom navrhnu další proceduru.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Je možné postupovat takto, nebo v rámci přednesené procedury.

 

Poslanec Dušan Tešnar: Pokračuji tedy dále. Procedura bude spočívat v tom, že nejprve navrhnu toto hlasování, a další postup je takový, že nejprve bychom hlasovali o části C pana poslance Ivana Langera a dále poslance Vladimíra Mlynáře, a jelikož tady došlo k totální shodě navrhovatelů s textem, takže mám dojem, že o jednotlivých návrzích, to je C a D můžeme klidně hlasovat najednou, tedy nikoliv bod po bodu. To by byl tento postup.

A jelikož jsme vzali za základ hlasování část A, ke které jsem teď přednesl legislativní poznámku, a toto je vzato za základ hlasování a také je dokonalá shoda, to znamená je to v podstatě jakoby nová předloha, můžeme hlasovat potom o části A najednou. Pokud by došlo k souhlasu, tak část B, kde je text výboru pro evropskou integraci, ten je v podstatě shodný s částí A, kdežto část A je mírně doplněna, vylepšena, také se souhlasem, to znamená, že část B potom bychom mohli klidně prohlásit za nehlasovatelnou. K dohodě i s výborem zde došlo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP