Neautorizováno !


 

(12.50 hodin)

(pokračuje Beneš)

Kdybychom seznam obdrželi, tak jsme to mohli udělat samozřejmě už na výboru. Nemyslím si, že není možné v rámci podrobné rozpravy dát změny. Speciálně tam, kde se to týká v rámci jednoho kraje, tak je to technická záležitost, konkrétně obec Sázava. Já jsem také dostal návrh a osobně jej podpořím, protože si nemyslím, že způsobíme jakoukoli komplikaci. Komplikaci způsobíme, bude-li se jednat o změnu v rámci krajů. A ta, myslím, je již obsažena v návrhu pana Zvěřiny. Nicméně je naprosto legitimní, aby to zde bylo podáno. Já si nejsem úplně stoprocentně jist, zda to podpořím, ale u Sázavy naprosto nevidím důvod, proč tak neučinit.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Benešovi. Hlásí se dále někdo do obecné rozpravy? Není tomu tak, končím obecnou rozpravu.

Zahajuji rozpravu podrobnou a udílím slovo panu poslanci Milanu Zunovi, který je jediným písemně přihlášeným.

 

Poslanec Radko Martínek: Já bych se rád, paní předsedající, zeptal kolegy Zuny, protože jsem zaznamenal jeho návrh na přerušení. Chcete, aby o něm teď bylo hlasováno? (K poslanci Zunovi.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Ano, budeme tedy nejprve hlasovat o návrhu pana poslance Zuny na přerušení.

Pane zpravodaji, navrhl pan poslanec Zuna, dokdy má být přerušeno, nebo bez časového omezení?

 

Poslanec Radko Martínek: Nenavrhl. Sdělil pouze, že navrhuje přerušení tohoto zákona, jestli se přesně pamatuji, do doby, kdy budou dodány seznamy. Nespecifikoval to přesně, tak bych ho poprosil, aby specifikoval.

 

Poslanec Milan Zuna: Já jsem svůj návrh specifikoval a hned přednesu konkrétně jak.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Všechny jsem vás odhlásila, prosím o novou registraci.

 

Poslanec Milan Zuna: Přerušuje do doby, než vláda seznámí parlament se všemi žádostmi měst a obcí o změnu dosavadního správního obvodu, resp. o jejich přeřazení do správního obvodu jiného okresního úřadu, spolu se stanoviskem k těmto žádostem.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové č. 144, které zahajuji. Kdo je pro tento návrh pana poslance Zuny? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 144 tento návrh nebyl přijat, když se z přítomných 127 pro něj vyslovilo 39 a 78 bylo proti.

 

Nyní tedy můžeme pokračovat podrobnou rozpravou, do které je přihlášený pan poslanec Milan Zuna.

 

Poslanec Radko Martínek: Já se omlouvám, paní předsedající, ale já jsem v závěru své řeči navrhoval, zda byste byla tak laskavá a nepožádala sněmovnu formou hlasování o vzetí komplexního pozměňovacího návrhu výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí jako základ pro jednání ve druhém a třetím čtení.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Ano, pane zpravodaji, to učiním, jenom tento váš návrh měl padnout na začátku podrobné rozpravy, nikoli v rozpravě obecné.

Právě jste to učinil, to znamená, že nyní o tomto návrhu již můžeme hlasovat.

 

Rozhodneme o tom v hlasování pořadové číslo 145, které zahajuji. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 145 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 136 vyslovilo 127 a nikdo nebyl proti.

 

Pokračujeme tedy v podrobné rozpravě. Prosím k řečništi pana poslance Zunu.

 

Poslanec Milan Zuna: Vážená paní předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové, vzhledem k tomu, že sněmovna neodsouhlasila odročení, tak navrhuji změnu účinnosti zákona, a to tak, že tento zákon nabývá účinnosti dnem voleb do obecních zastupitelstev v roce 2002.

Dále navrhuji, aby v příloze tohoto zákona, která se týká Středočeského kraje, v odst. 1, kde Okresní úřad Benešov se sídlem v Benešově, jehož správní obvod se vymezuje územím obcí atd., doplnit Sázava.

V odst. 5 Okresní úřad Kutná Hora se sídlem v Kutné Hoře, jehož správní obvod se vymezuje územím obcí, vypustit slovo "Sázava".

Jinak je mi líto, že sněmovna neodsouhlasila odročení, protože to jen všechno směřuje k tomu, že občané s reformou budou velice rozezleni.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Slovo má pan poslanec Radko Martínek.

 

Poslanec Radko Martínek: Vážená paní předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně a kolegové, jak jsem avizoval, dám několik legislativně technických věcí, které ale musí zaznít. A sice, první návrh:

Za § 1 doplnit text: Díl jedna - postavení okresních úřadů.

Na str. 11 dole doplnit poznámku pod čarou č. 21, která zní: § 64 odst. 2 zákona č. 182/1993 Sb., ve znění zákona č…./2000 Sb.

Dále si dovoluji předložit návrh k § 11 b). Vypustit na konci slova "okresní úřad se řídí též směrnicemi krajského úřadu vydávanými v souladu s jemu svěřenou přenesenou působností".

Důvod na vypuštění této věty je v tom, že krajský úřad může vydávat pouze nařízení nebo vyhlášky. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Martínkovi. Hlásí se dále někdo do podrobné rozpravy? Pan poslanec Beneš má slovo, připraví se pan poslanec Zvěřina.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Paní předsedající, dámy a pánové, já bych jen doplnil pozměňovací návrh, který dodal pan poslanec Zuna, neboť se týká § 43 a přesouvá účinnost tohoto zákona do roku 2002. Pak v § 43 si dovoluji, aby na konci celé té věty, která se týká výjimky k ustanovení § 36 a 39, která podle stávajícího znění nabudou účinnosti dnem 1. ledna 2001, aby tam bylo dnem 1. ledna 2003.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Benešovi. Slovo má pan poslanec Jaroslav Zvěřina.

 

Poslanec Jaroslav Zvěřina: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, já se omlouvám, ale vzhledem k vývoji věci - a předkládají se tu návrhy na změny hranic okresů - si dovolím přece jen přednést svůj pozměňovací návrh k tomuto tisku.

V příloze k návrhu zákona - sídla a správní obvody okresních úřadů ke dni voleb do zastupitelstev krajů - doporučuji v bodě 9 - Jihlavský kraj, odst. 3, Okresní úřad Pelhřimov, vypustit následující obce: Bratřice, Cetoraz, Černovice, Hojovice, Křeč, Mezilesí, Obrataň, Pacov, Samšín, Těchobuz, Zhořec.

V bodě 2 - Budějovický kraj, odst. 7, okres Tábor, přidat shora uvedené obce, tedy Bratřice, Cetoraz, Černovice, Hojovice, Křeč, Mezilesí, Obrataň, Pacov, Samšín, Těchobuz a Zhořec.

Mohu odůvodnit jenom tím, že mám od všech těchto zastupitelstev úpěnlivou prosbu, aby změna byla učiněna. Nemohu jinak, než vyhovět alespoň tím, že se pokusím tento návrh tady obhájit. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Zvěřinovi. Hlásí se dále někdo do podrobné rozpravy? Hlásí se pan poslanec Koudelka.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP