(9.40 hodin)

(pokračuje Talíř)

V druhé větě se za slovo "rozhodnutí" vkládají slova "nebo úkon" a slova "bylo učiněno" se nahrazují slovy "byly učiněny".

11. V § 11 odst. 7 se za tento odstavec vkládá nový odstavec 8, který zní: "8) při zpracování osobních údajů podle § 5 odst. 2 písm. e) je správce povinen bez zbytečného odkladu subjekt údajů informovat o tomto postupu".

12. V § 12 odst. 2 se celý text odstavce nahrazuje následujícím zněním: "Správce je povinen na základě písemné žádosti subjektu údajů jednou za kalendářní rok bezplatně, jinak kdykoliv za přiměřenou úhradu nepřevyšující náklady nezbytné na poskytnutí informace subjektu údajů poskytnout informace o osobních údajích o něm zpracovaných, pokud tento zákon nebo zvláštní zákon - poznámka 13 - nestanoví jinak."

13. V § 16 odst. 2 písm. j) se za slova "správce" vkládají slova "nebo zpracovatele".

14. V § 16 odst. 2 se na konci zrušuje věta: "Podrobnosti o obsahu oznámení úřad stanoví vyhláškou."

15. V § 16 odst. 5 se za slova "má se za to, že oznámení zaregistroval" vkládají slova "posledním dnem lhůty uvedené v odst. 3. Úřad je o této povinnosti povinen oznamovateli na jeho žádost vydat osvědčení."

16. V § 17 odst. 2 se v první větě zrušují slova "ve stanovené" a nahrazují se slovy "v přiměřené". Věta "Tato doba se nezapočítává do lhůty podle § 16 odst. 2." se zrušuje.

17. V § 17 odst. 4 se zrušuje slovo "po" a nahrazuje se "do 14 dnů od".

18. V § 18 písm. a) se mezi slova "součástí a evidencí" vkládají slova "veřejných seznamů nebo". Slova "veřejně přístupných" se zrušují.

19.V § 20 odst. 1 se za slovo "zpracovány" vkládají slova "na základě žádosti subjektu údajů podle § 21".

20. V § 21 se vkládá nový odstavec 6, který zní: "6) po opatřeních provedených podle § 21 odst. 2 písm. a) - c) je správce povinen bez zbytečného odkladu zajistit informování každého subjektu, jemuž byly v rámci zpracování osobní údaje poskytnuty, s výjimkou údajů o poskytnutí omluvy či jiného zadostiučinění".

21. V 27 odst. 2 písm. c) se mezi slova "součástí a evidencí" vkládají slova "veřejných seznamů nebo" a zrušují se slova "veřejně přístupných nebo".

22. V § 28 odst. 21 se v první větě za slovo "úřad" vkládají slova "je nezávislý orgán ve své činnosti" a zrušují se slova "při provádění dozoru nad zpracováním osobních údajů".

23. V § 28 se zrušují odst. 2 a odst. 4. Následující odstavce se přečíslují.

24. V § 29 odst. 1 se za písm. b) vkládá nové písmeno c), které zní: "c) přijímá podněty a stížnosti občanů na porušování tohoto zákona". V § 29 odst. 1 se čárka na konci písmene h) nahrazuje tečkou a zrušuje se písmeno i). Ostatní písmenka se přepísmenkují.

25. V § 32 se za odstavec 1 vkládá nový odstavec, který zní: "2) předseda úřadu je jmenován na dobu pěti let. Může být jmenován maximálně na dvě po sobě jdoucí období." Následující odstavce se přečíslují.

26. V § 43 se za slovem "přepisem" přečísluje odkaz z čísla 21 na číslo 22.

27. V § 46 se číslovka "10 milionů" nahrazuje číslem "1 milion" a za poslední větu se vkládá věta, která zní: "Pokuta ve výši 10 milionů Kč bude pokutou…" Opravuji se - věta, která zní: "Pokutou do výše 10 milionů Kč bude potrestán správce nebo zpracovatel, který zvlášť závažným způsobem poruší povinnost uloženou mu podle tohoto zákona."

28. V § 46 odst. 2) se 20 milionů nahrazuje "2 miliony" a za poslední větu se vkládá věta, která zní: "Pokud správce nebo zpracovatel do jednoho roku ode dne, kdy nabylo právní moci rozhodnutí o uložení pokuty za porušení povinnosti podle tohoto zákona zvlášť závažným způsobem, porušuje zvlášť závažným způsobem povinnosti uložené mu tímto zákonem opakovaně, může být uložena pokuta do výše 20 milionů Kč."

29. V § 46 se slova "milion Kč, a to i opakovaně" nahrazují slovy "100 000 Kč". Za poslední větu se vkládá věta, která zní: "Pokud správce nebo zpracovatel maří kontrolu prováděnou úřadem opakovaně, může být potrestán pořádkovou pokutou do výše milionu Kč."

30. V § 47 odst. 1 se zrušují slova: "do 6 měsíců ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona""a nahrazují se slovy ""do 30 dnů ode dne nabytí účinnosti § 16 tohoto zákona".

31. § 49 se zrušuje, ostatní paragrafy se přečíslují.

32. V § 50 (nebo v původním § 51) se mezi slova "ustanovení a účinnosti" vkládají slova: "§ 16, § 17 a § 35, která nabývají." Slova "která nabývají" se zrušují.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer : Děkuji, pane poslanče. Chci se zeptat, kdo další se hlásí do podrobné rozpravy. Žádnou přihlášku nevidím, podrobnou rozpravu končím. Nyní registruji přihlášku pana zpravodaje Svobody. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Cyril Svoboda: Vážený pane místopředsedo, vážená vládo, kolegyně a kolegové. Zaznělo v průběhu podrobné rozpravy velmi mnoho pozměňovacích návrhů. Podle mne žádný z nich jaksi neútočí na podstatu tohoto zákona a je motivován snahou tento zákon vylepšit. Jak jsem řekl, základním úkolem tohoto zákona je provést implementaci směrnice Evropských společenství do práva České republiky a tím posunout Českou republiku směrem do Evropské unie. A protože zaznělo těchto návrhů velmi mnoho, tak si dovoluji přednést návrh, zda by sněmovna souhlasila s tím, abychom třetí čtení tohoto zákona realizovali osmý den naší předpokládané schůze, tzn. příští pátek, jako první bod. Důvodem mého návrhu je skutečnost, že by bylo dobré, aby se k tomuto návrhu zákona ve znění pozměňovacích návrhů nebo k těm pozměňovacím návrhům vyjádřil odbor kompatibility vlády a náš legislativní odbor, abychom neudělali někde v tomto ohledu chybu. Takže můj procedurální návrh je přeřadit třetí čtení na poslední den příští týden, tzn. jako první bod v pátek příští týden. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče.

 

Vzhledem k tomu, že to je návrh procedurální, který by snad neměl narazit na odpor, nebudu ani svolávat kolegy a v tuto chvíli zahajuji hlasování s pořadovým číslem 43.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP