(18.20 hodin)

(pokračuje Buzková)

Pane zpravodaji, já tuším, že zde byl návrh na prodloužení lhůty o 20 dnů.

O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 75, které zahajuji a ptám se: Kdo souhlasí s prodloužením lhůty k projednání tohoto návrhu? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 75 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 176 vyslovilo 166 a 1 byl proti.

 

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání rozpočtovému výboru a výboru pro evropskou integraci a lhůta pro jeho projednání byla prodloužena o 20 dnů. Tím jsme projednali tento bod. Nyní se budeme věnovat sněmovnímu tisku 434.

Ptám se pana ministra, zda si přeje přednést závěrečné slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Pavel Mertlík: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, omezím se na konstatování, že po propuštění předchozího návrhu do druhého čtení je logickým pokračováním stejného kroku propuštění také tohoto návrhu.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Nyní uděluji slovo panu zpravodaji Tlustému.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Zrekapituluji, že u tohoto návrhu padl v rozpravě návrh vrátit vládě k dopracování, dále padl návrh na přikázání výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí a návrh na prodloužení lhůty o 20 dnů.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji.

Nejprve tedy rozhodneme o návrhu na vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování, a to v hlasování pořadové číslo 76, které zahajuji a ptám se: Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 76 tento návrh nebyl přijat, když se z přítomných 177 pro vyslovilo 54 a 116 bylo proti.

 

Nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání výboru k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání rozpočtovému výboru, pan poslanec Beneš výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Má někdo jiný návrh? Není tomu tak.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 77 a ptám se: Kdo je pro přikázání předloženého návrhu k projednání rozpočtovému výboru? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 77 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 177 vyslovilo 168 a nikdo nebyl proti.

 

V tuto chvíli zahajuji hlasování pořadové číslo 78 a ptám se: Kdo je pro přikázání tohoto návrhu k projednání výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 78 tento návrh byl přijat, když se z přítomných 177 pro vyslovilo 139 a 25 bylo proti.

 

Nyní rozhodneme o prodloužení lhůty po projednání tohoto návrhu ve výborech o 20 dnů, a to v hlasování pořadové číslo 79, které zahajuji a ptám se: Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 79 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 177 vyslovilo 165 a 1 byl proti.

 

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru rozpočtovému, výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí a lhůta pro jeho projednání byla prodloužena o 20 dnů. Tím jsme projednali tento bod a nyní se budeme zabývat sněmovním tiskem 435.

Já se táži pana ministra, zda si přeje přednést závěrečné slovo. Je tomu tak, udílím mu slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Pavel Mertlík: Vážená paní předsedající, vážená Poslanecká sněmovno, chtěl bych říci, že v rozpravě k tomuto tisku zazněla jak z levé, tak z pravé části sněmovny řada námětů, které bych mohl shrnout slovy posílení prvku fiskálního federalismu speciálně na úrovni obcí, tedy posílení určité autonomie obcí a posílení jejich řekl bych motivační struktury tak, aby obce mohly více ovlivňovat svůj osud.

Chtěl bych říci, že při projednávání tohoto materiálu ve vládě a zejména v připomínkovém řízení předtím se střetávaly dvě koncepce, koncepce více centralizující a méně centralizující. Myslím, že je to logické a že obě ty koncepce mají jakýsi rozumný základ, který jde za ideologické bariéry mezi pravicí a levicí. To je také důvodem toho, proč k takovým střetům došlo.

Ve vládě vyhrála určitá koncepce, o které všichni přítomní členové vlády věděli v okamžiku, kdy pro ni hlasovali, že má svoje úskalí. Já to tady říkám proto, abych tím podtrhl skutečnost, že jsem připraven coby ministr financí - a rovněž i vláda je připravena - i akceptovat, podílet se na eventuálním zpracování komplexních pozměňovacích návrhů pro druhé a třetí čtení, které by mohly reorientovat návrh tohoto zákona tak, aby takovýmto požadavkům v rozumné míře vyhověl.

Chtěl bych zároveň říci, že je to velmi silné politikum, kde se budou střetávat zájmy různých územních celků a různých obcí, čili vždycky tím výsledkem bude určitý kompromis. Ale my jsme plně připraveni hledání optimálního kompromisu podpořit a do tohoto procesu se zapojit jak politicky, tak nabídnutím profesionální odborné spolupráce, kapacity, kterou má Ministerstvo financí, tak Ministerstvo pro místní rozvoj, Ministerstvo vnitra a další dotčené úřady.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Nyní prosím pana zpravodaje Tlustého.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážená sněmovno, dovolte mi zrekapitulovat návrhy, které byly předloženy. Byl to návrh na zamítnutí, který jsem předložil, dále v rozpravě padl návrh na vrácení vládě k dopracování, návrh pana poslance Beneše na přikázání výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí a rovněž návrh na prodloužení lhůty k projednání ve výborech o 20 dnů.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji.

Budeme o těchto návrzích hlasovat. Nejprve o návrhu na vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování, a to v hlasování pořadové číslo 80, které zahajuji a ptám se: Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 80 tento návrh nebyl přijat, když se pro něj z přítomných 181 pro vyslovilo 61 a 112 bylo proti.

 

V hlasování pořadové číslo 81, které zahajuji, se ptám: Kdo je pro návrh na zamítnutí předloženého návrhu? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 81 tento návrh nebyl přijat, když se z přítomných 181 pro vyslovilo 58 a 117 bylo proti.

 

Nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání rozpočtovému výboru, pan poslanec Beneš výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Má někdo jiný návrh? Není tomu tak.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP