(14.10 hodin)

(pokračuje Zuna)

Chtěl bych upozornit, že teď máme poslední chvíli odmítnout zákon o ombudsmanovi, který je nejen drahý, ale hlavně nefunkční. Ombudsman nebude mít žádné pravomoci. Uvědomme si to, a proto navrhuji, aby tento návrh byl zamítnut. Děkuji. (Slabý potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Hlásí se dále někdo do rozpravy ke třetímu čtení? Není tomu tak. Končím rozpravu ke třetímu čtení. Předpokládám, že pan místopředseda Rychetský již své závěrečné slovo vyčerpal, přesto se ho táži, zda si přeje vystoupit se závěrečným slovem.

 

Místopředseda vlády Pavel Rychetský: Paní předsedající, nemám závěrečné slovo, ale ve třetím čtení nelze předložit návrh zamítnout. Hlasuje se o pozměňovacích návrzích a pak o zákonu jako celku. Takže návrh pana poslance Zuny je nehlasovatelný.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pane místopředsedo, já předpokládám, že pan poslanec Zuna natolik zná jednací řád, že tento jeho návrh byl míněn spíše jako takový řečnický návrh. Mě samozřejmě ani na chvíli nenapadlo, že bychom o tomto návrhu mohli hlasovat.

Nyní se ptám za prvé zpravodaje pana poslance Krajíčka a potom paní poslankyně Orgoníkové, zda si přejí vystoupit se závěrečným slovem. Pan poslanec Krajíček si nepřeje, paní poslankyně Orgoníková si také nepřeje.

Ještě než přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích, budeme hlasovat o návrhu paní poslankyně Miroslavy Němcové na stažení jejích návrhů, které byly uvedeny pod bodem B1, 2 a 4. Je to tak paní poslankyně? Můžeme o stažení těchto návrhů hlasovat najednou? Ano, je tomu tak.

 

Rozhodneme o tom v hlasování pořadové číslo 526, které zahajuji, a ptám se, kdo je pro tento návrh paní poslankyně Němcové. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 526 tento návrh byl přijat, když se z přítomných 175 pro vyslovilo 162 a 2 byli proti. Tyto návrhy byly staženy.

 

Nyní prosím pana zpravodaje poslance Krajíčka, aby oznámil postup při hlasování a poté přednesl jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním se k nim vyjádřil. Ještě než mu dám slovo, oznamuji pro stenozáznam, že pan poslanec Talíř má náhradní kartu číslo 6.

Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Miroslav Krajíček: Děkuji, paní předsedající. Vzhledem k tomu, že všechny pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 199/3 a byly označeny písm. A paní poslankyní Kupčovou pod body A1 až 7 a jsou to vesměs technicko-legislativní návrhy, navrhuji, abychom hlasovali o těchto návrzích najednou. U pozměňovacích návrhů pod písmenem B byly vzaty zpět návrhy B1, B2 a B4, a proto navrhuji, abychom o návrzích B3 a B5 hlasovali jednotlivě a poté přistoupili k hlasování o zákonu jako celku.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Ano, já myslím, že to je možné, pokud paní poslankyně Kupčová souhlasí s tím, aby se o jejích návrzích hlasovalo jako o celku, můžeme o nich hlasovat takto. Rozhodneme tedy o všech návrzích uvedených pod bodem A. Ptám se na stanoviska navrhovatele a zpravodaje. Navrhovatel i zpravodaj doporučují.

 

O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 527, které zahajuji a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 527 tento návrh byl přijat, když se z přítomných 177 pro vyslovilo 175 a jeden byl proti.

 

Pokračujte, pane zpravodaji.

 

Poslanec Miroslav Krajíček: Dále budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu uvedeném pod bodem B3. Stanovisko zpravodaje souhlasné.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Stanovisko navrhovatele? Neutrální.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 528 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 528 tento návrh nebyl přijat, když se z přítomných 176 pro vyslovilo 82 a 62 bylo proti.

 

Poslanec Miroslav Krajíček: Dále budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu B5. Stanovisko zpravodaje je souhlasné.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Stanovisko navrhovatele je nesouhlasné.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 529 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 529 tento návrh byl přijat, když se z přítomných 276 pro vyslovilo 132 a 30 bylo proti. (Slabý potlesk.)

 

Konstatuji, že o všech návrzích bylo hlasováno. Můžeme tedy přistoupit k hlasování o celém návrhu zákona. Počkám, pane zpravodaji, až se trochu ztiší atmosféra v jednacím sále. Děkuji. Já nyní přednesu návrh usnesení:

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o veřejném ochránci práv podle sněmovního tisku 179, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 530 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 530 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 178 pro vyslovilo 101 a 70 bylo proti.

 

Blahopřeji předkladateli, děkuji zpravodaji. Tím jsme ukončili projednávání tohoto bodu. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Dalším bodem je

 

152.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon 266/94 Sb., o dráhách
/sněmovní tisk 210/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal ministr dopravy a spojů Antonín Peltrám a zpravodaj hospodářského výboru pan poslanec Miroslav Kapoun.

Dámy a pánové, já se přiznám, že skutečně nechci každých pět minut žádat Poslaneckou sněmovnu o klid v sále. Nakonec mně je poměrně jedno, zda mě slyšíte, nebo ne. Prosím vás, abyste s ohledem na stenografy, jejichž náplní práce je zaznamenávat naše dnešní jednání, skutečně atmosféru ztišili, protože já nevěřím tomu, že v takovémto hluku jsou schopni zachytit jednotlivé proslovy.

V tuto chvíli žádám zpravodaje poslance Miroslava Kapouna, aby spolu se mnou sledoval rozpravu, kterou otevírám. Ptám se, kdo se hlásí do rozpravy ke třetímu čtení? Pan poslanec Kapoun, kterému udílím slovo.

 

Poslanec Miroslav Kapoun: Vážená paní předsedající, vážená vládo, kolegyně a kolegové, chtěl bych využít toho, že ve třetím čtení podle jednacího řádu článku 95 odst. 2 je možno vystoupit ještě v rozpravě a navrhnout opravu legislativně technických chyb, opravu gramatických chyb nebo úpravu vyplývající z přijatých pozměňovacích návrhů. Chci dopředu přednést ve smyslu článku 95 odst. 2 jednacího řádu tyto úpravy a opravy, které nám usnadní další projednávání tohoto zákona.

Za prvé budou-li schváleny pozměňovací návrhy A36 a A37, je zapotřebí upravit číslování odstavců v § 45, jehož se oba pozměňovací návrhy týkají.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP