Poslanec Marek Benda: Já nebudu mít závěrečné slovo, protože jsem vás seznámil s usnesením výboru. Rozprava žádná nebyla. Myslím, že by bylo možné postupovat nyní tak, že bychom k bodu 1 usnesení pana poslance Vlacha hlasovali o pozměňovacím návrhu ústavně právního výboru, který pan poslanec Vlach mimochodem doporučil. Pokud projde, platí ten bod 1, pokud by neprošel, hlasuje se o původním návrhu pana poslance Vlacha, pak bychom hlasovali o bodu 2 pana poslance Vlacha. Pokud by prošel, musíme hlasovat ještě o usnesení jako o celku. Pokud neprojde, je schválen přesně ten text usnesení, který vám navrhl ústavně právní výbor.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Ano, budeme nejdříve hlasovat o znění navrženém ústavně právním výborem jako o protinávrhu pana poslance Vlacha, a to v hlasování pořadové číslo 635, které zahajuji a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 635 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 157 pro vyslovilo 118 a 3 byli proti.

 

Nyní budeme hlasovat o druhé části návrhu pana poslance Vlacha, a to v hlasování pořadové číslo 636, které zahajuji a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování 636 tento návrh nebyl přijat, když se pro něj z přítomných 159 pro vyslovilo 31 a 73 bylo proti.

 

Vzhledem k tomu, že byla přijata pouze jedna část návrhu, není třeba hlasovat o návrhu usnesení, jako o celku. Blahopřeji panu navrhovateli. Tím jsme projednali tento bod a nyní registruji procedurální přihlášku pana poslance Vidíma.

 

Poslanec Jan Vidím: Paní předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych požádal sněmovnu o změnu v pořadu jednání, a to o změnu následující: Bod 87 - Návrh na změnu usnesení Poslanecké sněmovny č. 243 - aby byl projednáván ihned.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Bod 87 projednat ihned. Ano. O návrhu pana poslance Vidíma rozhodneme hlasováním pořadové číslo 637, které zahajuji a ptám se, kdo je pro tento procedurální návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 637 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 151 pro vyslovilo 108, proti bylo 19.

 

Dalším bodem tedy je

87.
Návrh na změnu usnesení Poslanecké sněmovny č. 243

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Prosím o úvodní slovo předsedu volební komise pana poslance Jana Vidíma.

 

Poslanec Jan Vidím: Děkuji. Vážený pane předsedající, dámy a pánové. Na 10. schůzi Poslanecké sněmovny - a to už s ohledem na velmi vzrušenou a hektickou atmosféru, která při projednávání tohoto bodu ve sněmovně panovala - došlo při projednávání změn ve složení dozorčí rady Ústřední pojišťovny Všeobecné zdravotní pojišťovny k mému pochybení, kdy místo odvolání náhradníka v dozorčí radě VZP pana Jindřicha Nikla bylo hlasováno o odvolání pana Josefa Valenty, který však už předchozím usnesením č. 242 byl odvolán z funkce náhradníka správní rady. Členem dozorčí rady nikdy nebyl. Z toho tedy jasně vyplývá, že část usnesení č. 243 týkající se pana Valenty je neplatná, přesto je však třeba dodržet proceduru, a proto volební komise doporučuje Poslanecké sněmovně přijmout následující usnesení:

Poslanecká sněmovna mění usnesení Poslanecké sněmovny č. 243 ze dne 2. dubna 1999 tak, že z části I bod 2 se vypouštějí slova: "a Josefa Valentu" s tím, že bod 2 nově zní: "Josefa Helera z funkce náhradníka zástupce pojištěnců v dozorčí radě Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky". Konec návrhu usnesení.

Ještě bych chtěl poznamenat, že do dozorčí rady byli zvoleni pouze dva noví členové - pánové Rejtoral a Tresa, takže spolu s dosud neodvolaným panem Niklem jsou ve funkci k dnešnímu dni všichni tři náhradníci tak, jak předpokládá příslušný zákon. Volební komise se proto nedomnívá, že je nyní třeba kohokoliv odvolávat, neboť funkční období pana Nikla končí již dnem 27. června t. r. Stejně tak jako členovi správní rady panu Čerelovi, kterého z této funkce Poslanecká sněmovna na své 10. schůzi neodvolala. Tuto skutečnost jsem v souladu s usnesením Poslanecké sněmovny č. 166/1997 sdělil předsedům poslaneckých klubů svým dopisem ze dne 21. dubna 1999.

Na závěr mi ještě jednou dovolte, abych se Poslanecké sněmovně za toto své pochybení omluvil.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji panu předsedovi volební komise Janu Vidímovi. Otevírám v tuto chvíli rozpravu, do které nemám žádnou přihlášku. Rozpravu uzavírám, protože se nikdo nehlásil ani z místa a předložím Poslanecké sněmovně v tuto chvíli následující usnesení. Usnesení zní:

Poslanecká sněmovna mění usnesení Poslanecké sněmovny č. 247 ze dne 2. dubna 1999 tak, že z části I bod 2 se vypouštějí slova: "a Josefa Valentu" - slova a Josefa Valentu jsou v uvozovkách, já ale pokračuji s tím, že bod 2 nově zní - uvozovky "Josefa Helera z funkce náhradníka zástupce pojištěnců dozorčí rady Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky" - konec uvozovek.

V tuto chvíli, kolegyně a kolegové, rozhodneme o tomto návrhu usnesení v hlasování pořadové číslo 638. Nicméně mám žádost z pléna o odhlášení, činím tak a všechny přítomné žádám, aby se zaregistrovali svými magnetickými kartami.

 

O návrhu usnesení, které jsem před chvílí přednesl, rozhodneme v hlasování pořadové číslo 638, které v této chvíli zahajuji a ptám se, kdo je pro jeho přijetí, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování končím. Z přítomných 105 poslankyň a poslanců pro 98, proti jeden. Tento návrh byl přijat.

Konstatuji, že jsme tento návrh usnesení přijali a projednali tak bod č. 87 schváleného pořadu schůze.

 

V tuto chvíli, kolegyně a kolegové, můžeme přistoupit k projednávání dalšího bodu, kterým je

 

65.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 22/1999 Sb.,
o státním rozpočtu České republiky na rok 1999
/sněmovní tisk 213/- prvé čtení

 

Předložený návrh uvede ministr financí České republiky Ivo Svoboda. Prosím ho, aby přistoupil k řečništi a ujal se slova. Prosím, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Ivo Svoboda: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci. především bych se chtěl omluvit za krátké zdržení při vstupu, ale doufám, že vám dokáži krátkou nepřítomnost vynahradit.

Návrh novely zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 1999 upravila vláda v souvislosti s řešením účasti České republiky na mezinárodní humanitární pomoci uprchlíkům z Kosova. Rozsah této účasti samozřejmě závisí na tom, jaké materiální, ale především finanční zdroje máme okamžitě k dispozici.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Pane ministře, já vás přeruším, protože hluk v jednacím sále myslím přestoupil jakousi únosnou hranici, takže bych prosil všechny, kteří v tuto chvíli diskutují hlasitě i méně hlasitě, aby ztišili svůj projev, či ho případně ukončili úplně, abyste mohl hovořit. Prosím.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP