(9.20 hodin)

(pokračuje Zeman M.)

Musíme si přiznat, že jsme v ekonomické krizi, která má své nevyhnutelné sociální a politické důsledky. Ale bylo by příliš zjednodušující tvrdit, že tato krize je vyvolána jedním faktorem. Vláda např. ve své zprávě se vší vážností akceptovala názor, že jednou z podstatných příčin zhoršování některých našich ekonomických parametrů je i neúměrně restriktivní politika České národní banky, která zde vznikla od roku 1996. Až budeme diskutovat terapii, nebudeme se v této souvislosti samozřejmě bránit ani diskusím o změně bankovního zákona, případně o dalších konkrétních opatřeních. Bylo by však zjednodušující a zplošťující trvat na tom, že toto byla příčina jediná nebo alespoň příčina hlavní. Podle názoru vlády, který je vyjádřen v této zprávě, měly stejný negativní dopad např. i restriktivní rozpočtové balíčky v roce 1997. Výrazný negativní dopad pak měla zvolená technologie privatizace, zdůrazňuji, technologie privatizace, nikoliv privatizace samotná. Vím, kolegové, že je snadnější upnout se na jednu hypotézu a nezkoumat hypotézy alternativní, ale tato intelektuální nenáročnost takového postupu by nám skutečně neměla bránit v tom, abychom se v zájmu této země a nikoliv pouze v zájmu svých politických stran nezamysleli nad příčinami, které nás k dnešnímu stavu dovedly.

Velký americký filozof Santayana kdysi napsal: "Ten, kdo zapomněl svoji minulost, je odsouzen ji znovu prožít." Snažme se v zájmu naší společné budoucnosti, abychom na tuto minulost nezapomněli. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji předsedovi vlády České republiky Milošovi Zemanovi. Nyní jsem, kolegyně a kolegové, v lehce složité situaci, neboť je několik přihlášených, kteří mají přednostní právo. Budu postupovat podle ústavní hierarchie a první, komu v otevřené rozpravě, kterou v tuto chvíli otevírám, udělím slovo, bude předseda sněmovny Václav Klaus. Nicméně ještě předtím by bylo dobré, kdybychom si k tomuto bodu určili zpravodaje. Táži se, zda někdo z kolegů navrhuje někoho na zpravodaje. Není-li návrh, navrhl bych pana poslance Jana Bláhu. Je zde návrh na poslance Bláhu. Táži se, zdali někdo má jiný návrh. Není tomu tak.

 

Nechám v hlasování pořadové číslo 119 schválit, že zpravodajem k tomuto bodu bude pan poslanec Bláha.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování skončilo. Z přítomných 145 bylo pro 94, proti 15.

Konstatuji, že sněmovna v souladu s jednacím řádem určila pana poslance Jana Bláhu zpravodajem, a já mu děkuji, že tuto roli přijal.

 

V tuto chvíli bude hovořit předseda Poslanecké sněmovny pan Václav Klaus.

 

Předseda PSP Václav Klaus: Vážená sněmovno, vážená vládo, dovolte mi, abych řekl v této chvíli pár slov, i když na toto téma a právě dnes vystupuji s určitými rozpaky, a to hlavně proto, že koneckonců není k čemu vystupovat. I když se mi zdá, že to, co řekl pan předseda vlády zase k určité diskusi vybízí.

Myslím, že každému z nás je jasné, že zpráva vlády o stavu české společnosti byla zamýšlena jako politický dokument, který měl být východiskem vládnutí této sociálně demokratické vlády, který měl vykreslit minulost pokud možno co nejvíce černě a který tím měl otevřít cestu pro velmi svérázné vládnutí vlády sociální demokracie, které nám tato vláda dnes a denně předvádí.

Řekl bych a myslím, že to je pocit většiny lidí, s kterými jsem o tom hovořil, že sama vláda nevzala tuto zprávu moc vážně. Demonstrovala to i tím, že se ji nepokusila v žádné formě vydat či vytisknout pro občany naší země. Sama vláda pochopila, že tato zpráva svoji původní roli nesehrála, a jsem přesvědčen i o tom, že tato zpráva je v tuto chvíli už dávno passé. Pouze teď tato zaujatá, neobjektivní a jednostranná zpráva doputovala na jednání Poslanecké sněmovny. V jistém slova smyslu se mi zdá zbytečné a umělé tuto zprávu oživovat a dlouze tu dnes o ní diskutovat. Na rozdíl od řady jiných komentátorů, kteří se spokojili s jednou buď chválící, nebo odsuzující větou, jsem o tom napsal celou knížku, kterou zde nebudu samozřejmě číst. Ale chtěl bych říci alespoň pár slov. Byl bych velmi rád, kdyby tato zpráva byla aspoň tak vážná jako tato knížka.

Zpráva není vyváženým homogenním textem. Myslím, že to cítí každý, kdo se do této zprávy podíval. Střídá suchý úřednický neutrální jazyk s náhlým politickým komentářem, a proto je velmi sporné k čemu se tady kdokoliv z nás dnes může vyjadřovat. K analýze, k jejímu svévolnému výběru, k její interpretaci, anebo k oněm izolovaným politickým heslům či tezím? Jsem přesvědčen, že zpráva není o stavu české společnosti. Zpráva je o několika sociálně demokratických evergreenech, které jsme už všichni mnohokrát slyšeli a které jsme už mnohokrát i na půdě této sněmovny všichni diskutovali.

Považuji za velkou chybu, a to považuji za chybu vážnou, a dokonce bych řekl, že platí bez ohledu na politické či ideové zabarvení, že tato zpráva zcela abstrahuje od politických souvislostí, které existují v demokratické, pluralistické, otevřené společnosti. Ve společnosti, která se nevyvíjí pod jednostranným diktátem nikoho, a proto nemá k dispozici jednoduché mechanismy autokratického politického systému. Mám pocit, že i sociálně demokratická vláda toto konečně teprve teď, po deseti měsících svého vládnutí, začíná objevovat, že v takovém systému žijeme, a proto se mi zdá hodnocení uplynulých osmi let bez tohoto klíčového aspektu strašně chybné, strašně zavádějící a považuji za neseriózní, že něco takového tam nebylo také diskutováno.

Zpráva koneckonců plně abstrahuje i od své vlastní role, myslím role ČSSD, na vytvoření všeobecné nedůvěry v zemi, na vytvoření blbé nálady, ale i od přímé role řady jejích představitelů v prvních letech transformace, v letech 1990-1992, kdy řada z jejích prominentních členů i dnešních členů vlády hrála poměrně významnou roli v tehdejších vládách. Dnešní zpráva vlády zrovna tak abstrahuje od jakékoliv role ČSSD zejména v éře menšinové koaliční vlády po volbách roku 1996.

Zpráva obsahuje standardní obehranou písničku o privatizaci. Znovu říkám, když poslouchám i dnešní ranní vystoupení předsedy vlády, že zpráva zcela zapomíná na počáteční nesmiřitelný boj ČSSD proti privatizaci vůbec a zejména proti privatizaci do rukou zahraničních firem.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP