(pokračuje Zeman M.)

Znamená to, že jsem poskytl rozsáhlý disponibilní objem informací a byl jsem se srdcem na dlani ochoten, pokud o to budu požádán, poskytnout i informace podrobnější. Dostalo se mi zatím poněkud neurčité výzvy, abych tyto informace rozšířil, i když představa, že se budeme připravovat, jak se pan poslanec Payne ve své interpelaci ptá, makroekonomickými opatřeními, to znamená opatřeními typu změn daňových, úrokových a jiných sazeb, na ekonomickou recesi, která ve světě vznikne přechodem na nové milénium, je podle mého názoru naivní. Reakce tohoto typu je, pane poslanče, klasicky mikroekonomická nikoliv makroekonomická.

Promiňte mi, po této odpovědi a po práci, kterou si těch pět ministerstev dalo, chtěl bych upřímně ocenit polyhistorismus pana poslance Payna připomínající Járu Cimrmana, ale už skutečně nemám co dodat, jen to, že Jára Cimrman se o věcech nejen vyjadřoval, ale také jim někdy i rozuměl.

Přesto bych rád upozornil v rámci návratu k předchozí odpovědi a omlouvám se, že to činím až nyní, protože jsem musel učinit dotaz u pana ministra zahraničí, že naše zahraniční zastupitelské úřady mají seznam utajovaných skutečností k dispozici. Promiňte, že jsem to neřekl hned, ale považoval jsem za nutné si to u ministra zahraničí ověřit. Pan poslanec Payne zde před několika minutami dvakrát uvedl, že naše zastupitelské úřady tento seznam nemají. Musím s politováním konstatovat, že pan poslanec Payne se jako obvykle mýlí.

Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Děkuji předsedovi vlády. Rozprava dále probíhá. Hlásí se do ní pan poslanec Payne. Prosím, pane poslanče, můžete hovořit.

 

Poslanec Jiří Payne: Já se velice omlouvám, ale za prvé nepřehlédl jsem existenci vládního výboru, který bude tuto věc sledovat, ale hovořil jsem o parlamentním orgánu, který může být podvýborem některého výboru. Myslím, že bychom tomu měli věnovat daleko větší pozornost, než jsme doposud činili.

Za druhé pokud se jedná o zastupitelské úřady, nepatří to do této rozpravy. Skutečně mohu dokázat, že na některých úřadech dosud nedostali seznam utajovaných skutečností, takže v této věci pan ministr zahraničí zřejmě nepodal pravdivou informaci, protože někteří naši velvyslanci si právě stěžují, že dosud seznamy nedostali. Asi v tom bude nějaký problém.

Co se týká této interpelace, přechod na rok 2000, nejen poměrně rozpačitá reakce vlády, nepříliš dynamická, kontrastuje se slibem vlády v programovém prohlášení vlády, že chce budovat informační společnost. Jestliže vláda tak okatě deklarovala ve svém programovém prohlášení, že chce vybudovat informační společnost, pak bych očekával, že této věci tomu věnuje daleko větší pozornost a daleko preciznější pozornost.

Pokud se týká makroekonomických opatření, je jisté, že v lednu roku 2000 dojde k ekonomickému propadu v celém světě. Jestliže to dnes už víme, pak je možné přijmout některá opatření, abychom důsledky tohoto propadu pro Českou republiku zmírnili. To není mikroekonomická záležitost, to je naopak právě makroekonomická záležitost. Jestliže to víme, že k propadu dojde, můžeme se na něj alespoň trochu připravit. Myslím, že by stálo za to, o tom trochu uvažovat.

Stále platí můj návrh, že navrhuji sněmovně, aby vyjádřila své stanovisko usnesením, že Poslanecká sněmovna nesouhlasí s odpovědí na tuto interpelaci.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Stanislav Gross: Do rozpravy se dále nikdo nehlásí a rozpravu tudíž uzavírám. Kolegyně a kolegové, slyšeli jste návrh usnesení pana poslance Payna k této interpelaci. O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 39. Je zde návrh na odhlášení a já tomuto návrhu musím vyhovět, takže vás v tuto chvíli všechny odhlašuji a žádám o novou registraci.

Kolegyně a kolegové, slyšeli jste návrh usnesení, který zní takto:

"Poslanecká sněmovna vyslovuje nesouhlas o odpovědí předsedy vlády Miloše Zemana na interpelaci poslance Jiřího Payna ve věci přechodu počítačových sítí na rok 2000, dle sněmovního tisku 101."

 

O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 39, které jsem v tuto chvíli zahájil. Ptám se, kdo je pro tento návrh usnesení, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu?

Návrh nebyl přijat, když se pro vyslovilo 58, proti bylo 73.

 

Tímto končím projednávání této interpelace a můžeme přejít k další interpelaci směřující na předsedu vlády.

 

Předseda vlády Miloš Zeman odpověděl na interpelaci Jiřího Payna ve věci zasahování vlády do činnosti nestátních právnických osob. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 102.

Kolegyně a kolegové, k této interpelaci otevírám v tuto chvíli rozpravu a táži se, zda je někdo takový, kdo se do rozpravy hlásí. Hlásí se pan poslanec Payne. Prosím, pane poslanče, můžete hovořit.

 

Poslanec Jiří Payne: Pane místopředsedo, vážená sněmovno, podstatou této interpelace je otázka, zda vláda svým projednáváním vysílání redakce Rádio Svobodná Evropa nezasahuje do jednání soukromoprávních subjektů. Tato společnost je u nás registrována jako s.r.o. a je to s.r.o. jakéhokoliv jiného typu a vláda svým jednáním vlastně intervenovala do práce tohoto soukromého podniku.

Musím říci, že v odpovědi mě velmi znepokojilo, že pan předseda vlády uvádí, že Svobodná Evropa se musí řídit zákonem o provozování rozhlasového a televizního vysílání, tj. zákonem 468/1991. Není to pravda. Vysílač Svobodná Evropa vysílá z jiných zemí, ne z České republiky, a tento zákon se na Svobodnou Evropu v žádném případě nevztahuje. Pan premiér ani neví, jaké právní postavení má Svobodná Evropa v naší zemi, a vztahuje na ni režim zákona, který se v žádném případě Svobodné Evropy nemůže dotýkat, protože neexistuje ani jeden jediný vysílač, který by vysílal z našeho území. V Praze je pouze redakce a tato redakce se řídí normálně našim tiskovým zákonem, řídí se ostatními zákony, ale není povinna se řídit žádnými jinými dalšími zákony, protože se na ni skutečně nevztahují.

 

Mám pocit, že tady došlo k jedné věci. Kdyby naše vláda nevěnovala této věci žádnou pozornost a tiše zabezpečila všechny budovy, které používá Svobodná Evropa, jako je to povinností státních úřadů, ne bránit životu a regulovat život, regulovat podnikání, ale přijmout taková opatření, aby důsledky podnikatelských aktivit některých subjektů neohrožovaly ostatní, tak vůbec nemuselo dojít k mezinárodněpolitickému problému. Právě tím, že naše vláda vyjádřila očekávání, že Spojené státy budou žádat o povolení, což v USA způsobilo - pokud vím - velké rozpaky, protože ani v Americe Svobodná Evropa není státní institucí. Je to soukromá agentura, která provozuje vysílání na základě grantu, který dostává od amerického Kongresu. Americká vláda se Svobodnou Evropou nemá vůbec nic společného. Takže i americká vláda byla zaskočena tím, že by se k této věci měla jakkoliv vyjadřovat, ale když o to česká vláda požádala a vlastně vztáhla tento soukromoprávní problém na veřejnoprávní rovinu, tak americká vláda na to přistoupila, ale bylo to z rozhodnutí české vlády, že byla tato věc povýšena na vládní úroveň a tím byl způsoben problém.

Musím říci, že v odpovědi zcela jednoznačně a prokazatelně pan předseda se odvolával na zákon, vztahuje tuto činnosti k zákonu, který se na Svobodou Evropu v žádném případě nevztahuje, a mám pocit, že vláda dodnes ještě nepochopila podstatu tohoto problému.

S odpovědí spokojen nejsem a navrhuji usnesení Poslanecké sněmovně, že Poslanecká sněmovna vyslovuje nesouhlas s odpovědí na tuto interpelaci.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP