Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, budeme pokračovat v naší práci.

Schůzi svolal předseda Poslanecké sněmovny a její pořad stanovil na návrh organizačního výboru Poslanecké sněmovny ze dne 1. října 1998. Pozvánka vám byla rozeslána v pátek 2. října t. r.

Prosím, abyste se všichni přihlásili identifikačními kartami a oznámili, kdo má náhradní kartu nebo kdo žádá o její vydání. Pan místopředseda Gross má náhradní kartu číslo čtyři, pan poslanec Koudelka má náhradní kartu číslo osm, pan poslanec Starec má náhradní kartu číslo jedna, paní poslankyně Jirousová má náhradní kartu číslo šest, pan poslanec Brtnický má náhradní kartu číslo 3, pan poslanec Korbel má náhradní kartu číslo devět, pan poslanec Ouzký má náhradní kartu číslo pět, pan poslanec Vejvoda má náhradní kartu číslo sedm.

Pokud již nejsou žádné náhradní karty, přistoupíme k určení ověřovatelů této schůze. Navrhuji, abychom určili paní poslankyni Evu Dundáčkovou a paní poslankyni Ludmilu Brynychovou. Má někdo jiný návrh? Není tomu tak. V hlasování pořadové číslo 1 rozhodneme o určení ověřovatelů.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 1. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 1 tento návrh byl přijat, když se pro něj z přítomných 195 vyslovilo 174 a nikdo nebyl proti. Konstatuji, že jsme ověřovateli páté schůze Poslanecké sněmovny určili poslankyni Evu Dundáčkovou a poslankyni Ludmilu Brynychovou.

 

Prosím jmenované ověřovatelky, aby nyní zkontrolovaly přihlášky poslanců na ústní interpelace se seznamy v počítači a poté dohlédly na losování jejich pořadí. Seznamy s vylosovaným pořadím budou rozdány do lavic.

Sděluji, že před zahájením schůze požádali o omluvení své neúčasti na jednání tito poslanci: pan poslanec Cisár z vážných zdravotních důvodů, pan ministr Kavan omlouvá svůj pozdější příchod z důvodu schůzky s komisařem Evropské unie panem Hansem van den Broekem, pan ministr Antonín Peltrám z důvodu zahraniční cesty do Velké Británie. Jiné omluvy jsem nedostala.

Nyní přistoupíme k projednávání pořadu 5. schůze, jehož návrh je na pozvánce. Současně bych vás, vážení kolegové, ráda poprosila, aby hlučnost ve sněmovně umožňovala projednávání pořadu schůze. Především vás chci informovat, že předseda vlády pan Miloš Zeman požádal předsedu Poslanecké sněmovny pana Václava Klause dopisem, aby k bodům 6, 7, 8 a 9 byla sloučena rozprava, ať již budou projednávány v jakémkoli pořadí.

Nyní vás prosím, paní poslankyně a páni poslanci, abyste se k návrhu pořadu vyjádřili i vy. Prvním přihlášeným k návrhu pořadu je pan poslanec Václav Exner.

 

Poslanec Václav Exner: Vážená paní místopředsedkyně, členové vlády, dámy a pánové, dovolte mi, abych jménem klubu poslanců Komunistické strany Čech a Moravy navrhl zařadit do programu schůze nový bod číslo jedna, kterým by bylo projednání usnesení, kterým Poslanecká sněmovna vysloví nesouhlas s vojenským řešením situace v Kosovu. Nedomníváme se, že situaci v Kosovu lze aktuálně řešit vnějším vojenským zásahem. S podobnými názory a požadavky se na nás a možná že také na mnohé z vás obrací celá řada občanů České republiky.

Jako příklad uvedu stanovisko členů okresního výboru Komunistické strany Čech a Moravy ve Svitavách, kteří píší, že "odsuzují snahu NATO prosadit své názory a zájmy při řešení problematiky v oblasti Kosova agresí proti Jugoslávii. Užití vojenské síly přinese jisté lidské a ekonomické ztráty nevinným lidem. Zásadní formou řešení problémů tohoto typu by mělo být politické jednání. Spojené státy americké jako vedoucí síla v NATO svými postoji vnucují své silové řešení bez ohledu na Organizaci spojených národů a také na existenci Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě a přisvojují si právo násilím řešit mezinárodní problémy.

Nesouhlasíme, aby naše republika byla vtažena jakoukoli formou do tohoto válečného konfliktu. Vyzýváme naše ústavní činitele, aby přehodnotili přístup České republiky k NATO a odmítli jej. Vyzýváme vládu České republiky, aby se distancovala od agresivních plánů NATO." Svitavy, datum, podpis, razítko.

Z toho, že mnozí z nás nesouhlasí s podobným řešením, vyplývá, že nesouhlasíme ani s vysláním vojáků bez souhlasu přijímací země, bez souhlasu Rady bezpečnosti Organizace spojených národů, a to ani formou polní nemocnice na podporu vojenské akce Severoatlantické aliance.

Jsem rád, že před chvílí se k podobnému řešení skepticky vyjádřil i prezident naší republiky, i když jsem si vědom toho, že svůj přístup modifikoval podporou Severoatlantické aliance.

Pro nás není samozřejmé se procesu zúčastnit, jestliže jde o proces vojenského řešení této situace. Na druhé straně předkládáme v rámci navrženého usnesení také návrh, abychom požádali jako Poslanecká sněmovna vládu České republiky o vlastní i mezinárodní iniciativu k humanitární pomoci. Hovoří-li se o deseti až statisících běženců, potom jejich situace rozhodně nebude vyřešena svržením bomb z více než šesti set připravených letadel a vysláním vojáků do této země. I kdyby účinnost vojenského zásahu byla jen taková, že z každého jednoho letadla dojde ke zničení jednoho kusu tzv. živé síly, ať už jde o vojáka, nebo o nevojáka, protože si pravděpodobně bomby vybírat nebudou, i kdyby šlo o zásahy na vojenské cíle, potom bude touto akcí bezprostředně více mrtvých než dosud v celém kosovsko-albánském konfliktu. A to nehovořím o tom, že je pravděpodobnost, že by účinnost byla vyšší a že některá letadla jsou připravena zaútočit několikrát. Jsou třeba nejméně stany, teplé spací pytle, zajištění tepla, zajištění ubytování.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pane poslanče, upozorňuji vás na to, že se projednává pořad schůze, a proto vás volám k věci. (Potlesk.)

 

Poslanec Václav Exner: Paní místopředsedkyně, dovolte mi, abych krátce zdůvodnil předložený návrh, na což mám právo. Pánům poslancům a paním poslankyním děkuji za projevený potlesk.

Je potřeba se ptát, zda tyto věci a organizace humanitární pomoci jsou ve shodě s orgány Jugoslávské svazové republiky a s místními orgány v albánských obcích a městech, tedy s albánskými orgány.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP