Čtvrtek 21. května 1998

 

(pokračuje Šedivý) 

Žádám o přijetí tohoto dokumentu.

Třetí dokument se týká zrušení ověřování listin vyhotovených diplomatickými zástupci nebo konzulárními úředníky - dohoda sjednaná v rámci Rady Evropy již v roce 1968. Doporučuji přistoupení k tomu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. K tisku 361 prosím zpravodaje výboru zahraničního pana poslance Pavla Bratinku.

 

Poslanec Pavel Bratinka: Vážený pane předsedající, vážené dámy, vážení pánové, tento doporučený protokol není nic jiného než promítnutí do našeho právního řádu těch organizačních změn, které se odehrály v evropských mechanismech na kontrolu dodržování lidských práv. Protože politické rozhodnutí o tom, že Česká republika se podrobí rozhodování těchto orgánů, jsme už učinili v daleké minulosti, přijetí tohoto protokolu by nemělo nic bránit.

Dovoluji si vám sdělit, že zahraniční výbor na svém zasedání 22. dubna schválil usnesení v tom smyslu, že doporučuje Poslanecké sněmovně vyslovit souhlas s vládním návrhem, kterým se Parlamentu České republiky předkládá k vyslovení souhlasu 6. dodatkový protokol ke Všeobecné dohodě o výsadách a imunitách Rady Evropy.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu kolegovi Bratinkovi. Otevírám rozpravu k tomuto bodu, kterou uzavírám vzhledem k tomu, že se do ní nikdo nepřihlásil. Dovolím si vám předložit následující návrh usnesení.

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s Šestým dodatkovým protokolem ke Všeobecné dohodě o výsadách a imunitách Rady Evropy, podepsaným dne 10. října 1997 ve Štrasburku."

 

Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 354. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 89 pro, nikdo proti.

 

Dalším bodem je

 

60.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu Evropská úmluva o zrušení ověřování listin
vyhotovených diplomatickými zástupci nebo konzulárními úředníky,
přijatá Radou Evropy dne 7. června 1968 v Londýně
/sněmovní tisk 397/ - druhé čtení

 

Pokud nebude námitek, projednal bych tento bod, protože jsem si přehodil podklady. Je námitek proti tomuto postupu? Není tomu tak. K tomuto návrhu se již pan ministr - pokud se nepletu - vyjádřil doporučujícím způsobem. Chci se zeptat paní kolegyně Květoslavy Kořínkové, zda si přeje se vyjádřit jako zpravodajka.

 

Poslankyně Květoslava Kořínková: Pane předsedající, chci pouze sněmovnu informovat o tom, že zahraniční výbor svým usnesením z 29. dubna 1998 doporučuje Poslanecké sněmovně vyslovit souhlas s předloženým vládním návrhem uvedeným v tisku č. 397.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Ptám se, zda si přeje vyjádřit se paní kolegyně Noveská. Doporučujícím způsobem nám zprostředkovává stanovisko ústavně právního výboru. Děkuji.

Otevírám rozpravu k tomuto bodu, kterou uzavírám, protože se do ní nikdo nepřihlásil. Dovolím si vám předložit následující návrh usnesení.

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s podpisem Evropské úmluvy o zrušení ověřování listin vyhotovených diplomatickými zástupci nebo konzulárními úředníky, přijaté Radou Evropy 7. června 1968 v Londýně."

 

Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 355. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 89 pro, nikdo proti.

 

Dalším bodem je

 

59.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
Evropská dohoda o osobách účastnících se řízení
před Evropským soudem pro lidská práva, podepsaná dne 10. října 1997 ve Štrasburku
/sněmovní tisk 362/ - druhé čtení

 

Pan ministr zahraničních věcí se již vyjádřil doporučujícím způsobem. Nyní má slovo opět zpravodaj zahraničního výboru pan kolega Pavel Bratinka.

 

Poslanec Pavel Bratinka: Jedná se opět o důsledky organizačních změn, které nastaly v mechanismu Rady Evropy na ochranu lidských práv. Nicméně nejedná se o věc triviální, protože přistoupením k této úmluvě bude dotčen rozsah lidských práv v naší zemi, tudíž k přijetí této úmluvy je třeba ústavní většina.

V zahraničním výboru jsme po vyslechnutí představitele Ministerstva zahraničí považovali za nutné vyjasnit otázku, zda Česká republika učiní určitou výhradu k některému článku. Dospěli jsme k tomu, že taková výhrada by být učiněna měla, a sice k ustanovení článku 4 odst. 2 písm. a) v tom smyslu, že tento článek nebude uplatňován vůči státním občanům České republiky. Takže v našem usnesení je i tato výhrada.

Zahraniční výbor proto přijal usnesení 22. dubna na své 23. schůzi, kterým doporučuje Poslanecké sněmovně vyslovit souhlas s vládním návrhem, kterým se Parlamentu České republiky předkládá k vyslovení souhlasu Evropská dohoda o osobách účastnících se řízení před Evropským soudem pro lidská práva, podepsaná dne 10. října 1997 ve Štrasburku, sněmovní tisk 362, s tím, že podle čl. 4 odst. 2 písm. b) této dohody učiní česká strana při ratifikaci prohlášení následujícího znění: "Ustanovení článku 4 odst. 2 písm. a) dohody nebude uplatňováno vůči státním občanům České republiky."

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu kolegovi Bratinkovi. Chci se zeptat paní kolegyně Bartoškové, zda si přeje se vyjádřit jménem petičního výboru. Je tomu tak.

 

Poslankyně Drahoslava Bartošková: Dámy a pánové, také petiční výbor se zabýval tímto vládním návrhem a svým usnesením 101 z 11. března doporučuje Poslanecké sněmovně vyslovit s ním souhlas.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Otevírám rozpravu k tomuto bodu, kterou uzavírám, protože se do ní nikdo nepřihlásil.

Dámy a pánové, prosím, abyste se zaregistrovali svými hlasovacími kartami.

Dámy a pánové, pokud nebude námitek proti postupu, který navrhnu, hlasovali bychom o návrhu usnesení k tomuto bodu kolem 14.45 hodin. Děkuji vám za pochopení.

 

/Hlasování proběhlo následující den - viz turn 281./

 

Dámy a pánové, budeme pokračovat projednáním bodu

 

61.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu návrh na ukončení platnosti některých dvoustranných smluv
uzavřených Československou socialistickou republikou
/sněmovní tisk 415/ - druhé čtení

 

Prosím nyní o úvodní slovo místopředsedu vlády a ministra zahraničí pana Jaroslava Šedivého.

 

Místopředseda vlády ČR Jaroslav Šedivý: Dámy a pánové, pane předsedající, po projednání v příslušném výboru Poslanecké sněmovny předkládám k vyslovení souhlasu ukončení platnosti některých dvoustranných smluv uzavřených Československou socialistickou republikou, které už dnes neodpovídají zahraničněpolitickým zájmům.

Zároveň v případě smlouvy s Rakouskem o postupu při šetření události na hranicích se v souvislosti s rozvojem příhraniční spolupráce stala nepotřebnou i tato smlouva, která už se v podstatě několik let neprovádí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu ministrovi. Prosím paní kolegyni Květoslavu Kořínkovou, aby se ujala slova jako zpravodajka zahraničního výboru.

 

Poslankyně Květoslava Kořínková: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych vás seznámila s usnesením č. 156 zahraničního výboru ze dne 29. dubna 1998 k sněmovnímu tisku č. 415.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP