Čtvrtek 21. května 1998

 

(pokračuje Ledvinka) 

Jako první bychom projednávali po ukončeném bodu 62 "Výroční finanční zprávy politických stran" - bod č. 64. Jako druhý bod "Usnesení k privatizacím" - bod č. 68. Jako třetí bod "Návrhy na vyznamenání" - bod č. 80. Jako další bod "Postup vlády v česko-německých vztazích" - bod č. 69. Jako další bod "Zpráva vyšetřovací komise Poldi" - bod č. 76. Jako další bod "Statut stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu VOZ" - bod č. 78. Jako další bod sněmovní tisk 413 "Činnost Rady pro rozhlasové a televizní vysílání" - bod č. 85. Jako další bod "Změna statutu Rady pro rozhlasové a televizní vysílání" - bod č. 86. Jako další bod "Rozpočet pozemkového fondu" - bod č. 90. Jako další bod "Zpráva k postihu trestných činů motivovaných rasismem a xenofobií" a bod č. 93. Jako další bod "Činnost České tiskové kanceláře" - bod č. 96.

Vyslechli jste všechny návrhy, které byly předloženy grémiem, přičemž zdůrazňuji, že body pevně stanovené na pátek, tj. body 28 a 67, zůstávají zachovány ve stanoveném pořadí. Předpokládám, že zítra bude jednání ukončeno zhruba, říkám zhruba, kolem 18.00 hodiny. Předpokládám, že pokud by se nám podařilo projednat všechny body, které vám navrhuje k hlasování politické grémium sněmovny, tak bychom dál pokračovali v dalších bodech podle dosud schváleného pořadu.

Dámy a pánové, o tomto návrhu nechám hlasovat bez rozpravy, a to ihned.

 

Zahájil jsem hlasování číslo 257. Kdo návrh podporuje? Kdo je proti tomuto návrhu?

Ze 163 poslanců se 98 vyslovilo pro, 11 proti. Návrh byl přijat.

 

Budeme se tedy řídit zítra tímto návrhem.

 

Dalším bodem podle schváleného pořadu, který nyní budeme projednávat, je bod

 

36.
Návrh poslanců Pavla Dostála a Františka Čecha na vydání zákona,
kterým se mění zákon České národní rady č. 3/1993 Sb.,
o státních symbolech České republiky
/sněmovní tisk 304/ - třetí čtení

 

Zahajuji třetí čtení tohoto návrhu. Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal zástupce navrhovatelů poslanec Pavel Dostál a zpravodaj výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu pan poslanec Michal Prokop. Pozměňovací návrhy k předloženému návrhu zákona jsou uvedeny ve sněmovním tisku 304/3.

Žádám zpravodaje poslance Michala Prokopa, aby spolu se mnou sledoval rozpravu, kterou nyní otevírám. Do rozpravy nemám žádné přihlášky. Rozpravu tedy končím, když se nikdo nehlásí. Přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Prosím pana zpravodaje, aby oznámil postup při hlasování a poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním se k nim vyjádřil. Předtím však se ptám pana kolegy Dostála, zástupce předkladatele, zdali chce vystoupit. Není tomu tak. Slova se ujme pan kolega Prokop.

 

Poslanec Michal Prokop: Děkuji. Pane předsedající, dámy a pánové, v tisku 304/3 jsou soustředěny veškeré pozměňovací návrhy. Ty jsou v podstatě pouze dva. První pod písm. A je návrh, který vychází z usnesení výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu z 31. schůze ze dne 12. března, a potom je to pod písm. B pozměňovací návrh kolegy Vrzáně. Pokud si vzpomínáte, ten se týká přílohy zákona, kde je notový záznam hymny, který je v poněkud jiné formě, než to navrhuje náš výbor.

Doporučuji následující postup v hlasování. Za prvé bychom hlasovali o pozměňovacím návrhu A1, tj. textový návrh klasický, tak jak je obvyklé u zákonů, za druhé potom o bodu A2. Chci jenom upozornit, že pokud sněmovna akceptuje můj poměrně standardní navržený postup, přijmeme-li návrh A2, to znamená znění přílohy, notový zápis hymny tak, jak ho navrhl náš výbor, nebude možno potom hlasovat o pozměňovacím návrhu kolegy Vrzáně.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Slyšeli jste návrh na proceduru. Nikdo neprotestuje. Budeme se tímto navrženým způsobem zpravodaje řídit. Prosím, pane kolego.

 

Poslanec Michal Prokop: Navrhuji, pane předsedající, abyste dal hlasovat o bodu A1. Stanoviska předkladatele i zpravodaje jsou kladná.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji za návrh.

 

Zahájil jsem hlasování číslo 258. Kdo návrh podporuje? Kdo je proti tomuto návrhu?

Ze 162 přítomných poslanců hlasovalo pro 118, nikdo nebyl proti. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Michal Prokop: Nyní bych navrhl, abychom hlasovali o bodu A2, tedy o znění notového zápisu hymny, který je přílohou zákona. Stanovisko předkladatele i zpravodaje je rovněž kladné.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Na vaši žádost jsem vás odhlásil, prosím, abyste se znovu zaregistrovali. Budeme hlasovat.

 

Zahájil jsem hlasování číslo 259. Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Ze 162 přítomných poslanců hlasovalo pro 116, nikdo nebyl proti. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Michal Prokop: Pane předsedající, mám za to, že tím jsme se rovněž vyrovnali s návrhem kolegy Vrzáně, který je nehlasovatelný. Nyní nezbývá, než hlasovat o návrhu zákona jako o celku.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji. Přednesu návrh usnesení.

 

Poslanec Michal Prokop: Omlouvám se. Teď jsem byl upozorněn. Myslím ale, že se nemám, za co omlouvat, protože tak jak zní návrh, tak v bodě A2 kromě přílohy, ale asi by bylo dobré, kdyby to zaznělo i pro zápis, je také článek II - Účinnost. My jsme odhlasovali i "účinnost", jak je obsažena v návrhu A2. Mám za to, že jsme se vyrovnali se vším. Paní doktorka z legislativy vrtí hlavou.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Jak je připraven písemný materiál, domnívám se, že bod 2 obsahuje i "účinnost" článek II. Pak by tam musel být bod 3.

 

Poslanec Michal Prokop: Já mám stejný názor, pane předsedající.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Protestuje proti tomuto výkladu někdo? Nikdo. Děkuji. Přednesu návrh na usnesení.

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Pavla Dostála a Františka Čecha na vydání zákona, kterým se mění zákon České národní rady č. 3/1993 Sb., o státních symbolech České republiky, podle sněmovního tisku 304, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP