Středa 20. května 1998

 

(Schůze opět zahájena v 15.17 hodin) 

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, čas vyhrazený pro přestávku pro jednání klubu SPR-RSČ uplynul a já vás prosím, abyste se dostavili do sněmovny k pokračování projednávání přerušeného bodu.

Před touto přestávkou byla ukončena rozprava a prosím pana zpravodaje, pana poslance Dalibora Matulku, aby zopakoval návrh usnesení, o kterém budeme hlasovat.

 

Poslanec Dalibor Matulka: Dámy a pánové, kdyby nebylo námitek, udělal bych to obdobně jako u bodu, kdy jsme vyslovovali souhlas s trestním stihání poslance Payna. Nebudu číst celé usnesení s popisem skutkového stavu, ale přečtu pouze návrh usnesení k podstatě, to znamená, že navrhuji, aby Poslanecká sněmovna se usnesla, že podle článku 27 odst. 4 Ústavního zákona č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky, a § 12 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, vyslovuje souhlas k trestnímu stíhání poslance Ivana Kočárníka.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Matulkovi za přednesení návrhu usnesení, o kterém, jak již bylo před přestávkou prezentováno, budeme nyní hlasovat.

Na žádost z pléna jsem vás všechny odhlásila a prosím o novou registraci.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, v hlasování pořadové číslo 132 rozhodneme o návrhu usnesení, které přednesl pan poslanec Matulka, který zní, že Poslanecká sněmovna souhlasí s návrhem na zbavení imunity

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 132 a ptám se, kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 132 se z přítomných 181 pro vyslovilo 83, proti 70. Tento návrh nebyl přijat.

 

Dalším bodem je

 

30.
Vládní návrh na prodloužení účasti České republiky v mnohonárodních silách
pod vedením NATO k dohledu nad dodržováním mírové dohody a ke stabilizaci situace
na území Bosny a Hercegoviny (Stabilization Force - SFOR)
/sněmovní tisk 446/

 

Vládní návrh jste obdrželi jako sněmovní tisk 446. Jeho součástí je také návrh usnesení Poslanecké sněmovny. Prosím, aby se slova ujal ministr obrany Michal Lobkowicz a přednesený návrh zdůvodnil. Vidím, že se pravděpodobně s procedurálním návrhem hlásí pan poslanec Václav Svoboda, kterému udílím slovo.

 

Poslanec Václav Svoboda: Paní předsedající, není to procedurální návrh, protože výsledek minulého hlasování nebyl těsný, ale musím konstatovat, že jsem stiskl tlačítko "Ano" a teprve potom jsem zjistil, že mi nesvítí nic, ač jsem se řádně přihlásil. Čili pro protokol uvádím, že má vůle je hlasovat "Ano".

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Svobodovi a prosím, aby se slova ujal ministr obrany a předložený návrh odůvodnil.

 

Ministr obrany ČR Michal Lobkowicz: Vážená paní předsedající, kolegyně poslankyně, páni poslanci, vláda předkládá parlamentu návrh na prodloužení účasti naší země v mnohonárodních silách pod vedením Severoatlantické aliance k dohledu nad dodržováním mírové dohody a ke stabilizaci situace v Bosně a Hercegovině.

Jak jistě víte, 20. června tohoto roku... Počkám.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Chtěla bych poprosit paní poslankyně a pány poslance, aby pokud nechtějí dále sledovat rozpravu k tomuto bodu, opustili jednací síň, tak aby pan ministr mohl přednést tento návrh v klidné atmosféře.

 

Ministr obrany ČR Michal Lobkowicz: Jak jistě víte, 20. června tohoto roku skončí mandát mnohonárodních sil SFOR působících v operaci Joint Gard, která probíhá v Bosně a Hercegovině a na které se podílí 16 členských států NATO a jednotky z 20 nečlenských zemí v celkovém počtu 35 000 osob. Mezi těmito jednotkami je také 644členný kontingent Armády České republiky, na který jsme slyšeli celou řadu pochvalných vyjádření z úst čelných představitelů aliance včetně generálního tajemníka Javiera Solany.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP