Čtvrtek 14. května 1998

 

(pokračuje Grebeníček)

Předsedu vlády jsem tedy písemnou interpelací požádal, aby věc prověřil, zjistil, jakou osobní odpovědnost za celou tuto aféru nese předseda prezídia Pozemkového fondu a ministr zemědělství Josef Lux. Požádal jsem premiéra, aby přiměl ministra Luxe poskytnout Poslanecké sněmovně pravdivé a úplné informace o celé aféře. Žádal jsem jej, aby vyvodil vůči ministru své vlády odpovídající závěry.

S odpovědí předsedy vlády nemohu být, dámy a pánové, spokojen. Je - alespoň podle mého názoru - polovičatá. Vyhýbá se vymezení a pojmenování osobní odpovědnosti ministra Luxe. Musím odmítnout premiérovu argumentaci, že ministr Lux nenese odpovědnost osobní, ale jen odpovědnost jednoho z devíti členů prezídia Pozemkového fondu. Je příznačné - a na to chci zvlášť upozornit - že odpovědní aktéři, představitelé Pozemkového fondu České republiky, jejichž jednání výrazně poškodilo stát, postupně bez vyvození patřičných důsledků zmizeli z funkcí v Pozemkovém fondu. O to více mě zaráží skutečnost, že ten, kdo nese největší odpovědnost za řízení a chod celé instituce a podílel se jako její nejvyšší představitel na rozhodování ve věci, ve své funkci zůstává.

Zdůrazňuji - je pro mě doslova šokující, že se k osobní odpovědnosti nehlásí předseda prezidia Pozemkového fondu ing. Josef Lux a že tuto jeho odpovědnost v rozporu s fakty popírá předseda vlády. Buďto tedy premiér podklady a informace, které si pro objasnění záležitosti nepochybně vyžádal, obdržel v neúplné a zavádějící formě, nebo - a tomu se zdráhám zatím uvěřit - úmyslně kryje ministra Luxe a v rozporu s fakty se snaží zamlčet jeho nezpochybnitelnou osobní odpovědnost za řízení Pozemkového fondu a podíl na celé aféře.

A já se ptám, dámy a pánové, jak dlouho se mám jako poslanec obtěžovat neustálým dopisováním a domáhat se od ministra Josefa Luxe a předsedy vlády Josefa Tošovského, aby konečně přiznali mně i celé sněmovně pravdu o aféře spojené s prodejem státní půdy v Praze Modřanech. Copak je do nekonečna možné, aby v podobných případech, jako je tento, když jde o přímou osobní odpovědnost ministra vlády za řízení a práci jemu svěřené státní instituce, vládla neodpovědnost a beztrestnost?

Dámy a pánové, navrhuji, aby Poslanecká sněmovna odpověď předsedy vlády na mou interpelaci odmítla. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Grebeníčkovi a ptám se, zda se někdo dále hlásí do rozpravy. Není tomu tak. Rozpravu končím. Pan poslanec Grebeníček přednesl návrh usnesení, o kterém budeme hlasovat v 9.17 hodin. Pan poslanec Janeček má náhradní kartu č. 7, pan poslanec Severa má náhradní kartu č. 8.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, nyní rozhodneme o návrhu usnesení pana poslance Grebeníčka, které - pokud ho správně interpretuji - zní, že Poslanecká sněmovna nesouhlasí s odpovědí předsedy vlády pana Josefa Tošovského na interpelaci pana poslance Miroslava Grebeníčka.

 

Rozhodneme o tom hlasováním pořadové číslo 57, které zahajuji a ptám se, kdo je pro tento návrh usnesení Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 57 se z přítomných 112 pro vyslovilo 62, proti 26. Tento návrh usnesení byl přijat.

 

Oznamuji, že pan poslanec Tlustý má náhradní kartu č. 10.

 

Ministryně zdravotnictví Zuzana Roithová odpověděla na interpelaci poslankyně Evy Fischerové ve věci restrukturalizace nemocniční péče v České republice. Interpelace se spolu s odpovědí a novou odpovědí, kterou paní ministryně vypracovala poté, co Poslanecká sněmovna na své 20. schůzi s předchozí odpovědí vyslovila nesouhlas, předkládá jako tisk 451.

V tuto chvíli otevírám rozpravu a ptám se, zda se do této rozpravy někdo hlásí. Vidím přihlášku paní poslankyně Fischerové, které udílím slovo.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP