Středa 13. května 1998

 

Poslanec Václav Exner: Pane místopředsedo, zástupci vlády, dámy a pánové, dovolte mi navrhnout rozšíření návrhu, a sice se domnívám, že bychom mohli pověřit předsedu Poslanecké sněmovny ke svolání takové schůze nejen v případě vrácení návrhu Senátem, ale také, pokud by se to stalo, vrácených návrhů nebo nepodepsaných zákonů prezidentem České republiky.

Doporučuji tedy, aby usnesení bylo v této části rozšířeno takto: "...případně vrácených Senátem nebo prezidentem České republiky."

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji, já souhlasím s tímto případným rozšířením. Ještě pan kolega Matulka má slovo.

 

Poslanec Dalibor Matulka: Pane předsedající, souhlasím s tím, co jste říkal, nicméně se nedomnívám, - možná nemám pravdu - že by některé politické strany ještě na toho 17. června dopoledne měly nějaké akce, dost o tom pochybuji, možná ale ano, možná tomu tak je.

Ale domnívám se, že schůdným řešením by mohlo být skutečně toho 17., dejme tomu v těch 14 hodin schůzi alespoň zahájit a skončit ji 18. června dopoledne. Bylo by to jakési kompromisní řešení. V každém případě ten svůj návrh nestahuji a zní tedy tak, aby ta schůze byla zahájena toho 17. června už odpoledne.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji, pan kolega Koháček se hlásí o slovo.

 

Poslanec Petr Koháček: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já vím, že řada ústavních odborníků se vyjádřila tak, že zákon vrácený Senátem může potvrdit pouze tato sněmovna. Přinejmenším stejnou relevanci má názor, který říká, že takovýto akt může učinit i sněmovna vzešlá z voleb, které budou letos v červnu, a já zde nechci otevírat žádnou obsáhlou polemiku na toto téma, protože respektuji argumenty obou stran. Chci jenom říci, že jsou přinejmenším rovnocenné a v případě, že nepověříme předsedu Poslanecké sněmovny ke svolání schůze, pravděpodobně o tom rozhodne sněmovna příští, a to se stejným efektem, jak bychom učinili i my.

Říkám to i proto, aby bylo zjevné proč nepodpořím ani jeden návrh na svolání této zvláštní schůze. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Slovo má paní kolegyně Röschová.

 

Poslankyně Anna Röschová: Pane místopředsedo, já sdílím názor pana kolegy Koháčka. Domnívám, že jedna z funkcí Senátu je právě vést určitou kontinuitu v legislativním procesu. Vůbec si nemyslím, že je správný výklad ten, ke kterému se přiklonilo politické grémium ve vedení sněmovny, že nová sněmovna, která vzejde z voleb, nemůže naložit se zákonem, který byl vrácen Senátem, tak, jak ona uzná za vhodné. Alespoň když jsme ústavu psali, tak toto jsme měli na mysli. Úmysl zákonodárce byl takový. Odmítám takový výklad, myslím si, že je právně a ústavně špatný, a nemohu pro takový návrh hlasovat.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Já se omlouvám, nerozuměl jsem příliš dobře, ale jestli bych mohl říci jen poznámku, nechci se do té rozpravy sám zapojovat, tak to vyjádření je jednak od členů Ústavního soudu a pak od obou právnických fakult.

Můj bezvýznamný názor je totožný s názorem pana kolegy Koháčka. Jen ale aby bylo jasno, že vedení sněmovny se na ničem neusneslo, nepřijalo žádný názor nebo se netvářilo, že ono má ten správný výklad k dispozici.

Dámy a pánové, do rozpravy se dále nikdo nehlásí - chystal jsem se rozpravu uzavřít, nicméně o slovo se přihlásil předseda sněmovny.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, omlouvám se, že vystupuji na závěr, ale domnívám se, že jde pouze o drobný technický problém.

Toto pověření, pokud bude sněmovnou přijato, neznamená nic jiného, než že se nebude muset svolávat organizační výbor, který má asi třicet členů. Nebude-li přijato, pak je samozřejmě povinností předsedy sněmovny svolat organizační výbor, složený po několika zástupcích všech politických stran, a těchto třicet lidí stáhnout do Prahy. Čili jde pouze o technické opatření a záleží na tom, o čem rozhodnete. Nejde o žádný politický problém.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu předsedovi, pokud se dále nikdo nehlásí, tak rozpravu uzavírám.

Dámy a pánové, budeme tedy rozhodovat hlasováním o návrhu usnesení. Tato informace, která teď zazněla, by pro vás měla být také velmi důležitou. Kromě toho výkladu, o kterém zde již informace zazněla, také platí, že bude povinností předsedy organizačního výboru svolat organizační výbor ve chvíli, kdy přijde nějaký návrh vrácený ze Senátu či od pana prezidenta.

Pan kolega Škromach má náhradní kartu č. 5, pan poslanec Titz má náhradní kartu č. 6. Chce ještě někdo učinit takového technické oznámení? Není tomu tak.

Dámy a pánové, rozhodneme tedy v hlasování pořadové číslo 45 o návrhu pana kolegy Matulky - nebude-li námitek, doporučuji akceptovat návrh pana kolegy Exnera jako doplňující návrh a rozhodneme tedy nejprve hlasováním o pozměňovacím návrhu, který mění zahájení té schůze z 18. na 17. června.

 

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Děkuji. Tento návrh nebyl přijat pro něj hlasovalo 22, proti 57 poslanců.

 

Dámy a pánové, nyní rozhodneme hlasováním o návrhu usnesení.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP