Čtvrtek 16. dubna 1998

 

(Schůze opět zahájena v 14.31 hod.)

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Dámy a pánové, dovolte, abych zahájil pokračování naší schůze. Račte nás navštívit v jednací síni. Prosím, abyste se přihlásili vašimi hlasovacími kartami. Zejména zvu pana zpravodaje k rozjednanému bodu č. 49, kterým je návrh poslance Karla Machovce a dalších na vydání zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 42/1992 Sb., o úpravě majetkových vztahů a vypořádání majetkových nároků v družstvech, ve znění pozdějších předpisů, a zákon ČNR č. 586/1992 Sb., o daních z příjmu, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk č. 214.

Jsme ve třetím čtení a byla ukončena rozprava, přerušeno projednávání před hlasováním o pozměňovacích návrzích, ke kterému bychom měli každou chvíli přistoupit.

Prosím, abyste zaujali svá místa a mohli se zodpovědně věnovat hlasování o pozměňovacích návrzích.

Takže bych si dovolil rozhodnout, že pokračování zahájíme ve 14.35 hodin, aby mohli opozdilci zaujmout svá místa, Sněmovna se plní jenom pozvolna, takže ve 14.35 zahájíme hlasování.

Můžeme předpokládat, že všichni, kteří se chtějí účastnit projednávání tohoto bodu, jsou již na svých místech. Prosím pana zpravodaje, aby nás seznámil s postupem hlasování, přednášel poté jednotlivé pozměňovací návrhy a vyjádřil se k nim před hlasováním. Prosím o klid, dámy a pánové.

 

Poslanec Karel Mach: Já bych ještě vyčkal několik vteřin, až situace v sále umožní, aby mně bylo alespoň rozumět.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: (Zvoní.) Prosím o klid, dámy a pánové.

 

Poslanec Karel Mach: Čili, dámy a pánové, dovolil bych si, jak už jsem řekl před přestávkou, zahájit hlasování.

Prvně bychom hlasovali o pozměňovacím návrhu z tisku 214/3 označeném písmenem A, což jsou vlastně pozměňovací návrhy, které jsou označeny v usnesení zemědělského výboru č. 85. Domnívám se, že o těchto návrzích by se dalo hlasovat en bloc, protože usnesení zemědělského výboru bylo docela konzistentní, mělo většinovou podporu a byla situace, kdy se výbor dohodl na tomto znění většinově. Myslím si, že návrh spolu i váže a lze o něm hlasovat jako o jednom celku.

Návrh doporučuji, pan předkladatel jej doporučuje.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Také doporučuje. Všichni víme, o čem hlasujeme.

Kdo podporuje tento návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 411. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Konstatuji, že návrh byl přijat, když pro něj hlasovalo 131 a proti byli dva poslanci.

 

Můžeme pokračovat v jednání.

 

Poslanec Karel Mach: Dále je na řadě, pane místopředsedo, návrh pod písmenem B, což je pozměňovací návrh předložený poslancem Pavlem Kováčikem během druhého čtení.

Domnívám se opět, že návrh má tak logickou vazbu, že by bylo možno o něm hlasovat jako o jednom celku. Jestli pan poslanec souhlasí. Myslím si, že ano.

Zpravodaji nepřísluší komentovat návrhy, jenom bych řekl, že nezaujímám žádné stanovisko, čili indiferentní. Děkuji. Pan předkladatel souhlasí s tímto návrhem. (Protest předkladatele.) Nesouhlasí. Opravuji, promiňte, bylo to ukvapené. Také nechává na vůli sněmovny.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Hlasujeme tedy o návrhu pod písmenem B, přičemž jak předkladatel, tak zpravodaj nechávají na vůli sněmovny.

Zahájil jsem hlasování č. 412 a ptám se, kdo podporuje tento návrh pod písmenem B. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Konstatuji, že návrh nebyl přijat, když pro něj hlasovalo 39 a proti 71 přítomných poslanců.

 

Poslanec Karel Mach: Pak je na řadě pozměňovací návrh pod písmenem C, který přednesl pan poslanec Milan Kynčl. Tento návrh nedoporučuji, pan předkladatel nedoporučuje.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Kdo podporuje tento návrh v hlasování č. 413, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Konstatuji, že návrh nebyl přijat, pro návrh hlasovalo 19, proti bylo 97 poslanců.

 

Můžeme pokračovat v hlasování.

 

Poslanec Karel Mach: Děkuji, pane místopředsedo. Další návrh je pozměňovací návrh kolegy Nováka, u kterého bych si dovolil ještě jedno upřesnění, vyloženě aby zaznělo na mikrofon, protože jsem byl osloven na přestávce parlamentní legislativou.

Já jsem se ptal pana poslance a trochu jsem ten návrh ještě zkomolil, čili přesně by to znělo tak, že pod návrhem velké D by se vložil nový § číslo 13f); pak by to označení bylo 13f) a v odstavci 2 by to znělo: "dodatečný majetkový podíl se stanoví všem oprávněným osobám dle § 14", a celá závorka by se vypustila. Jinak to zůstane ve stejném znění.

K tomuto návrhu si myslím také, že by bylo vhodné a chci, aby pan poslanec dal najevo, jestli ano, či nikoli, hlasovat jako o jednom celku, protože se mně to zdá logické, protože návrh spolu váže v odstavcích do jedná roviny. Tento návrh sněmovně doporučuji, pan předkladatel nedoporučuje.

 

Místopředseda PSP Jaroslav Zvěřina: Ano, také jsme slyšeli, o čem budeme hlasovat. Souhlasí předkladatel, abychom hlasovali současně? Souhlasí.

Takže se ptám, kdo podporuje tento návrh v hlasování č. 414, nechť zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Konstatuji, že návrh nebyl přijat, když pro hlasovalo 62 a proti také 62 poslanců.

 

Můžeme pokračovat v hlasování.

 

Poslanec Karel Mach: Posledním návrhem jsou návrhy pana kolegy Machovce, které je skutečně možno považovat za návrhy legislativní povahy a pan poslanec souhlasí s tím, aby se o nich hlasovalo také en bloc s tou drobnou změnou, že v bodě 11 by označení poznámky pod čarou bylo e). To je důvod legislativní.

Čili můžeme hlasovat, pane předsedo, o tomto návrhu. Já návrh doporučuji, protože se jedná skutečně o návrh technický. Pan předkladatel také doporučuje.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP