Čtvrtek 16. dubna 1998

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministru Lobkowiczovi. Zdá se, že zpravodajové nehodlají vystoupit, takže si dovolím přednést návrh na usnesení:

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s novým zněním Protokolu II o zákazu nebo omezení použití min, nástrah a jiných prostředků, a Protokolem IV o oslepujících laserových zbraních, přijatých na jednání první hodnotící konference Úmluvy o zákazu nebo omezení použití některých konvenčních zbraní, které mohou způsobovat nadměrné utrpení nebo mít nerozlišující účinky, která byla podepsána bývalou ČSSR dne 10. dubna 1981 a jejímž signatářem se stala na základě notifikace sukcese generálnímu tajemníkovi OSN ze dne 22. února 1993 Česká republika s účinností ode dne 1. ledna 1993."

 

Dámy a pánové, odhlásím vás a poprosím o novou prezentaci.

V hlasování pořadové číslo 405 se ptám, kdo souhlasí s tímto návrhem. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Pro se vyslovilo 100 poslanců, 1 byl proti.

 

Děkuji panu ministrovi a pánům zpravodajům. Dalším bodem je

 

67.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
Úmluva o zrušení požadavku ověřování cizích veřejných listin,
sjednaná v Haagu dne 5. října 1961
/sněmovní tisk 310/ - druhé čtení

 

Prosím, aby úvodní slovo přednesla ministryně spravedlnosti paní Vlasta Parkanová.

 

Ministryně spravedlnosti ČR Vlasta Parkanová: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi, abych předložila dnešnímu jednání Parlamentu ČR k vyslovení souhlasu návrh na přístup České republiky k Úmluvě o zrušení požadavku ověřování cizích veřejných listin, která byla sjednána v Haagu dne 5. října 1961. Návrh na přístup k uvedené úmluvě byl předložen vládě ČR, která na svém jednání 23. července 1997 usnesením č. 458 s ním vyjádřila souhlas. Poté byl tento návrh předložen Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR k vyslovení souhlasu. Návrh prošel 10. prosince loňského roku prvním čtením s přikázáním k projednání v zahraničním výboru sněmovny. Zahraniční výbor zmíněný návrh projednal 14. ledna letošního roku a přijal k němu usnesení č. 125, v němž doporučil Poslanecké sněmovně vyslovit souhlas s návrhem na přístup České republiky k této úmluvě.

Povinnost vyššího ověřování listin, jichž má být použito v cizině, a sice v zemích, s nimiž není toto osvobození zabezpečeno v mezinárodních smlouvách, je stanovena ustanovením § 62 zákona 97 z roku 1963 Sb., o mezinárodním právu soukromém a procesním, ve znění pozdějších předpisů. Úmluva předpokládá nahrazení této zákonné povinnosti potvrzením předložené listiny u listin, které mají být použity na území těch států, které k této úmluvě v minulosti přistoupily. Proto se domnívám, že přístup České republiky k Úmluvě o zrušení požadavku ověřování cizích veřejných listin přispěje k rozšíření mezinárodní spolupráce a ke zjednodušení ověřovacího postupu listin pro občany.

Z tohoto důvodu si, vážené poslankyně a vážení poslanci, dovoluji vás požádat o vyslovení souhlasu s návrhem na přístup k této úmluvě. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní ministryni Vlastě Parkanové.

Tento vládní návrh jsme v prvním čtení přikázali k projednání zahraničnímu výboru. Usnesení tohoto výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 310/1. Prosím zpravodaje tohoto výboru pana poslance Jiřího Maštálku, aby předložené usnesení uvedl.

 

Poslanec Jiří Maštálka: Pane předsedající, dámy a pánové, jak už bylo řečeno, zahraniční výbor se podrobně tímto materiálem zabýval na svém zasedání 14. ledna t.r. Mohu jako zpravodaj deklarovat jeho usnesení, které zní následovně:

"Usnesení zahraničního výboru k vládnímu návrhu, kterým se předkládá Parlamentu ČR k vyslovení souhlasu Úmluva o zrušení požadavku ověřování cizích veřejných listin, sjednaná v Haagu dne 5. října 1961, sněmovní tisk 310.

Zahraniční výbor po projednání doporučuje Poslanecké sněmovně vyslovit souhlas s výše uvedenou dohodou, sněmovní tisk 310."

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Maštálkovi a otevírám rozpravu. Nikdo se nehlásí, takže rozpravu končím a přednesu návrh na usnesení, protože předpokládám, že ani paní ministryně, ani pan zpravodaj nechtějí v tuto chvíli vystoupit. Budeme hlasovat o následujícím usnesení:

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s Úmluvou o zrušení požadavku ověřování cizích veřejných listin, sjednanou v Haagu dne 5. října 1961."

 

Dámy a pánové, zahájil jsem hlasování pořadové číslo 406 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji.

Tento návrh byl přijat, protože se pro něj vyslovilo 86 poslanců a nikdo nebyl proti.

 

Děkuji paní ministryni a panu zpravodaji. Tím projednávání skončilo, předpokládám. Pan Poslanec Maštálka bude pokračovat na rozdíl od paní ministryně.

Dalším bodem je

 

68.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
Dohoda mezi vládou České republiky a vládou Státu Izrael
o vzájemné pomoci v celních otázkách, podepsaná v Jeruzalémě dne 2. září 1997 /sněmovní tisk 324/ - druhé čtení

 

Prosím, aby úvodní slovo za omluveného ministra financí Ivana Pilipa z pověření vlády přednesl opět ministr pro místní rozvoj pan Jan Černý.

 

Ministr pro místní rozvoj ČR Jan Černý: Pane předsedající, dámy a pánové, předkládám vám k vyslovení souhlasu dohodu mezi vládou České republiky a vládou Státu Izrael o vzájemné pomoci v celních otázkách. Cílem dohody je navázání užší spolupráce mezi oběma celními správami zejména v oblasti uplatňování celních předpisů, výměny informací, doručování, provádění šetření, dále v oblasti nedovoleného obchodu s omamnými a psychotropními látkami. Dohoda také umožní poskytování vzájemné pomoci při ověřování pravosti a obsahové správnosti listin a písemností, které jsou předkládány celním orgánům, a napomůže tak při zajišťování přesného stanovení celní hodnoty, která je základem pro vyměřování cla. Tato dohoda přispěje zároveň k praktickému provádění dohody o zóně volného obchodu mezi ČR a Státem Izrael, která vstoupila v platnost již 1. 1. 1997.

Návrh nebude mít negativní dopad na státní rozpočet a personální zajištění celní správy, jejím prováděním se dá naopak předpokládat snížení počtu a rozsahu celních podvodů, a tím i možné zvýšení příjmů do státního rozpočtu. Navrhovaná smluvní úprava je v souladu s obecně uznávanými zásadami mezinárodního práva a se závazky vyplývajícími z jiných smluv. Dámy a pánové, doporučuji sněmovně, aby s touto smlouvou vyslovila souhlas.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministrovi Janu Černému. Tento návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání zahraničnímu výboru. Předložený návrh projednával také iniciativně rozpočtový výbor. Usnesení obou výborů byla rozdána jako sněmovní tisky 324/1 a 324/2. Zpravodaj zahraničního výboru je pan poslanec Jiří Maštálka. Prosím, aby usnesení výboru uvedl.

 

Poslanec Jiří Maštálka: Pane předsedající, dámy a pánové, stejně jako předchozí tisk projednal zahraniční výbor i tisk č. 324 na svém zasedání dne 14. ledna t.r. Je třeba říci, že předkládaná dohoda je potřebná a prospěšná, má všechny náležitosti a je v souladu s naším právním řádem. Proto si dovolím předložit vaší pozornosti usnesení zahraničnímu výboru k vládnímu návrhu, kterým se předkládá Parlamentu ČR k vyslovení souhlasu Dohoda mezi vládou České republiky a vládou Státu Izrael o vzájemné pomoci v celních otázkách, podepsaná v Jeruzalémě dne 2. září 1997, sněmovní tisk 324.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP