Středa 1. dubna 1998

 

(pokračuje Ransdorf) 

Platí to i pro Korejskou lidově demokratickou republiku, která má sice vážné potíže, ale je to panenský trh, kde naše zboží by mělo možnosti uplatnění. S politováním připomínám, že v této zemi dnes již neexistuje stálé zastoupení v podobě velvyslanectví a tato země je diplomaticky obhospodařována právě z Pekingu, z Čínské lidové republiky, podobně jako i sousední Mongolsko. Jsou to země, kam proudily v minulosti značné investice, které by se nyní mohly zhodnocovat. V případě Mongolska se jedná o potravinářské, kožedělné závody a zejména o kombinát, který měl zpracovávat barevné rudy v Erdemetu, který spolykal velké množství investic a nyní by se mohl zhodnocovat k oboustrannému prospěchu.

Domnívám se, že podobně je to i v případě smlouvy s Jižním Jemenem, kde existují komodity, které by mohly být předmětem vzájemného obchodu. Jsou velké možnosti i pokud jde o spolupráci kulturní, a pokud se týče Vietnamské socialistické republiky, je tu nadále vietnamská menšina, která existuje v naší zemi, a je nepochybně záležitostí oboustranného zájmu, aby v této oblasti byly dobře upravené vztahy.

Pokud jde o Mongolskou republiku, je to země, která je sice malá, ale je tu nadějný trh, kam se řada zemí snaží posunout a kde je navíc ta výhoda, podobně jako u Vietnamu, že je velké množství lidí, kteří ovládají náš jazyk, což by usnadňovalo vstup našich podniků do tohoto teritoria.

Troufám si tedy tvrdit, že vláda postupovala v této záležitosti necitlivě, neselektivně a zvolila jako i v jiných případech vysloveně plošné řešení, které není ku prospěchu žádné ze signatářských stran. Myslím si, že nesporné je pouze jediné, a sice zrušit onu smlouvu se sousedním Rakouskem, která skutečně, jak o tom hovořil pan ministr i paní zpravodajka, ztratila své opodstatnění změnami, ke kterým v minulých letech došlo.

U ostatních smluv se domnívám, že bylo možno zvolit jiné řešení, přiměřenější a samozřejmě, jestliže se tvrdí, že obě strany se vždy dohodly na zrušení této smlouvy, je to pochopitelné z toho důvodu, že jestliže naše strana prohlásila, že nemá zájem na trvání této smlouvy, že se tomuto požadavku přizpůsobuje i strana druhá. V případě opačného postupu, pokusu o jednání a vypuštění těch ideologických pasáží ze smluv a ponechání pasáží, které se týkají zcela konkrétních možností spolupráce, by jistě byla vůle našich partnerů jiná.

Já, dámy a pánové, z důvodů, které jsem zmínil ve svém předchozím projevu, nyní navrhuji, aby se návrh vrátil předkladateli k přepracování a abychom vyzvali vládu České republiky k předložení jiného řešení ve vzájemných vztazích, než jak nám předkládá tisk č. 415. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Do rozpravy se hlásí pan kolega Holáň.

 

Poslanec Vilém Holáň: Pro korektnost musím poznamenat, že to, po čem volá pan kolega Ransdorf, vláda vlastně plní, protože ty smlouvy, které jsou důležité pro ekonomiku, smlouvy o ochraně investic, smlouvy o zabránění dvojímu zdanění, ty jsou uzavírány s těmito zeměmi. Celkem nedávno jsme měli k projednání souhlas s těmito smlouvami právě u zemí Mongolsko a Vietnamská socialistická republika, které byly zmíněny. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: S faktickou poznámkou pan kolega Ransdorf.

 

Poslanec Miloslav Ransdorf: Kolega Holáň jistě připustí, že je obvyklé, že vedle speciálních úprav ještě existují smlouvy obecné, které upravují tyto věci, vytvářejí širší rámec, a že je tedy zbytečné, abychom se spokojovali pouze s jednou speciální úpravou dílčí oblasti, byť velice důležité. A jinak bych chtěl připomenout, že nepochybně je dobré vážit si kontinuity, kterou má náš stát. Domnívám se, že by jinak mohlo docházet k opakování podobných nepředložeností, které se dopustil ministr této vlády pověřený zahraničními styky při své návštěvě belgického parlamentu, máme-li věřit sdělovacím prostředkům, kdy prohlásil, jak bylo sděleno, že Československo se rozpadlo zcela přirozeně, protože to prý byl umělý státní útvar. Já se domnívám, že takováto nepředložená prohlášení by se nemohla objevit, kdybychom si skutečně vážili kontinuity našeho státu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Do rozpravy se hlásí pan kolega Holáň.

 

Poslanec Vilém Holáň: Považuji za důležité připomenout, že právě vztah mezi těmito státy, pokud je závislý na smluvním základě - a on není závislý jen na smluvním základě -, tak je právě mnohem kvalitnější, jestliže smlouvy se týkají zcela konkrétních věcí. Ty dávají právě mezinárodnímu vztahu náplň. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Rozpravu končím. Odhlásil jsem vás, prosím, abyste se zaregistrovali a za minutu budeme hlasovat.

Budeme hlasovat o návrhu předloženém panem kolegou Ransdorfem, který zní:

"Poslanecká sněmovna vrací předložený vládní návrh navrhovateli."

Zahájil jsem hlasování č. 152. Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Ze 127 přítomných 39 poslanců hlasovalo pro, 76 proti. Návrh nebyl přijat.

 

Nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený vládní návrh k projednání zahraničnímu výboru. Má někdo ještě jiný návrh? Není tomu tak. Budeme tedy hlasovat o návrhu předloženém organizačním výborem.

Zahájil jsem hlasování č. 153. Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 96 poslanců, proti 2 poslanci. Návrh byl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o zkrácení lhůty k projednání na 40 dnů.

Zahájil jsem hlasování č. 154. Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 86 poslanců, proti 30. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že jsme projednali bod 74. Děkuji panu ministrovi.

 

Budeme nyní projednávat bod

 

75.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
Dohoda mezi vládou České republiky a federální vládou Svazové republiky Jugoslávie
o vzájemné podpoře a ochraně investic, podepsaná dne 13. října 1997 v Bělehradě
/sněmovní tisk 422/ - prvé čtení

 

Vládní návrh jsme obdrželi jako sněmovní tisk 422. Z pověření předsedy vlády předložený vládní návrh uvede ministr Jan Černý, kterého prosím, aby se ujal slova.

 

Ministr pro místní rozvoj ČR Jan Černý: Pane předsedající, dámy a pánové, předkládám Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu Dohodu mezi vládou České republiky a federální vládou Svazové republiky Jugoslávie o vzájemné podpoře a ochraně investic, podepsanou v Bělehradě dne 13. října 1997.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP