Středa 1. dubna 1998

 

(Schůze opět zahájena v 11.40 hodin.) 

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dostavte se prosím do jednacího sálu, přestávka určená na jednání poslaneckého klubu ODS skončila, budeme pokračovat v jednání, a to hlasováním o procedurálním návrhu na vrácení návrhu zákona výboru k novému projednání.

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujala paní ministryně Zuzana Roithová jako navrhovatelka a pan poslanec Karel Nejezchleb jako zpravodaj.

Pan poslanec Robert Kolář má náhradní kartu č. 13.

 

Paní poslankyně, páni poslanci, před vyhlášením přestávky pro jednání poslaneckého klubu ODS byla ukončena obecná rozprava. V rozpravě padl návrh na vrácení návrhu zákona výboru k novému projednání. Já jsem vás o této přestávce všechny odhlásila a prosím vás o novou registraci. V tuto chvíli v hlasování pořadové č. 131 o tomto návrhu rozhodneme.

V tuto chvíli zahajuji hlasování pořadové č. 131. Ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové č. 131 se z přítomných 177 pro vyslovilo 39, proti 127, tento návrh nebyl přijat.

 

Nyní zahajuji podrobnou rozpravu, do které se přihlásil pan zpravodaj Nejezchleb, potom jako první řádně přihlášená paní poslankyně Eva Fischerová.

 

Poslanec Karel Nejezchleb: Děkuji za slovo, vážená paní předsedající, chtěl bych přednést v podrobné rozpravě to, co zaznělo na výboru pro sociální politiku a zdravotnictví.

Nejprve k názvu zákona. Za slova "souvisejících zákonů" vložit čárku a slova "ve znění pozdějších předpisů".

K článku I. bod 4: V § 25a odst. 4 ve větě druhé za středníkem za slovem "nižší" vypustit čárku a za slovo "než" vložit slovo "penále".

K článku I. bod 5: V § 26c odst. 1 ve větě prvé za slovo "dluh" vložit slovo "zcela".

K článku II.: Stávající text v článku II. označit jako 2 a zařadit nový bod 1., který zní: V § 7 odst. 1 na konci písm. l doplnit čárkou a doplnit písmeno m, které zní "mladistvé umístěné ve školských zařízeních pro výkon ústavní výchovy a ochranné výchovy".

K článku II.: Doplnit nový bod 3, který zní: V § 61 za slova "1. leden 1998" se čárka nahrazuje tečkou a vypouštějí se slova "a pozbývá účinnosti dnem 30. června 1998".

K článku III.: Slova "písm. f" nahradit slovy "písm. g" a písm. f nahradit písmenem g.

K článku IV. bod 1: Slova "31. prosince 1997" nahradit slovy "30. června 1998".

K článku IV. bod 2: Slovo "leden" nahradit slovem "červenec".

K článku V.: Slova "1. ledna 1998" nahradit slovy "30. června 1998".

To je všechno. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Nyní uděluji slovo panu poslanci Vojtěchu Filipovi, jehož přihláška má přednost. Připraví se paní poslankyně Fischerová.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji paní předsedající, paní ministryně, paní a pánové, nebyl bohužel prohlasován návrh na to, abychom se vrátili k podrobnějšímu projednání ve výborech - docela to chápu z logických důvodů, které se týkají této materie. Takže se pokusím s výhradou úpravy případně ve třetím čtení předložit vlastní návrh zákona, který by onu problematiku, kterou jsem v obecné rozpravě ve druhém čtení přednesl, trochu řešil.

Jde tedy o to, jakým způsobem dospět k tomu, aby zdravotní pojišťovny, které nejsou vlastníky žádných peněz z veřejného zdravotního pojištění, jsou pouze jejich správci a jejich povinností jako zdravotních pojišťoven je zaplatit zdravotnickým zařízením za poskytnutou péči, aby tyto peníze nepoužívaly pro jiné účely, nezdržovaly platby a aby ty platby procházely tak, jak je péče poskytována, to jest s tím normálním zpožděním, které je ve vyúčtování jednotlivých zdravotnických zařízení.

Proto, aby existovaly povinnosti vůči zdravotním pojišťovnám a aby zdravotnická zařízení neměla strach uplatnit penále úroky z prodlení, protože by s nimi zdravotní pojišťovna odepřela uzavřít příště smlouvu nebo by ji zrušila, navrhuji, aby byl zaveden institut sankčního penále.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP