Pátek 27. března 1998

 

Poslanec Josef Holub: Další návrh z této části zní:

"Poslanecká sněmovna podporuje úsilí Ministerstva průmyslu a obchodu o změny daňové politiky a certifikačních procesů směřujících k podpoře vývozu."

Pan ministr nesouhlasí, já také nesouhlasím.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji.

Zahájil jsem hlasování o tomto návrhu. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Konstatuji, že v hlasování, které má jubilejní pořadové číslo 100, tento návrh nebyl přijat, když získal 68 hlasů ze 151 přítomných, proti bylo 54 a 29 nehlasovalo. Prosím další návrh, pane zpravodaji.

 

Poslanec Josef Holub: Další návrh je paní poslankyně Štěpové, která tlumočila usnesení podvýboru zahraničního výboru pro podporu cestovního ruchu a zahraničního obchodu, které zní:

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR konstatuje, že vládou ČR byla předložena jen osnova "koncepce" proexportní politiky.

Pan ministr nesouhlasí, já si také dovoluji nesouhlasit.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji.

Zahajuji hlasování o tomto návrhu. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Konstatuji, že v hlasování č. 101 tento návrh nebyl přijat. Pro 69, proti 60, přítomných 151. Prosím další návrh.

 

Poslanec Josef Holub: Dostáváme se do poslední, nejrozsáhlejší části, kde Poslanecká sněmovna bude vládu o něco žádat. Odpustím si tu základní formuli a vždycky jen přečtu to, o čem je třeba hlasovat.

Za prvé žádá vládu ČR o jednoznačnější a razantnější přístup k podpoře vývozu.

Pan ministr nesouhlasí, panu ministrovi je to dokonce jedno. (Pobavení v sále.) Já si dovoluji vyslovit nesouhlas.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Je to zajímavá interpretace, já jsem z pokrčení ramen vyrozuměl, že pan ministr váhá. Ale koneckonců nebudeme se teď zabývat gestikulací a budeme hlasovat.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 102 tento návrh uspěl, byl přijat, protože získal 83 ze 151 hlasů, proti bylo 43. Prosím další návrh.

 

Poslanec Josef Holub: Žádá vládu ČR o přijetí dalších konkrétních úkolů pro zainteresované ministry v rámci proexportních opatření.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Prosím i kolegy i vedle sebe, aby se trochu ztišili, protože teď jsem návrh přeslechl, nicméně zahajuji hlasování.

Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 103 tento návrh nebyl přijat, když se pro něj vyslovilo 72, proti 41 a 39 nehlasovalo. Počet přítomných zůstává na 152. Prosím další návrh.

 

Poslanec Josef Holub: Žádá vládu ČR o informaci Poslanecké sněmovně obsahující rozbor stavu vývozu a jeho podpory, která bude předložena do konce roku 1998.

Pan ministr nesouhlasí, já mám skoro chuť s tím souhlasit vzhledem k blížícím se volbám, ale budu korektní, vyslovím opět nesouhlas.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 104 tento návrh byl přijat, když se pro něj vyslovilo 82 proti 43, přítomných 152.

Prosím další návrh.

 

Poslanec Josef Holub: Žádá vládu ČR o dopracování materiálu koncepce proexportní politiky vlády o konkrétní termíny, teritoriální zaměření, o koncepci činností agentur podporujících vytváření image (vysloveno imáž) České republiky v zahraničí a o koncepci posílení obchodní složky na zastupitelských úřadech (v souvislosti s teritoriálním zaměřením podpory exportu).

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Spíš bych řekl image (vysloveno jak se píše), pane poslanče, ale bylo by to faux pas (vysloveno jak se píše). Takže můžeme hlasovat.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 105 byl tento návrh přijat, když se pro něj vyslovilo 77, proti 45, přítomných teď máme 151.

 

Zbyl v této studnici ještě nějaký další zdroj, pane poslanče?

 

Poslanec Josef Holub: Dostali jsme se k nejrozsáhlejšímu zdroji pana místopředsedy hospodářského výboru Grégra, který navrhuje dalších pět žádostí na vládu, a já je budu postupně předkládat.

První z nich je, aby na základě nového hodnocení hospodářské situace ČR zpracovala hospodářskou politiku pro strategický záměr respektující národní zájmy a stanovující pořadí vládních priorit.

Pan ministr kroutí hlavou, řekl bych zamítavě, já s tímto návrhem nesouhlasím.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Dobře, takže budeme hlasovat po této informaci.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 106 tento návrh nebyl přijat, když bylo 65 pro, 57 proti, 151 přítomných. Prosím další návrh.

 

Poslanec Josef Holub: Žádá vládu ČR, aby na základě nového hodnocení hospodářské situace České republiky zpracovala koncepci vývoje daní do r. 2000, bez níž nemohou podniky plánovat rozvoj a systém proexportních daňových úlev.

Pan ministr nesouhlasí, já také nesouhlasím.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji a zahajuji hlasování.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 107 bylo ze 151 přítomných 72 pro, 56 proti, návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Josef Holub: Žádá vládu České republiky, aby na základě nového hodnocení hospodářské situace České republiky zpracovala hlubší objektivní rozbor příčin současné velmi nepříznivé obchodní a platební situace včetně analýzy vývoje exportní výkonnosti ČR v posledním desetiletí, s porovnáním exportní výkonnosti srovnatelných ekonomik a s porovnáním přístupu jiných zemí k proexportním opatřením.

Pan ministr nesouhlasí, já také nesouhlasím.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji.

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 108 ze 151 přítomných se 71 vyslovilo pro návrh a 54 proti němu, při 26 nehlasujících návrh nebyl přijat. Prosím další návrh.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP