Středa 25. března 1998

Poslanec Václav Frank: Přistupujeme k návrhům uvedeným pod písmenem F pana poslance Špidly, který rovněž požaduje hlasovat o jednotlivých bodech zvlášť, čili můžeme hlasovat o bodu I. Zpravodaj souhlasí, paní ministryně souhlasí. 

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 47. Kdo je proti?

Tento návrh byl přijat poměrem hlasů 110 pro, 12 proti.

 

Poslanec Václav Frank: Ano, můžeme hlasovat o bodu II téhož návrhu. Zpravodaj souhlasí, paní ministryně nesouhlasí.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 48. Kdo je proti?

Tento návrh byl přijat poměrem hlasů 98 pro, 49 proti.

 

Poslanec Václav Frank: Pane místopředsedo, dámy a pánové, tím jsme vyčerpali v podstatě všechny předložené návrhy na usnesení a doporučuji hlasovat o zprávě paní ministryně zdravotnictví o stavu transformace zdravotnictví v České republice jako celku. (Projevy nesouhlasu ve sněmovně.)

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Já se domnívám, že není možno hlasovat teď o zprávě jako o celku, protože tak jsme hlasovali už několikrát v předešlých hlasováních. Domnívám se, že tím posledním hlasováním jsme uzavřeli tento bod.

 

Poslanec Václav Frank: Ano, já se omlouvám, s tím souhlasím.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Dámy a pánové, děkuji v tomto okamžiku panu poslanci Frankovi a paní ministryni Roithové. Slovo má pan předseda klubu Sládek, prosím pana kolegu Janečka, aby uvolnil prostor u řečniště.

Pan poslanec Jiří Novák má náhradní kartu č. 17.

 

Poslanec Miroslav Sládek: Pane předsedající, dámy a pánové, jelikož sněmovna často přijímá různá usnesení a vláda na ně málokdy bere zřetel a často se na tato usnesení zapomíná, rád bych připomněl právě proto, aby se nezapomnělo, aby vůbec si poslanci uvědomili, co bylo přijato. Že Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR nesouhlasí se zprávou přednesenou ministryní zdravotnictví o stavu transformace našeho zdravotnictví a rušení některých nemocnic. Poslanecká sněmovna žádá vládu ČR, aby s ohledem na svůj dočasný a omezený mandát pozastavila veškeré kroky k rušení nemocnic.

Toto usnesení bylo přijato a doufám, že tato vláda, dočasná vláda na ně bude brát zřetel. Děkuji. (Potlesk poslanců klubu SPR-RSČ.)

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Paní ministryně se hlásí o slovo.

 

Ministryně zdravotnictví ČR Zuzana Roithová: Pane předsedající, dámy a pánové, schválili jste zákon, podle kterého rozhodování o tom, a vůbec uvažování o tom, která nemocnice a v jaké struktuře péče má poskytovat zdravotní péči, se přenáší z rozhodování zdravotních pojišťoven na komisi, která je složena ze státní správy, ze zdravotních pojišťoven, ze zástupců těchto poskytovatelů na základě podmínek, které byly předem stanoveny, se kterými všichni souhlasili, a výběrová řízení podle tohoto rámce probíhají.

Chtěli jste v loňském roce, aby monopol, který mají zdravotní pojišťovny vůči zdravotnickým zařízením, byl dán na roveň, ze které lze transparentním způsobem nahlédnout do toho, proč s někým je nebo není rozvázána smlouva na tu či onu péči. Tuto možnost Ministerstvo zdravotnictví, které bylo požádáno podle zákona zdravotními pojišťovnami, aby výběrová řízení vypsalo a zahájilo, realizovalo a zaplatilo a dalo k tomu své doporučení, toto Ministerstvo zdravotnictví koná. Dali jste mandát vládě, která má ve svém programovém prohlášení restrukturalizaci lůžkového fondu. Toto Ministerstvo zdravotnictví koná, koná to v souladu se zákonem. A koná to tak, že si je vědomo toho, že to je proces, který nebyl z hlediska své šíře, dopadu a připravenosti doceněn. Dopracovalo celou řadu dalších materiálů a z podkladů, které zdravotnická zařízení na Ministerstvo zdravotnictví přinášejí, informací a dat, která dnes historicky poprvé zdravotní pojišťovny odhalují při projednávání jednotlivých nemocnic, může vytvořit studii, pokud to stihne, která bude ukazovat, jaký je stav našeho zdravotnictví v případě lůžkové péče, jak by vypadala realizační fáze s veškerými jejími dopady, včetně dopadů do zaměstnanosti, majetkových vztahů, investičních problémů a samozřejmě také dostupnosti.

Podle zákona Ministerstvo zdravotnictví nemůže rušit výběrová řízení, nemůže je anulovat, ale může předložit vládě a Poslanecké sněmovně své doporučení, které je ve všech doporučeních limitováno za prvé časem, že dříve než do 30. června nedojde ke změně ve smluvním vztahu, dále je limitováno splněním celé řady podmínek, které jsou potřebné pro to, aby tyto studie byly dopracovány, a takto hotový materiál může být teprve projednán se zdravotními pojišťovnami.

Dohodou se zdravotními pojišťovnami, učiněnou již koncem února, bylo stanoveno, že pokud nebudou uzavřena výběrová řízení na následnou péči a na specializovanou péči, nebudou smlouvy rozvazovány, pokud samo zdravotnické zařízení nechce, protože některá zdravotnická zařízení chtějí změnu struktury sama.

Jsem si vědoma toho, že je předvolební období, jsem si vědoma toho, že nebyla provedena kvalitní informační kampaň, která by informovala jak pacienty, tak zdravotnická zařízení, ale také vás, paní poslankyně a páni poslanci, že je třeba vytvořit prostor podívat se na celý tento materiál a znovu ho zvážit.

Ale prosím vás, nelze v rozporu se zákonem tvrdit něco o anulování výsledků. Lze pouze říci, že tak to doporučila komise, tak to doporučilo Ministerstvo zdravotnictví na základě všech dalších dopracovaných materiálů vládě a takto o tom může rozhodovat příští vláda, příští parlament a mohou o tom diskutovat.

Mimochodem vás chci upozornit na to, že státní správa má jednu třetinu ve správních radách pojišťoven, Poslanecká sněmovna druhou a realizační fáze závisí na smlouvách, které podepíší zdravotní pojišťovny se zařízeními.

Věřím tomu, že ve svých výkladech toho, co se tu dnes odehrálo, budete si uvědomovat svou odpovědnost, kterou máte, vůči tomu, co se v naší zemi děje, a budete si také uvědomovat to, že je cílem změnit strukturu lůžkové péče tím směrem, ve kterém je změněna i v sousedních zemích. Děkuji vám. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji paní ministryni Zuzaně Roithové. Slovo má pan ministr Výborný, poté pan poslanec Sládek.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP