Úterý 13. ledna 1998

 

Začátek schůze Poslanecké sněmovny

13. ledna 1998 ve 14.00 hodin

Přítomno: 195 poslanců

 

 

(Schůze zahájena ve 14.00 hodin.)

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Vážené kolegyně, vážení kolegové, zahajuji 18. schůzi Poslanecké sněmovny, všechny vás vítám na naší 1. schůzi v tomto roce a dovolte mi, abych vám popřál hodně pracovních i osobních úspěchů v celém roce 1998.

Na naší prosincové schůzi jsme svým usnesením rozhodli o termínu a pořadu této schůze a pozvánku jste dostali poštou. Nejdříve vás, jako obvykle, poprosím, abyste se přihlásili identifikačními kartami a oznámili mně, kdo žádá o vydání náhradní karty. Zatím tak učinil pouze pan poslanec Kostrhun, který má náhradní kartu č. 2.

Je ještě někdo, kdo náhradní kartu nemá? Není tomu tak. Pan poslanec Gross mi právě sděluje, že má náhradní kartu č. 8, pan poslanec Kužílek má náhradní kartu č. 9 a paní poslankyně Rujbrová má náhradní kartu č. 6. Doufám, že jsme tím vyčerpali tento obvyklý aktuální bod.

Nyní mně dovolte toto sdělení. Kolegyně a kolegové, všichni víme, že 2. ledna jmenoval prezident novou vládu České republiky. Dovolte mi proto, abych mezi námi uvítal předsedu vlády pana Josefa Tošovského (potlesk) i další členy této vlády (potlesk). Dovolte mi také, abych požádal pana předsedu vlády Josefa Tošovského, aby nám nové členy vlády představil.

 

Předseda vlády ČR Josef Tošovský: Vážený pane předsedo Poslanecké sněmovny, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte, abych vám představil vládu České republiky:

 

pana Josefa Luxe, místopředsedu vlády a ministra zemědělství (potlesk),

pana Jiřího Skalického, místopředsedu vlády a ministra životního prostředí (potlesk),

pana Jaroslava Šedivého, místopředsedu vlády a ministra zahraničních věcí (potlesk),

pana Ivana Pilipa, ministra financí (potlesk),

pana Michala Lobkowicze, ministra obrany (potlesk),

pana Cyrila Svobodu, ministra vnitra (potlesk),

pana Karla Kühnla, ministra průmyslu a obchodu (potlesk),

paní Vlastu Parkanovou, ministryni spravedlnosti (potlesk),

pana Stanislava Voláka, ministra práce a sociálních věcí (potlesk),

pana Petra Moose, ministra dopravy a spojů (potlesk),

paní Zuzanu Roithovou, ministryni zdravotnictví (potlesk),

pana Jana Sokola, ministra školství, mládeže a tělovýchovy (potlesk),

pana Martina Stropnického, ministra kultury (potlesk),

pana Jana Černého, ministra pro místní rozvoj (potlesk),

pana Miloslava Výborného, ministra - předsedu legislativní rady vlády (potlesk),

pana Vladimíra Mlynáře, ministra - mluvčího vlády (potlesk).

 

Pane předsedo Poslanecké sněmovny, děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu předsedovi vlády a dovoluji si popřát vládě mnoho úspěchů v těchto nelehkých dobách. Nyní mi ještě dovolte, abych vám oznámil, že pan Petr Nečas má náhradní kartu č. 7, a abych před projednáváním našeho programu, jako obvykle, přistoupil k určení ověřovatelů naší schůze.

Navrhuji vám, aby těmito ověřovateli byli určeni paní poslankyně Drahoslava Bartošková a pan poslanec Oldřich Vrcha.

Chtěl bych se zeptat, zda má někdo jiný návrh. Není tomu tak. Přistoupíme tedy k hlasování.

 

Zahájil jsem první hlasování této schůze a ptám se, kdo je pro tento návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování číslo 1 byl tento návrh přijat, když ze 190 přítomných se 170 vyslovilo pro a nikdo nebyl proti. Konstatuji tedy pro pořádek, že ověřovateli naší 18. schůze jsme určili paní poslankyni Bartoškovou a pana poslance Vrchu.

 

Protože nepředpokládáme, že by se tato schůze Poslanecké sněmovny konala i ve čtvrtek, nebudeme losovat pořadí poslanců přihlášených k podání ústních interpelací na předsedu vlády, případně na vládu a jednotlivé členy vlády. Současně vám sděluji, že nebyly zařazeny odpovědi členů vlády na písemné interpelace poslanců, protože žádné nebyly předloženy.

Dále mi dovolte, abych vás seznámil jednak s konstatováním, že paní místopředsedkyně Buzková má náhradní kartu č. 11, jednak s omluvami z 18. schůze. Toho času jsou omluveni tři poslanci: pan poslanec Jaromír Kalus a paní poslankyně Vlasta Štěpová jsou na zasedání ekonomického výboru Rady Evropy a pan poslanec Jaroslav Zvěřina podnikl služební cestu do zahraničí.

Nyní přistoupíme k návrhu pořadu 18. schůze. Dovolte mi, kolegyně a kolegové, využít práva předsedajícího a seznámit vás nejdříve se svými návrhy.

Za prvé, ve čtvrtek 8. ledna jsem obdržel dopis předsedy poslaneckého klubu ODS pana poslance Jana Černého s oznámením rezignací poslanců Michala Lobkowicze a Jana Černého na jejich funkce v Poslanecké sněmovně z důvodu neslučitelnosti funkce členů vlády s funkcemi v Poslanecké sněmovně. Navrhuji vám proto zařadit jako první bod Změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny . Pokud tento můj návrh přijmete, měl by trvat zhruba jednu minutu z hlediska svého projednání, protože bychom pouze hlasováním měli rozhodnout, že bereme na vědomí rezignaci těchto poslanců.

Za druhé, dne 16. prosince minulého roku vrátil prezident republiky pan Václav Havel Poslanecké sněmovně zákon přijatý 23. října minulého roku, kterým se mění a doplňuje zákon č. 48/97 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 242/97 Sb. Stanovisko pana prezidenta vám bylo postoupeno jako sněmovní tisk 270/5.

V souladu s ustanovením § 98 jednacího řádu předkládám tento vrácený zákon sněmovně k projednání a navrhuji jej zařadit za stávající bod 2 návrhu pořadu. Dovoluji si upozornit, že jsme povinni tento bod projednat a hlasováním pouze rozhodneme o pořadí, v jakém bude zařazen.

To je z mé strany vše a nyní prosím poslance, kteří si přejí vystoupit. Písemně mám zatím přihlášeny dva poslance, kterým dám přednost - pana poslance Grosse, pana poslance Jana Vika. Ostatní prosím, aby se buď přihlásili ústně z pléna, anebo písemně. Vidím, že se hlásí pan poslanec Filip. Takže slovo má nyní pan poslanec Gross a připraví se pan poslanec Vik.

 

Poslanec Stanislav Gross: Vážený pane předsedo, pane premiére, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi, abych navrhl rozšíření programu schůze Poslanecké sněmovny o bod, který by se nazýval "Návrh Stanislava Grosse a Miloše Zemana na vydání ústavního zákona o zkrácení volebního období Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky". Jedná se o sněmovní tisk 351.

Chci říci, že v rámci projednávání tohoto bodu, pokud toto bude schváleno, budeme také navrhovat zkrácení projednávání, lhůty mezi prvním a druhým čtením, o 20 dnů tak, jak to umožňuje zákon o jednacím řádu. Tento bod bych navrhoval zařadit za ty body, které byly v pozvánce a které navrhoval předseda Poslanecké sněmovny.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Pane poslanče, abych si to ujasnil, navrhujete to tedy zařadit za bod 2, anebo až za zákon vrácený prezidentem?

 

Poslanec Stanislav Gross: Navrhoval bych to zařadit až za zákon vrácený prezidentem.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Nyní je to jasné. Děkuji. Slovo má pan poslanec Vik, připraví se pan poslanec Filip.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP