Úterý 14. října 1997

 

Začátek schůze Poslanecké sněmovny

14. října 1997 ve 14.00 hodin

 

Přítomno: 197 poslanců

 

(Schůze zahájena ve 14.00 hodin.)

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Vážené kolegyně a kolegové, zahajuji 15. schůzi Poslanecké sněmovny a všechny vás na ní srdečně vítám. Prosím, abyste nejen usedli do svých lavic, ale abyste se rovněž přihlásili svými hlasovacími kartami, případně mi sdělili, kdo žádá o vydání náhradní karty nebo kdo ji už dostal. Zatím mi sdělil pan poslanec Gongol, že má náhradní kartu č. 24.

Dovolte mi zároveň, abych vám sdělil, a to i těm, kdo dosud stojí, že na základě rozhodnutí vedení sněmovny, proti kterému nikdo neprotestoval, bude zaznamenávat celý průběh našeho jednání Česká televize, která pak ve večerních, případně nočních hodinách, bude divákům zprostředkovávat záznam z našeho jednání. Prosím vás proto, abyste nasadili oduševnělé výrazy, a přeji mnoho úspěchů v brilantní rétorice vašich projevů.

Prosím pana poslance Dostála, jakož i pana ministra obrany Výborného, aby přerušili svou jistě zajímavou diskusi a věnovali se parlamentní činnosti.

Pan poslanec Kynčl mi sděluje, že má náhradní kartu 22. Kolegové a kolegyně, dovolte mi, abych zahájil jedním z nejkontroverznějších bodů naší schůze. Jsme povinni jako vždy zvolit ověřovatele. Navrhuji vám, abychom těmito ověřovateli určili pány poslance Jaroslava Melichara a Petra Šimůnka. Sleduje pan místopředseda Ledvinka i pan místopředseda Skalický tento brilantní návrh? Děkuji vám, kolegové.

Má někdo jiný návrh na ověřovatele? Není tomu tak,

Proto přistoupíme k prvnímu hlasování této 15. schůze.

 

Zahájil jsem hlasování. Kdo souhlasí s navrženými ověřovateli, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že ze 155 přítomných poslanců se pro vyslovilo 133, proti nebyl nikdo. Toto hlasování má pořadové číslo 1.

Prosím technickou obsluhu, která mi nejdříve nabídla pořadové číslo 7 a potom pořadové číslo 2, aby si zjednala pořádek na svém pracovišti.

 

Prosím jmenované ověřovatele, aby zkontrolovali přihlášky poslanců na ústní interpelace se seznamy v počítači, poté se dohodli na losování jejich pořadí. Seznamy s vylosovaným pořadím vám jako obvykle dodáme do lavic.

Dále vám sděluji, že pan poslanec Petr Nečas má náhradní kartu č. 21.

Nyní přistoupíme k omluvám na 15. schůzi sněmovny. Sděluji vám, že na naši schůzi se omluvili tito členové vlády: pan ministr Jan Ruml, který se 14. a 15. října účastní zasedání konference o zabraňování nelegální migrace, pan poslanec Jiří Gruša ze zdravotních důvodů. Dovolte, abych jistě i vaším jménem popřál panu ministrovi Grušovi brzké uzdravení. Konečně pan ministr Karel Kühnl, který se ve dnech 14. - 18. října účastní pracovní cesty do Indie. Dále se omlouvá ministr dopravy Martin Říman, ale až na 21. října, kdy doprovází pana prezidenta do Jindřichova Hradce, a na 23. října, kdy má setkání s ministrem dopravy Slovenské republiky.

Pokud jde o poslance, jsou omluveni pouze dva. Pan poslanec Jaroslav Maňásek, který je hospitalizován v nemocnici a pan poslanec Michael Kuneš, který má pracovní neschopnost. Samozřejmě, že i těmto poslancům přeji brzké uzdravení.

Nyní mi dovolte, abych přešel do programu.

Ještě než tak učiním, pan ministr Skalický mi sděluje, že má náhradní kartu č. 18.

Kolegyně a kolegové, návrh pořadu schůze schválený organizačním výborem jste v řádném termínu dostali. Obdržel jsem několik přihlášek, jak tento program zlepšit. Dovolte mi, abych v pořadí, v jakém jsem tyto přihlášky dostal, vyvolal poslance k jejich vystoupení.

Jako prvnímu uděluji slovo panu poslanci Václavu Grulichovi, jako druhý se připraví pan poslanec Jaroslav Štrait. Promiňte, pane poslanče Grulichu, než dojdete k řečništi, sděluji vám, že váš stranický kolega Stanislav Gross má náhradní kartu č. 20. Prosím, pane poslanče, ujměte se slova.

 

Poslanec Václav Grulich: Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, na 8. schůzi poslanecké sněmovny 26. února 1997 bylo přijato usnesení Poslanecké sněmovny, ve kterém poslanecká sněmovna žádá vládu České republiky, aby v termínu do 31. října 1997 podala Poslanecké sněmovně zprávu o poskytování náhrady z nemajetkové újmy a poskytování dotace ze státního rozpočtu pro obyvatele osady U Sabotů, především s ohledem na ty občany, kteří mají zájem přesídlit na území České republiky. Toto usnesení bylo přijato převážnou částí Poslanecké sněmovny.

Když se podíváme na kalendář schůzí Poslanecké sněmovny, na této schůzi má vláda poslední šanci tento požadavek sněmovny splnit.

Proto navrhuji, aby do pořadu 15. schůze Poslanecké sněmovny byl zařazen bod, který jsem právě přečetl, tj. zpráva o poskytování náhrady atd. a tento bod aby byl zařazen pod č. 57 do té části schůze, kde jsou zprávy, a další body aby se posunuly podle programu tak, jak nám byl předložen.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Čili navrhujete, pane poslanče, aby tento tisk byl zařazen za bod 56., pokud jsem vám správně rozuměl. Děkuji. A nyní uděluji slovo panu poslanci Jaroslavu Štraitovi, připraví se - tady mám i přihlášky k jednotlivým zákonům, ty přeskočím - připraví se pan poslanec Eduard Zeman.

 

Poslanec Jaroslav Štrait: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, navrhuji vypustit z pořadu schůze stávající bod číslo 1., vládní návrh zákona, kterým se mění a doplňuje zákon 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění atd. Vláda znovu předkládá naprosto nepřijatelný a již jednou odmítnutý návrh sněmovnou. Novela zákona 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění výrazně poruší sociální smír v České republice. To bylo zdůvodnění, pane kolego.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Štraitovi. Chtěl bych pěkně poprosit, zda by mi tento návrh mohl předat i písemně. Ještě před panem poslancem Eduardem Zemanem se přihlásil o slovo pan ministerský předseda Václav Klaus. Podle jednacího řádu má právo na přednostní vystoupení, uděluji mu proto slovo.

 

Předseda vlády ČR Václav Klaus: Pane předsedo, vážená sněmovno, jsem rád, že jsem dostal šanci vystoupit právě před panem poslancem Zemanem, protože předpokládám, že se mé vystoupení týká stejného bodu programu. Já v této chvíli vystupuji za nemocného ministra školství a chtěl bych sdělit sněmovně, že vláda na poradě velmi reprezentativně zastoupené velkým počtem ministrů projednala návrh vysokoškolského zákona, vyjasnila si, že jsou tři problémové okruhy, které má ministr školství dořešit do týdne, dvou, a předložit tento návrh zákona vládě, nebo-li vláda bude připravena v nejbližších týdnech předložit vlastní návrh vysokoškolského zákona Poslanecké sněmovně. Proto bych byl velmi rád, kdyby bylo možné, aby tento návrh pana poslance Zemana počkal na tento vládní návrh.

Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji, nyní uděluji slovo panu poslanci Eduardu Zemanovi. Ještě než dojde k řečništi, oznamuji vám, že pan poslanec Vrzal má náhradní kartu č. 25. Za panem poslancem Eduardem Zemanem se připraví pan poslanec František Brožík.

 

Poslanec Eduard Zeman: Pane předsedo, dámy a pánové, děkuji panu premiérovi, že toto sdělení předeslal dříve než vystupuji. Domnívám se, že tento slib by mohl být dostačující a s ohledem na tento slib navrhuji stažení bodu číslo 25, sněmovní tisk 189, z programu této schůze.

(Potlesk v sále.)

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Eduardu Zemanovi. Píši si, že budeme hlasovat o návrhu na stažení bodu 26 z programu naší schůze. Nyní uděluji slovo panu poslanci Františku Brožíkovi, připraví se pan poslanec Pavel Maixner.

 

Poslanec František Brožík: Pane předsedající, vážené dámy a pánové, dovolím si navrhnout této sněmovně stáhnout z pořadu jednání bod číslo 12. Návrh poslanců Františka Brožíka a Zdeňka Jičínského na vydání zákona, kterým se mění a doplňuje zákon ČNR č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 140/1961 Sb., trestní zákon ve znění pozdějších předpisů a zákon č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád, sněmovní tisk 175 ve druhém čtení.

Vzhledem k tomu, že tento návrh projednal rozpočtový výbor, a vzhledem k tomu, že mezi prvním čtení a současnou dobou tato sněmovna přijala novelu trestního zákona číslo 140/1961 Sb., která se bezprostředně dotýká tohoto návrhu zákona o tzv. majetkových přiznáních, rozpočtový výbor doporučil předkladatelům doplnit o tyto nové skutečnosti předložený návrh zákona a předložit jej k dalšímu projednání jak rozpočtovému výboru, tak opětovně do Poslanecké sněmovny na další, tzn. prosincové 16. schůzi.

Doporučoval bych, abychom vypustili tento bod 12 a samozřejmě s tím souvisí i vypuštění bodu číslo 79, tzn. stejné znění ve třetím čtení.

Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Kolegyně a kolegové, myslím, že se dohodneme, že ti předkladatelé, kteří navrhují vypustit bod ve druhém čtení, automaticky navrhují vypustit i třetí čtení a nemusíme se tedy zatěžovat tímto návrhem.

Nyní má slovo pan poslanec Pavel Maixner, připraví se pan poslanec Jan Vik.

 

Poslanec Pavel Maixner: Pane předsedo, vážení hosté, dámy a pánové, již na minulé schůzi Poslanecké sněmovny poslanecký klub SPR-RSČ navrhoval zařazení nového bodu na pořad schůze, a to prověření privatizace akciové společnosti Jan Becher Karlovy Vary. Dnes přichází SPR-RSČ se stejným požadavkem, který by vnesl do mnohých jednoznačně pochybných okolností privatizace a. s. Jan Becher Karlovy Vary jasno. Poslanecký klub SPR-RSČ navrhuje zařazení nového bodu na 15. schůzi Poslanecké sněmovny, a to ve znění: správa vlády o prodeji akcií akciové společnosti Jan Becher Karlovy Vary, zařadit jako první bod zprávy a další body.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Promiňte, pane poslanče, rozumím vám dobře jako první bod zprávy? Myslíte tím první bod programu? Prosím, uveďte číslo, ať se nemusíme dívat na to, kde jsou zprávy. Zprávy začínají bodem 57. Pan poslanec Grulich před vámi přednesl návrh na zprávou vlády o řešení situace u Sabotů, takže by to bylo za zprávou, kterou navrhuje pan poslanec Grulich, pokud bude schváleno. Souhlasíte, pane poslanče?

 

Poslanec Pavel Maixner: Ano. Dámy a pánové, SPR-RSČ je velice znepokojena situací na české dráze, která de facto dnem 1. 10. 1997 začala likvidovat systematickou funkčnost a začal proces nehospodárného devastování našich drah. Sdružení všech devíti obchodně provozních ředitelství nahradilo 5 nových do mapy volně nakreslených celků, které nemají ani logickou, ani ekonomickou podstatu.

Jenom na sociálních dávkách a platových kompenzacích budeme platit více než 100 mil korun. Přitom pokles zaměstnanosti z této oblasti bude jen 20-25 % a ekonomická zátěž pro České dráhy bude v konečném hodnocení daleko horší než před zrušením těchto center bez koncepce a návaznosti. Odborníci v dané oblasti jednoznačně tyto skutečnosti potvrzují a rovněž navrhovali generálnímu ředitelství Českých drah svá řešení.

Jedno uplatňovalo systém sloučení daných ředitelství a druhé úsporné řešení volilo variantu tzv. malé Prahy, což byl onen nejvíce nepřijatelný návrh.

Dámy a pánové, SPR-RSČ navrhuje zařazení nového bodu na pořad 15. schůze Poslanecké sněmovny a to ve znění: Zpráva ministra dopravy Martina Římana o stavu Českých drah a zamýšlené privatizace Českých drah. Zařadit za bod, který jsem přednesl předtím.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Prosím ještě jednou číslo bodu, pane poslanče, omlouvám se, že vás obtěžuji.

 

Poslanec Pavel Maixner: Já ho tady nemám. Říkal jste, že to je bod 57, takže teď by to byl bod 59.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Takže bod 59, o stavu Českých drah a jejich privatizaci.

 

Poslanec Pavel Maixner: Ano, děkuji vám.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Ano, mám poznamenáno. Nyní uděluji slovo panu poslanci Janu Vikovi, připraví se pan poslanec Vlastimil Tlustý.

 

Poslanec Jan Vik: Dámy a pánové, jménem poslaneckého klubu Sdružení pro Republiku - Republikánské strany Československa navrhuji vypuštění bodu č. 27 z programu 15. schůze Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Jedná se o návrh poslanců Miroslava Sládka a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 140/1961 Sb., trestní zákon. Podstata tohoto návrhu zákona tkví, nebo spíše řečeno tkvěla, v odstranění ostudného paragrafu 103 z našeho právního řádu. Tento paragraf však byl již před krátkou dobou odstraněn coby součást vládního návrhu zákona. Pro pořádek chci uvést, že se tak stalo až po té, co byly touto sněmovnou a této sněmovně opakovaně předloženy návrhy republikánských poslanců, a to jak v minulém volebním období, tak i v tom volebním období současném. V současném volebním období byl dosud neprojednaný návrh republikánských poslanců předložen dokonce o mnoho dříve než návrh vládní, který však díky zkracování lhůt byl projednán a již schválen. Nic proti tomu, jen kdyby tak horlivě nepospíchali právě ti z dnešní vládní garnitury, kteří kdysi tento komunistický paragraf využívali a zneužívali proti politickým odpůrcům. Vzpomeňme jen na epizodu z posledního Federálního shromáždění, kde mnozí z dnešních poslanců si mohli ruku utrhnout, jen aby podle paragrafu 103 umožnili pokračování trestního stíhání našeho předsedy doktora Miroslava Sládka za údajné hanobení Václava Havla. Ano, paragraf 103 byl zrušen, ale bohužel až po sedmi letech jeho užívání a teprve poté, kdy byl České republice soustavně vyčítán v zahraničí.

Dámy a pánové, dovoluji si navrhnout nový bod do programu schůze, a to je volba členů kontrolního orgánu Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR pro vojenské obranné zpravodajství. Dovoluji si navrhnout zařadit tento bod jako bod poslední, aby mohly být splněny všechny požadované lhůty.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Vikovi. Slovo má pan poslanec Vlastimil Tlustý, připraví se pan poslanec Karel Vymětal.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, jako zpravodaj tisku 223, to je návrhu zákona o komisi pro cenné papíry, navrhuji, aby bod programu 6, to je druhé čtení tohoto návrhu zákona, byl přeřazen na jednání na příští týden na středu 22. 10.

Zdůvodnění tohoto návrhu je prosté. Naše usnesení z minulého zasedání přikázalo tento tisk ústavně právnímu výboru, který jej ještě neprojednal a měli bychom dát jeho členům prostor, aby tak učinili.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Okamžik, pane poslanče, zůstaňte ještě u řečniště, potřeboval bych malé upřesnění. Máme dohodu, kterou většinou akceptujeme, že ve středu nebudeme projednávat kontroverzní body, protože vláda požádala, aby do 10.45 měla možnost reagovat na svém zasedání. Táži se vás, zda podle vašeho návrhu tento bod považujete za kontroverzní, nebo zda ho můžeme zařadit?

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Já doporučuji po tomto vysvětlení, pane předsedo, aby byl zařazen na program ve středu po obědě.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Čili ve středu odpoledne, ano, to jsem potřeboval vědět. Děkuji vám, pane poslanče. Nyní uděluji slovo panu poslanci Karlu Vymětalovi a připraví se paní poslankyně Anna Röschová.

 

Poslanec Karel Vymětal: Pane předsedo, dámy a pánové, chtěl jsem přednést stejný návrh jako pan kolega Tlustý, takže já se s jeho názorem ztotožňuji.

Dále bych si dovolil navrhnout, aby byl zařazen do programu dnešní schůze bod, který se nazve: Usnesení Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR o zřízení vyšetřovací komise PS k privatizaci podniku Jan Becher, Karlovarská Becherovka, a.s. Bylo zde již hodně hovořeno o tom, i na předposlední schůzi Poslanecké sněmovny. Domnívám se, že není třeba zdůvodňovat.

Tento návrh předkládá a podepsalo 49 poslanců, členů Poslanecké sněmovny. Navrhuji, pane předsedo, aby tento bod byl zařazen za bod 23.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Za bod 23. Děkuji vám, pane poslanče.

 

Poslanec Karel Vymětal: Písemný návrh předám a současně ve vazbě na to navrhuji, aby byl zařazen další bod: Volba členů vyšetřovací komise PS k privatizaci podniku Jan Becher, Karlovarská Becherovka, to je za bod 107 stávajícího pořadu a poslední bod: Volba předsedy této vyšetřovací komise - už nebudu opakovat - taktéž za bod 107.

Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Ano, děkuji, pane poslanče. Slovo má paní poslankyně Anna Röschová, připraví se pan poslanec Josef Krejsa.

 

Poslankyně Anna Röschová: Pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte, abych dala návrh na vypuštění bodu 2, tj. návrh poslankyně Zuzky Rujbrové a dalších na vydání zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 94/1963 Sb., zákon o rodině.

Dovolte, abych tento svůj návrh velice krátce odůvodnila. Ústavně právní výbor se tímto tiskem na své 22. schůzi zabýval a vzhledem k tomu, že jsme zjistili, že vláda má již připravené paragrafované znění novely zákona o rodině, kterým se bude zabývat na některé ze svých schůzí v listopadu, tak dospěl k názoru a také to vyjádřil ve svém usnesení, že doporučuje Poslanecké sněmovně, aby odročila jednání o návrhu paní poslankyně Rujbrové do té doby, než bude předložen vládní návrh tohoto zákona. Protože ústavně právní výbor se domnívá, že vládní návrh zákona je nesrovnatelně větší zásah do rodinněprávních vztahů, než jak jej předložila paní poslankyně Rujbrová, která se do takových hloubek tím nezabývala.

Proto já bych prosila, abyste vyhověli mému návrhu vypustit tento bod z našeho jednání, tj. bod č. 2, ale zároveň bych navrhla doplnit program pořadu našeho jednání o usnesení, kterým Poslanecká sněmovna žádá vládu, aby vládní návrh novely zákona o rodině předložila do 25. listopadu tohoto roku. To znamená, že by se tyto dva body zaměnily, chtělo by to asi dvojí hlasování.

Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Ano, děkuji, paní poslankyně. Nyní vystoupí pan poslanec Josef Krejsa. Připraví se pan poslanec Zdeněk Zajíček.

 

Poslanec Josef Krejsa: Pane předsedo, vážený pane premiére, dámy a pánové, navrhuji zařazení nového bodu programu tohoto znění: Zpráva ministra vnitra o výsledku vyšetřování údajného přepadení poslance Pavla Dostála. Tento bod navrhuji zařadit na závěr této schůze jako předposlední bod.

Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji, prosím o maličké strpení, abych si to mohl poznamenat. Tak, už to mám. Takže nyní uděluji slovo panu poslanci Zajíčkovi, připraví se poslankyně Hana Marvanová.

 

Poslanec Zdeněk Zajíček: Pane předsedo, pane premiére, dámy a pánové, dovolte mi, abych i já k pořadu schůze podal návrh, a to návrh na odročení bodu 9 a 14. To jsou vládní návrh zákona, kterým se mění a doplňuje zákon ČNR č. 200/1990 Sb., o přestupcích ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 226 a návrh poslance Dalibora Matulky na vydání zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 140/1961 Sb., trestní zákon, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 179.

Zároveň navrhuji, aby tyto body byly zařazeny na pořad první schůze v novém roce.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Pane poslanče, upozorňuji vás, že je běžná praxe, že váš návrh je v podstatě návrhem na vyřazení bodů 9 a 14, protože sněmovna formou rozhodnutí organizačního výboru pak navrhuje program dalších schůzí. Takže beru to, nemáte-li námitky proti mé interpretaci, jako návrh na odvolání bodů 9 a 14. Souhlasíte se mnou, pane poslanče?

 

Poslanec Zdeněk Zajíček: Ano, souhlasím, pane předsedající a zároveň navrhuji, jestli dovolíte, zařazení nového bodu, a to je "Usnesení poslanecké sněmovny k drogové problematice" jako bod č. 9, poté, co budou tyto body vyřazeny.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Pane poslanče, velice se omlouvám, nyní jsem - je to moje chyba - diskutoval s panem místopředsedou Vlachem. Mohl byste ještě jednou pro můj zápis zopakovat poslední větu?

 

Poslanec Zdeněk Zajíček: Zařazení nového bodu jako bodu 9 "Usnesení Poslanecké sněmovny k drogové problematice".

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Velice vám děkuji, pane poslanče. Nyní má slovo paní poslankyně Marvanová, připraví se paní poslankyně Rujbrová.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP