Úterý 30. září 1997

 

Poslanec Zdeněk Krampera: Pane předsedající, dámy a pánové, návrh poslanců na vydání zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 236/1995 Sb., o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci a některých státních orgánů a soudců, ve znění zákona č. 138/1996 Sb., musím konstatovat následující:

Celá naše široká veřejnost již od roku 1990 velmi kriticky sleduje a hodnotí výši platů představitelů státní moci a ústavních činitelů. Tyto neustále se zvyšující kritické pohledy jsou po celá léta podle stanovisek Sdružení pro republiku - Republikánské strany Československa zcela oprávněné. Republikánská strana Československa zanesla snížení platů ústavních činitelů a představitelů státní moci do svého dlouhodobého programu. Podle našeho názoru jsou tyto neustále se zvyšující platy v porovnání s průměrnou mzdou v České republice a vzhledem ke stavu, ve kterém se Česká republika v současné době nachází, a zásluhám ústavních činitelů a jejich pracovním výkonům, naprosto nepřijatelné.

Sdružení pro republiku - Republikánská strana Československa proto podala již v samém počátku současného volebního období návrh na snížení platů ústavních činitelů, sněmovní tisk číslo 10. V tomto návrhu dochází ke skutečnému snížení platů ústavních činitelů, a to - cituji "Poslanci náleží plat 17 800 Kč." Tento návrh byl Poslaneckou sněmovnou České republiky zcela striktně zamítnut, a to právě zvláště předkladateli dnešního návrhu, a nejenom jimi, ale téměř celou Poslaneckou sněmovnou České republiky. Zde jste, dnešní předkladatelé, mohli zcela upřímně prokázat svou snahu po skutečném snížení platů ústavních činitelů, a ne dnes předvádět a opět za obrovské podpory zmanipulovaných a cenzurovaných sdělovacích prostředků se snažit o poslední pokusy zachránit polistopadový podvod. To vám již jako představitelům nenáviděné vládnoucí oligarchie nepomůže. Ani zoufalé snahy manipulátorů s veřejným míněním - paní Voldánové, Jurinové, Drtinové, či pánů Černého, Vávry, Železného či Mathého - vám již nepomohou. Styďte se! Ale vy nevíte, co to znamená.

Vládnoucí garnitura se pokusila ještě v tomto roce o návrh, o jakési snížení platů ústavních činitelů. V tomto návrhu vlastně o žádné snížení nešlo, protože od nového roku byly platy zvýšeny o nárůst inflace a výdaje za telefony. Snížení platů o 10 %, jak vláda navrhovala, by pak bylo zcela jednoznačně nulové. Ani tato taktika "vlk se nažral, koza však zůstala celá", nebyla samotnou vládnoucí garniturou přijata a zmizela kdesi v restauračních místnostech této Poslanecké sněmovny, kde vládní poslanci tak nesmírně pilně každý den pracují. Tato bublina praskla a okamžitě zmizela.

Další návrh poslanců Sdružení pro republiku - Republikánské strany Československa na snížení platů představitelů státní moci je předložen opět na nadcházející schůzi Poslanecké sněmovny. A opět budete mít příležitost tento návrh podpořit. Nejde pouze o populistický krok ke zrušení 14. platu na rok 1997, ale o zrušení 13. a 14. platu na rok 1998.

Za další budete mít příležitost na této nadcházející schůzi podpořit návrh Republikánské strany Československa na zrušení platů senátorů. Tento návrh je z hlediska absolutní nepřijatelnosti ustavení Senátu České republiky zcela nutný. Volby do Senátu České republiky byly zcela jednoznačně nelegitimní a Senát České republiky byl jednoznačně odmítnut dvěma třetinami občanů České republiky. Naopak tento moudrý postoj občanů České republiky zcela jednoznačně vyjádřil nesouhlas s probíhajícím polistopadovým podvodem. Ke zvolení některých senátorů stačilo pouze několik tisíc hlasů. Musím podotknout, že i v takové zemi, jako je Čečensko, jsou volební výsledky platné pouze v případě, že se jich zúčastní více než 50 % voličů.

Tyto skutečnosti ale pro vás v Poslanecké sněmovně a ve vedení vládnoucí oligarchie a cenzurovaných sdělovacích prostředcích vůbec nic neznamenají, ani si nic takového ve své bezmezné aroganci nejste ochotni připustit. Proto nemá dále význam vám něco takového vykládat.

Sdružení pro republiku - Republikánská strana Československa je vždy pro skutečné snížení platů představitelů státní moci.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Kramperovi a uzavírám rozpravu, vzhledem k tomu, že byly všechny přihlášky vyčerpány. Nicméně je mojí povinností respektovat i před touto vyslovenou větou vyjádřenou přihlášku z pléna.

Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Martin Smetana: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, scházíme se tu dnes proto, abychom udělali aspoň podle části sněmovny tzv. dobrý skutek. Otázkou však zůstává, co si každý z nás pod pojmem dobrý skutek představuje. Bohužel musím konstatovat, že většina poslanců odejmutí 14. platu poslaneckého za dobrý skutek považuje. Ano, výroky mnohých koaličních i rádoby opozičních poslanců o tzv. poslanecké pomoci záplavami postiženým oblastem, a to dorovnáním svého 14. platu, zní sice velmi hezky, avšak skutečnost je bohužel taková, že poslanci vlastně darují něco, co není jejich. Jednoduše řečeno - poslanci a všichni ústavní činitelé jsou placeni z kapes daňových poplatníků, tj. občanů České republiky. A peníze, tvořící jejich 14. plat, jsou jen a jen od občanů této země. Nejde tedy o žádnou charitativní výpomoc a ani dobročinné gesto, ale o prachobyčejný populismus, z kterého je naše strana tolik obviňována. Už ani nevím, kolikrát vystupovala SPR - RSČ s návrhem radikálně snížit poslanecké platy a platy ústavních činitelů, platy členů vlády. Rozhodně to však bylo mnohokrát. Pokaždé se však setkala s obrovitou nelibostí na straně jak koaličních, tak i levicových poslanců. Právě proto se také naší straně tento návrh zatím nikdy nepodařilo prosadit.

Konstatuji, že za předpokladu takto složené sněmovny, jejíž vládní část posílená sociální demokracií, se zasloužila o vznik Senátu a výše svého platu je jí přednější než osud občanů České republiky, návrh snížit své platy asi nikdy neprosadíme. Již mnohokrát...

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Promiňte, pane poslanče.

Kolegyně a kolegové, soustřeďte, prosím, svoji pozornost na řečníka. Pokud chcete diskutovat, čiňte tak v kuloárech.

Pokračujte, pane poslanče.

 

Poslanec Martin Smetana: Děkuji. Už mnohokrát jsme byli nařčeni z populismu, a to právě v souvislosti s naší aktivitou v návrzích na snížení platu ústavních činitelů. Nikdo z takovýchto osočovatelů však nikdy nebyl schopen vysvětlit, co vlastně na snížení poslaneckých platů populistického je. Snad právě skutečnost, že to navrhují republikáni? Pokud vím, díky intenzivní blokádě ve sdělovacích prostředcích by se nikdo z občanů nedověděl, že takového hlasování za předpokladu jeho úspěšnosti vyvolali ve sněmovně republikáni. Tak proč tolik povyku?

Možná právě proto, že většina ústavních činitelů nedá dopustit tomu, aby se jejich platy radikálně snížily na možné minimum, to je průměr normálních mezd v České republice. Peníze, peníze a zas jenom peníze, plné žaludky a hmotné statky, to jsou skutečné hodnoty současné výkonné a zákonodárné moci, která má blíže ke zpupné šlechtě než k reprezentaci demokratické země.

Pravda, vláda premiéra Klause již jednou vyšla s tzv. snížením platů ústavních činitelů a soudců, a to o 10 %. Také to bylo silně prezentováno ve sdělovacích prostředcích a charakterizováno vládními redaktory jak dobrý a státotvorný krok koaliční vlády. O tom, že k žádnému snížení nakonec nedošlo, a to díky vychytralosti této vlády, už nikdo z tzv. nezávislých informátorů neinformoval.

Dámy a pánové, již několikrát na tomto místě jsem citoval slova prvního ministra financí Československé republiky pana Aloise Rašína: "Za službu národu se neplatí."

Nespočetkrát vás mí straniční kolegové...

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Prosím pana poslance Tyla a další diskutující, tuším, že vidím také pana poslance Payna, aby se laskavě odebrali do kuloárů a nerušili nás. Pokračujte, pane poslanče.

 

Poslanec Martin Smetana: Děkuji. Nespočetkrát vás mí straniční kolegové vyzývali, abyste si z těchto slov vzali přinejmenším příklad. Dobrovolné odřeknutí svého 14. platu, o jehož existenci neměla donedávna většina občanů ani ponětí, za příklad Rašínovy úsporné politiky a už vůbec za dobročinný skutek nepovažuji. Takové je i oficiální stanovisko SPR-RSČ, která byla vždy, jak už jsem řekl, pro více než čtyřicetiprocentní snížení platu ústavních činitelů, odejmutí 13. a 14. platu nevyjímaje. Dnešní den, který je v domácí politice oficiálně ve znamení tzv. charitativního gesta Poslanecké sněmovny, považujeme za triumf výsměchu občanům, zvláště těm z oblastí postižených letošními povodněmi. Poslanci jim totiž chtějí darovat něco, co stejně nemají a ani není jejich. Toto je ovšem možné pouze v Kocourkově nebo v této zemi pod vedením současné vládní koalice.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci, uzavírám rozpravu a táži se zpravodaje a navrhovatele, zda si přejí vystoupit. Zpravodaj není přítomen, takže dávám slovo navrhovateli.

 

Poslanec Ivan Mašek: Vážený pane předsedo, vážené dámy, vážení pánové, jen krátce, než se dostaví zpravodaj. Chtěl bych poděkovat zástupcům všech klubů s výjimkou klubu republikánů za to, že vystupovali k tomuto návrhu novely zákona věcně a střízlivě. Věřím, že se tuto jednoduchou novelu, tuto jednoduchou kauzu podaří schválit tak, aby 14. plat nebyl vyplacen. Protože už přichází zpravodaj, pomalu skončím a jen popřeji panu poslanci Krejsovi, aby své znalosti klasické ruské literatury aplikoval nejdříve ve své vlastní straně.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Maškovi. Táži se pana zpravodaje, zda si přeje promluvit. Je tomu tak, takže mu uděluji slovo. Ostatní prosím o klid.

 

Poslanec Jozef Wagner: Vážená sněmovno, v rozpravě nebyl předložen žádný návrh, který by procedurálně měl odvahu nabídnout, aby se tato věc neprojednávala. To mi umožňuje, abych vyslovil jedno varování. Spojování jakýchkoliv dalších změn v předloženém návrhu může dospět k tomu, že nebude vůle sněmovny některý z těch návrhů schválit, a z toho důvodu by se nemuselo dosáhnout ani schválení zákona jako celku. Toto je relevantní obava. Jako zpravodaj považuji za důležité na ni upozornit a požádat všechny včetně sebe, sám mám představu o mnohých potřebných změnách v tomto zákoně, aby tak učinili novým návrhem, a to ve chvíli, kdy bude k dispozici něco, co ukáže, jaká je hierarchie jednotlivých povolání podle jejich příjmů a kde v této hierarchii jsou zařazeni političtí činitelé.

I v jiné souvislosti je takováto sociální mapa nezbytností. Domnívám se, že by se spíše mělo jednat o zákonné úpravě získání takovéhoto přehledu v prvním kole a teprve v druhém o dalších následujících změnách v platové úrovni státních zaměstnanců a samozřejmě i ústavních činitelů. Reagoval jsem pouze na ty připomínky...

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Promiňte, pane poslanče. Kolegyně a kolegové, jednáme teprve hodinu, nemůžete být unaveni, prosím vás proto o klid. Pokračujte, pane poslanče.

 

Poslanec Jozef Wagner: Reagoval jsem pouze na ty připomínky, které by mohly vést k tomu, že by se tento zákon nemusel schválit a že bychom ještě zhoršili postavení Poslanecké sněmovny ve veřejnosti.

Nyní bych si dovolil navrhnout podle již vysloveného námětu pana navrhovatele kolegy Maška, aby Poslanecká sněmovna postoupila tento návrh zákona do druhého čtení a přikázala jej rozpočtovému výboru a zkrátila lhůtu na projednání na 40 dnů.

Děkuji.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Slyšeli jsme závěrečná slova navrhovatele i zpravodaje a můžeme tedy přistoupit k hlasování. Vzhledem k tomu, že v rozpravě nezazněly žádné návrhy na vrácení zákona ani na jeho zamítnutí, chtěl bych konstatovat, že jsem svým rozhodnutím navrhl přikázat předložený návrh k projednání rozpočtovému výboru. Totéž stanovisko vyjádřil jak navrhovatel, tak zpravodaj.

 

Budeme proto nejdříve hlasovat o přikázání tohoto návrhu zákona rozpočtovému výboru.

Zahájil jsem hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že hlasování pořadové číslo 3 skončilo přijetím tohoto návrhu, když ze 183 přítomných bylo 179 pro a nikdo proti.

 

Druhý předložený návrh je zkrácení lhůty o 20 dnů, tedy na 40 dnů.

Zahajuji hlasování o tomto návrhu. Kdo je pro, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že hlasování pořadové číslo 4 skončilo přijetím tohoto návrhu, když ze 182 přítomných bylo 179 pro a nikdo proti. Tím tento návrh postoupil do druhého čtení.

Děkuji navrhovateli, děkuji zpravodaji.

 

Přecházíme ke schválenému druhému bodu našeho programu, kterým je

 

2.
Návrh usnesení Poslanecké sněmovny na svolání schůze Poslanecké sněmovny

 

Tento bod uvede místopředseda Poslanecké sněmovny, pan poslanec Jiří Vlach, kterému uděluji slovo.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, moje informace bude velmi stručná. Před několika vteřinami jsme propustili tento návrh do druhého čtení. Ukončili jsme první čtení a zároveň jsme schválili zkrácení lhůty o 20 dnů. Aby bylo možné efektivně vykonat to, o čem tato předloha pojednává, je třeba, abychom se sešli na schůzi, která bude mimo rytmus pravidelného sedmitýdenního cyklu a já se domnívám, že vhodným termínem, jak jsme už o tom mluvili v jednotlivých klubech a jak jsme se informovali i na tzv. politickém grémiu Poslanecké sněmovny, je úterý 11. listopadu.

Tento předběžně projednávaný návrh se zatím nesetkal se žádnými námitkami. Proto mi dovolte, abych vám přednesl následující návrh usnesení:

Poslanecká sněmovna bere na vědomí informaci místopředsedy Jiřího Vlacha o záměru svolat schůzi Poslanecké sněmovny ke druhému a třetímu čtení návrhu poslanců Ivana Maška a dalších na vydání zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 236/1995 Sb., o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci a některých státních orgánů a soudců, ve znění zákona č. 138/1996 Sb. (sněmovní tisk 241) v týdnu od 10. listopadu 1997.

Forma svolání té schůze by byla obdobná té, kterou jsme použili pro schůzi, která právě probíhá. Mnoho z vás napříč poslaneckými kluby vyjádřilo předběžnou ochotu se na iniciování té schůze podílet.

Děkuji vám.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu místopředsedovi Vlachovi. K přednesenému návrhu usnesení otevírám rozpravu. Jelikož se nikdo nehlásí, rozpravu končím. Protože návrh usnesení byl před minutou přednesen, nepokládám za nutné (vzhledem k inteligenci poslanců) ho znovu opakovat a zahajuji proto bezprostředně hlasování o tomto návrhu usnesení.

Kdo je pro, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že hlasováním pořadové číslo 5 jsme rozhodli o přijetí tohoto návrhu, když ze 182 přítomných bylo 178 pro a nikdo proti, takže návrh byl přijat.

Tím naši 14. schůzi končím a přeji vám hezký den.

(Schůze byla ukončena v 15.14 hodin.)

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP