Středa 9. července 1997

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji hlasování pořadové číslo 351 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 351 se z přítomných 177 pro vyslovilo 62, proti 106. Tento návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Libor Novák: Pozměňovací návrh pod č. 13 - stanovisko zpravodaje nesouhlasné, stanovisko navrhovatele nesouhlasné.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji hlasování pořadové číslo 352 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 352 se z přítomných 177 pro vyslovilo 62, proti 91. Tento návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Libor Novák: Pozměňovací návrh č.14 - stanovisko zpravodaje neutrální, stanovisko navrhovatele souhlasné.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji hlasování pořadové číslo 353 ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 353 se z přítomných 177 pro vyslovilo 118, proti 10. Tento návrh byl přijat.

 

Poslanec Libor Novák: Pozměňovací návrh č. 15 - stanovisko zpravodaje souhlasné, stanovisko navrhovatele souhlasné.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji hlasování pořadové číslo 354 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 354 se z přítomných 179 pro vyslovilo 171, proti nikdo. Tento návrh byl přijat.

 

Poslanec Libor Novák: Poslední návrh pana poslance Hulínského je pod č. 16 - stanovisko zpravodaje nesouhlasné, stanovisko navrhovatele nesouhlasné.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji hlasování pořadové číslo 355 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 355 se z přítomných 179 pro vyslovilo 65, proti 111. Tento návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Libor Novák: Dostali jsme se k pozměňovacímu návrhu pana poslance Nehery, který byl označen jako klíčový pro klub SPR-RSČ. Stanovisko zpravodaje souhlasné, stanovisko navrhovatele souhlasné.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji hlasování pořadové číslo 356 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 356 se z přítomných 181 pro vyslovilo 173, proti nikdo. Tento návrh byl přijat.

 

Poslanec Libor Novák: Paní předsedající, tím jsme hlasovali o všech přednesených pozměňovacích návrzích a nyní můžeme hlasovat o celém textu vládního návrhu zákona.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Ano, já přednesu návrh usnesení:

Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o poskytnutí peněžité pomoci obětem trestné činnosti a o změně a doplnění některých zákonů podle sněmovního tisku 143, ve znění schválených pozměňovacích návrhů.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 357 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 357 se z přítomných 181 pro vyslovilo 177, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas. (Potlesk.)

 

Gratuluji paní ministryni spravedlnosti. Děkuji panu zpravodaji. Tím jsme projednali tento návrh zákona. Hlásí se pan poslanec Češka se sdělením.

 

Poslanec Roman Češka: Vážená paní předsedající, vážené dámy a pánové, pouze pro stenozáznam bych rád uvedl, že včera v hlasování pořadové číslo 234 jsem hlasoval pro a v záznamu se objevilo, že jsem nehlasoval. Byl bych rád, kdyby to bylo ve stenozáznamu opraveno. (Hluk v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Paní poslankyně, páni poslanci, jak jsem upozornila před počátkem projednávání tohoto bodu, chystám se vám nyní navrhnout, aby ještě před vyhlášením polední přestávky byl zahájen blok voleb, to znamená body 58 - 66.

V tuto chvíli požádám sněmovnu, aby vyslovila hlasováním souhlas s takovýmto postupem, aby se někteří z poslanců necítili zkráceni na svých právech. Pokud s tím bude sněmovna souhlasit, předám slovo předsedovi volební komise, aby mohl vyhlásit první kolo voleb, po kterém by bezprostředně následovala polední přestávka.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 358 a ptám se, kdo je pro tento návrh, který jsem přednesla. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 358 se z přítomných 177 pro vyslovilo 144, proti 2.

 

Konstatuji, že tento procedurální návrh byl přijat a já nyní předávám slovo předsedovi volební komise panu Robertu Kolářovi, aby uvedl body 58 - 66 a seznámil nás se způsobem konání voleb i s tím, jaké budou časové termíny. (Hluk v sále, předsedající zvoní.) Paní poslankyně a pány poslance prosím o klid!

 

Poslanec Robert Kolář: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych uvedl tento balíček voleb, který nás očekává. Navrhuji následující proceduru.

Protože dvě z voleb budou volbami veřejnými hlasovacími zařízeními - alespoň tak to navrhuje volební komise - navrhoval bych nejprve provést volby veřejné, poté přistoupit k volbám, které budou tajné a pro které jsou připraveny hlasovací lístky.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: To je procedurální návrh pana poslance Roberta Koláře. V této chvíli zahajuji hlasování pořadové číslo 359.

Kdo je pro tento procedurální návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 359 se z přítomných 176 pro vyslovilo 131, proti nikdo. Tento procedurální návrh pana poslance Koláře byl přijat. Budeme tedy jednat tímto způsobem.

 

Poslanec Robert Kolář: Nejprve uvedu

 

62.
Návrh na změny ve složení Rady Státního fondu České republiky
pro podporu a rozvoj české kinematografie

 

Jedná se o první volbu, první kolo. Jde o přerušené jednání. Na minulé schůzi vzala Poslanecká sněmovna na vědomí rezignaci pana Jiřího Křižana na funkci člena Rady Státního fondu České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie. V souladu s ustanovením § 2 odst. 2 zákona 241/1992 Sb., o Státním fondu České republiky pro podporu a rozvoj České kinematografie, navrhl ministr kultury za člena rady pana dr. Kristiána Sudu. Návrh byl volební komisi předložen ve lhůtě, jak ukládá citovaný zákon.

Na žádost poslance Pavla Dostála, aby kandidaturu pana Sudy mohl v jeho přítomnosti projednávat výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, bylo projednávání tohoto bodu přerušeno. Protože volební komise obdržela zprávu, že jednání výboru úspěšně proběhlo, nic nebrání tomu, abychom v tomto bodě pokračovali.

Protože zvláštní zákon způsob volby neupravuje, navrhuje volební komise veřejnou volbu hlasovacím zařízením tak, jak jsme volili ostatní členy této rady na 8. schůzi Poslanecké sněmovny.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Máme zde malý spor o to, zda způsob volby již byl nebo nebyl odsouhlasen hlasováním, ve kterém se řeklo, že dvě volby, které jsou veřejné, budou předsunuty. Myslím si, že by tato procedura měla vyhovovat. Pokud ze sněmovny nezazní žádná námitka, nedám hlasovat znovu. Žádnou námitku nevidím, takže otevírám rozpravu k tomuto bodu. Hlásí se někdo do rozpravy? Vzhledem k tomu, že tomu tak není, rozpravu končím.

Prosím předsedu volební komise, aby řídil hlasování.

 

Poslanec Robert Kolář: Nyní budeme hlasovat o tom, zda sněmovna souhlasí, aby pan dr. Kristián Suda byl zvolen členem Rady Státního fondu České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji hlasování pořadové číslo 360. Kdo je pro? Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 360 se z přítomných 179 pro vyslovilo 134, proti 21. Tento návrh byl přijat. Konstatuji, že pak dr. Kristián Suda byl zvolen.

Projednávání tohoto bodu končí. Pokračujte, pane poslanče.

 

Poslanec Robert Kolář: Nyní si dovoluji obrátit vaši pozornost k bodu

 

63.
Návrh na volbu člena a náhradníků Správní rady Ústřední pojišťovny
Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky

 

Jedná se o první kolo druhé volby.

Předseda Správní rady Ústřední pojišťovny Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky informoval předsedu Poslanecké sněmovny, že ve správní radě je neobsazeno jedno místo člena a tři místa náhradníků tohoto orgánu.

Návrhy byly volební komisi předloženy ve lhůtě, jak ukládá citovaný zákon, a poslaneckými kluby byli navrženi tito kandidáti: za klub KSČM pan Jan Bříza na člena nebo na náhradníka, za klub KDU-ČSL pan Miroslav Veisar jako člen a za klub ODS pan Lubomír Mikš jako náhradník.

Protože i při předchozích volbách Poslanecká sněmovna hlasovala veřejně hlasovacím zařízením, navrhuje volební komise i pro tento případ stejnou volbu. Předpokládám, že platí totéž co u předchozího bodu, takže o tomto již hlasovat nebudeme.

Pouze bych se pokusil navrhnout proceduru, která byla také použita u předchozích hlasování. Pokud by více z těchto navržených kandidátů získalo nadpoloviční většinu hlasů a byli zvoleni, pak tím jedním členem se stává ten, který získal nejvíce hlasů.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Myslím, že lze akceptovat proceduru, jak ji navrhl pan poslanec Kolář. Otevírám rozpravu k tomuto bodu. Hlásí se pan poslanec Vymětal a pan poslanec Filip. Ptám se pana poslance Filipa, zda chce využít svého přednostního práva. Není tomu tak. Slovo má pan poslanec Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Paní předsedající, dámy a pánové, chci jenom připomenout, že klub ODS navrhl náhradníka, nikoli člena. To znamená, že člen by měl být zvolen z těch dvou, kteří byli navrženi na člena - kdo dostane větší počet hlasů.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Myslím, pane poslanče, že o tom není pochyb, že tomu takto bude. Pan poslanec Filip se již zřejmě do rozpravy nehlásí. Vzhledem k tomu, že se nehlásí již nikdo další, rozpravu končím. Prosím předsedu volební komise, aby řídil volbu.

 

Poslanec Robert Kolář: Prvním návrhem je návrh na pana Jana Břízu - na volbu člena.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji hlasování pořadové číslo 361. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 361 se z přítomných 179 pro vyslovilo 92, proti 58. Tento návrh byl přijat.

 

Poslanec Robert Kolář: Dalším návrhem je návrh na volbu pana Miroslava Veisara. Opět je to návrh na volbu člena.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji hlasování pořadové číslo 362. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 362 se z přítomných 180 pro vyslovilo 90, proti 15. Tento návrh nebyl přijat.

Myslím, že předseda volební komise bude konstatovat výsledek.

 

Poslanec Robert Kolář: členem správní rady byl zvolen pan Jan Bříza.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Nyní budeme pokračovat ve volbě náhradníka.

 

Poslanec Robert Kolář: Ve volbě náhradníka nám zbývá pouze jediný návrh - protože tím, že byl pan Bříza zvolen členem, samozřejmě nekandiduje na náhradníka. Dalším návrhem je návrh na pana Lubomíra Mikše.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji hlasování pořadové číslo 363. Kdo podporuje tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 363 z přítomných 181 pro vyslovilo 109, proti 73. Tento návrh byl přijat.

Myslím, že mohu konstatovat, že pan Lubomír Mikš byl zvolen.

 

Tím jsme paní poslankyně a páni poslanci, ukončili projednávání tohoto bodu a prosím předsedu volební komise, aby uvedl další způsob volby.

 

Poslanec Robert Kolář. Další volby, které budu uvádět a navrhovat, budou volbami tajnými. První z nich je

 

64.
Návrh na volbu člena výboru Fondu dětí a mládeže

 

Jedná se o první kolo druhé volby. Protože členu výboru Fondu dětí a mládeže panu Ivo Palkoskovi skončilo dnem 20. 5. 1997 jeho funkční období, proběhlo na minulé schůzi prvé i druhé kolo první volby jednoho člena tohoto výboru podle zákona 113/1993 Sb. V prvé volbě nebyl nikdo zvolen, a proto dnes bude probíhat druhá volba. Návrhy byly volební komisi předloženy ve lhůtě, jak ukládá citovaný zákon, a poslaneckými kluby byli navrženi kandidáti: Ivo Palkoska - ODA a Josef Valenta - SPR-RSČ. Citovaný zákon způsob volby neupravuje. Volební komise navrhuje tajnou volbu tak, jak jsme volili ostatní členy na 10. schůzi.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Pan předseda volební komise zřejmě chtěl navrhnout, abychom vedli rozpravu ke všem volbám společně. O tom musí rozhodnout sněmovna. Navrhnu v tuto chvíli to, aby předseda volební komise uvedl všechny body týkající se tajných voleb, to znamená bod 60 a body 62 a 66. Potom aby se k nim konala společná rozprava a po uzavření této společné rozpravy aby se přerušilo na tajné volby. Berte to jako procedurální návrh.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 364 a ptám se, kdo je pro tento návrh na spojení rozprav k těmto bodům. Kdo je proti takovémuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 364 se z přítomných 178 pro vyslovilo 133. Tento procedurální návrh byl přijat.

Pane poslanče, můžete pokračovat.

 

Poslanec Robert Kolář: Dalším návrhem je

 

65.
Návrh na změny ve složení Rady České tiskové kanceláře

 

Jedná se o první kolo 3. volby. V Radě ČTK je stále jedno místo neobsazené, protože na 8. schůzi ani na 10. schůzi Poslanecké sněmovny nebyl v prvním ani v druhém kole první ani druhé volby nikdo zvolen. Ve stanovené lhůtě byly předloženy návrhy pro první kolo 3. volby. Jedná se o volbu jednoho člena rady na základě zákona 517/1992 Sb., a poslaneckými kluby byli navrženi tito kandidáti: Nadberežný Ivan - KSČM, Vodička Rudolf - KDU-ČSL, Vrabec Václav - ČSSD.

Protože o způsobu volby rozhodla Poslanecká sněmovna již u prvé a druhé volby, navrhuje volební komise opět pokračovat v tomto způsobu, čili tajným hlasováním.

 

Dalším návrhem je

 

66.
Návrh na volbu členů prezidia Pozemkového fondu České republiky

 

Jedná se o první kolo 2. volby. První volba členů prezidia Pozemkového fondu České republiky proběhla na 10. schůzi Poslanecké sněmovny, kde byl zvolen místopředseda prezidia a jen 4 členové tohoto orgánu. Předsedou prezidia je ze zákona ministr zemědělství. Dnes je proto potřeba provést druhou volbu tří členů tohoto orgánu a vládou byli navrženi tito kandidáti: František Dohnal, Zuzana Moravčíková a František Střeleček.

Protože citovaný zákon opět způsob volby neupravuje, rozhodla Poslanecká sněmovna na své 10. schůzi o tajné volbě, a proto volební komise také v tomto případě dnes navrhuje volbu tajnou.

 

Dalším návrhem je

 

67.
Návrh na volbu člena dozorčí rady Pozemkového fondu České republiky

 

Jedná se o první kolo 2. volby. Na 10. schůzi Poslanecké sněmovny proběhla první volba dozorčí rady Pozemkového fondu České republiky, při níž byli zvoleni 4 členové. Dnes je třeba provést v druhé volbě volbu jednoho člena tohoto orgánu. Jedná se o volbu člena dozorčí rady na základě zákona č. 569/1991 Sb., ve znění zákona 546/1992 Sb. Návrhy byly volební komisi ve stanovené lhůtě předloženy.

Poslanecké kluby navrhují tyto kandidáty: ODA - Čestmír Hofhanzl, KSČM - Pavel Kováčik a SPR-RSČ - Petr Zajíc.

Protože o způsobu volby Poslanecká sněmovna rozhodla již u prvé volby, doporučuje volební komise opět, aby volba i dnes probíhala stejným způsobem, a to tajným hlasováním.

 

Posledním návrhem je

 

68.
Návrh na volbu člena dozorčí rady Fondu národního majetku ČR

 

Jedná se o prvé kolo 1. volby. Vzhledem k tomu, že Poslanecká sněmovna vzala na své 11. schůzi na vědomí rezignaci pana poslance Lukáše na členství v dozorčí radě Fondu národního majetku České republiky, není jedno místo člena tohoto orgánu obsazeno. Jedná se o volbu člena dozorčí rady na základě zákona č. 171/1991 Sb., o působnosti orgánů České republiky ve věcech převodu majetku státu na jiné osoby a o Fondu národního majetku České republiky.

Návrhy byly volební komisi ve stanovené lhůtě předloženy a poslanecké kluby navrhly tyto kandidáty: ODS - Robert Kolář, SPR-RSČ - Jan Vik, ČSSD - Miloslav Vlček.

Podle citovaného zákona se volba provádí tajným hlasováním. Ke všem volbám konstatuji, že jsou technicky připraveny. Výdej lístků může začít hned, jak vás k tomu předsedající vyzve, a výdej hlasovacích lístků navrhuji 25 minut. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Ano. Do spojené rozpravy k těmto návrhům volby se přihlásil pan poslanec Payne.

 

Poslanec Jiří Payne: Vážení kolegové a kolegyně, velmi se omlouvám, ale vzhledem k tomu, že poslanec Kolář je zároveň kandidátem v těchto volbách, tak by neměl fungovat jako předseda volební komise. Doporučuji, aby se nezúčastnil práce komise tentokrát.

 

Poslanec Robert Kolář: Já za to panu kolegovi Paynovi děkuji a rád v klidu poobědvám.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Vzhledem k tomu, že nikdo další se do rozpravy nehlásí, rozpravu končím.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, v tuto chvíli bude zahájeno vydávání volebních lístků, které bude ukončeno ve 13.30 hodin. Vzhledem k tomu, že zde některé poslanecké kluby avizovaly, že v průběhu polední přestávky hodlají jednat, a požádaly proto o delší polední přestávku, chystám se vyhlásit polední přestávku do 15 hodin, pokud předseda klubu ODS nevystoupí s určitým požadavkem. Stejně tak se to týká klubů dalších politických stran.

 

Poslanec Stanislav Gross: Poprosil bych, jestli by přestávka mohla být o 15 minut delší, protože budou probíhat volby a myslím, že by byly opět technické problémy. Poslanecký klub sociální demokracie svolávám na 14.30 hodin.

 

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Vyhovím této žádosti. Budeme pokračovat v 15.15 hodin tiskem 132.

 

(Schůze přerušena ve 13.09 hodin.)

(Schůze opět zahájena v 15.17 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Dámy a pánové, kolegyně a kolegové, uplynul čas, který vyhlásila dopoledne paní předsedající Buzková pro polední přestávku. Chtěl bych zahájit odpolední jednání. Nicméně s faktickou poznámkou se hlásí pan kolega poslanec Navrátil, takže mu udělím slovo.

 

Poslanec Dušan Navrátil: Dámy a pánové, já se také připojím k dopolední plejádě. Já jsem včera - kdy se hlasovalo o zprávě vlády - hlasoval pro návrh pana Honajzra, bohužel hlasovací zařízení zaznamenalo, že jsem se zdržel. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Možná, že by bylo dobré upřesnit, pane kolego, o jaký návrh šlo, u jakého bodu. Předpokládám, že hovoříte o zprávě vlády. Aby to stenozáznam mohl zaznamenat - myslel jste můj návrh na vzetí na vědomí zprávy vlády. (Poslanec Navrátil souhlasí.) Ano, je to upřesněno. Než budeme pokračovat, poprosím, abyste se všichni přihlásili hlasovacími kartami, případně ohlásili, kdo žádá o vydání náhradní karty, případně máte-li již náhradní kartu a nebylo to dosud uvedeno do stenozáznamu.

Paní místopředsedkyně Buzková při ukončení dopoledního jednání oznámila, že budeme pokračovat projednáváním sněmovního tisku 132. Věřím, že nebudou námitky, když požádám ne předsedu, ale místopředsedu volební komise pana poslance Eduarda Zemana, aby nejprve vyhlásil výsledky voleb... (Hluk v sále.)

Dámy a pánové, já jsem zahájil jednání. Ty z vás, kteří si toho nevšimli, bych na to chtěl tímto způsobem ještě jednou upozornit a ty z vás, kterým je to jedno, poprosím, aby se vytratili do kuloárů.

Místopředseda volební komise pan poslanec Eduard Zeman by nám měl říci... Připraven je předseda volební komise vzhledem k tomu, že místopředseda tady není, všichni víme, že se nezúčastnil, vzhledem k tomu, že byl kandidován, voleb, nicméně suchou zprávu pravděpodobně může přednést. Nic se nestane, protože pan poslanec Zeman není ve sněmovní síni. Poprosím tedy Roberta Koláře, aby nám oznámil výsledky voleb, a poté bych doporučil, abychom projednali třetí čtení vládního návrhu zákona o vydání státních dluhopisů na úhradu schodku státního rozpočtu za rok 1996, sněmovní tisk 184, a další návrhy zákonů ve třetím čtení. Samozřejmě, že nechám o tomto procedurálním návrhu, až přijde na řadu, hlasovat. Mělo to být pouze upozornění.

Podle návrhu předsedy volební komise bychom se pak také dohodli na tom, kdy se budou konat případná další kola voleb, pokud nebudou všichni navržení kandidáti zvoleni. V tomto okamžiku dávám tedy slovo panu poslanci Robertu Kolářovi, poté se pokusím zorganizovat odpolední program. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Robert Kolář: Vážený pane předsedající, vážení kolegové, vážené kolegyně, ač jsem se nezúčastnil samotných voleb, tak si vás dovoluji seznámit s výsledkem hlasování.

Při volbě člena výboru Fondu dětí a mládeže bylo vydáno 160 hlasovacích lístků, odevzdáno 158 platných i neplatných hlasovacích lístků, 2 hlasovací lístky nebyly odevzdány, pro pana Palkosku bylo odevzdáno 87 hlasů, pro pana Valentu bylo odevzdáno 20 hlasů. V prvním kole byl zvolen pan Ivo Palkoska.

Dále dovolte, abych vás seznámil s výsledky tajného hlasování při volbě člena Rady České tiskové kanceláře. K volbě bylo vydáno 160 hlasovacích lístků, odevzdáno bylo 160 platných i neplatných hlasovacích lístků. Pro pana Nadberežného bylo odevzdáno 21 hlasů, pro pana Vodičku 63 hlasy, pro pana Vrabce 49. V prvním kole nebyl zvolen nikdo, do druhého kola postupují pánové Vodička a Vrabec.

Dále dovolte, abych vás seznámil s výsledkem tajného hlasování při volbě člena dozorčí rady Pozemkového fondu České republiky. K volbě bylo vydáno 160 hlasovacích lístků, odevzdáno bylo 160 platných i neplatných hlasovacích lístků. Pro pana Čestmíra Hofhanzla bylo odevzdáno 79 hlasů, pro pana Kováčika 26 hlasů, pro pana Zajíce 15 hlasů. V prvním kole nebyl zvolen nikdo, do druhého kola postupují pánové Hofhanzl a Kováčik.

Dále dovolte, abych vás seznámil s výsledkem tajného hlasování při volbě člena dozorčí rady Fondu národního majetku České republiky. K volbě bylo vydáno 160 hlasovacích lístků, odevzdáno bylo 159 platných i neplatných hlasovacích lístků. Pro pana Koláře bylo odevzdáno 60 hlasů, pro pana Vika 19, pro pana Vlčka 44 hlasů. Ani při této volbě nebyl nikdo v prvním kole zvolen a do druhého kola postupují pánové Kolář a Vlček.

Nakonec dovolte, abych vás seznámil s výsledkem tajného hlasování při volbě členů prezidia Pozemkového fondu České republiky. K volbě bylo vydáno 160 hlasovacích lístků, odevzdáno bylo 160 platných i neplatných hlasovacích lístků. Pro pana Dohnala bylo odevzdáno 48 hlasů, pro paní Moravčíkovou 72 hlasů a pro pana Střelečka 41 hlas. Ani při této volbě nebyl v prvním kole nikdo zvolen. Protože volíme 3 členy do druhého kola, postupují všichni 3 kandidáti.

Tolik zpráva o výsledcích prvního kola. Dále si dovoluji navrhnout postup při druhém kole, pokud bude akceptován sněmovnou. Druhé kolo je po technické stránce připraveno, a pokud je správná informace, že v 18.00 hodin bude zasedat organizační výbor, pak navrhuji, aby výdej hlasovacích lístků byl zahájen v 17.45 s tím, že přednost při výdeji by měli členové organizačního výboru. Výdej hlasovacích lístků by byl do 18.00 a během této přestávky by bylo možné zrealizovat druhé kolo tajných voleb. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji panu předsedovi volební komise. Chtěl bych kratičkou poznámku na okraj: Souhlasím s tím, co přednesl jako návrh, myslím si, že je to správné, jenom chci upozornit, abyste byli připraveni na to, že nezrušíme případné třetí čtení v polovině, že dojedeme v tom okamžiku rozjednaný bod a od toho okamžiku se odvinou ty lhůty, o kterých se pan kolega Kolář zmiňoval, 17.45 - 18.00 hodin. Může to být o pár minut posunuto dopředu či dozadu. Myslím, že je to jasné, že o tom není potřeba hlasovat, bylo to oznámení.

Nicméně, teď bude potřeba hlasovat, proto vás ještě jednou poprosím o pozornost a zopakuji, co jsem oznámil před chvílí. Měli bychom v tomto okamžiku na můj návrh odhlasovat zařazení nového bodu ve třetím čtení, a to je návrh zákona o vydání státních dluhopisů na úhradu schodku státního rozpočtu za rok 1996.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 365 a ptám se, kdo je pro tento návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Konstatuji, že pro 117 poslanců, proti 10. Tento návrh byl schválen.

 

Do stenozáznamu oznamuji, že pan ministr a poslanec Výborný má náhradní kartu č. 11.

Oznamuji vám, že dalším bodem je na základě předchozího hlasování

 

69.
Vládní návrh zákona o vydání státních dluhopisů
na úhradu schodku státního rozpočtu za rok 1996 /sněmovní tisk 184/

 

Zahajuji třetí čtení tohoto návrhu. Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal ministr financí Ivan Pilip, zpravodaj rozpočtového výboru poslanec Jozef Wagner.

K tomuto návrhu zákona nebyly pozměňovací návrhy předneseny ve druhém čtení, a proto žádám zpravodaje poslance Jozefa Wagnera, aby spolu se mnou sledoval rozpravu, kterou nyní otevírám. Pana poslance Jozefa Wagnera bohužel v tomto okamžiku nevidím, přestože jsem s ním před několika minutami hovořil zde ve sněmovně na tomto místě, takže bych poprosil, aby byl všemi dostupnými prostředky upozorněn na to, že se právě projednává bod, u nějž je jeho přítomnost nezbytná, a vás ostatní požádám o kratičké strpení. Pan poslanec Wagner právě vstoupil do sněmovny.

Otevřel jsem rozpravu ve třetím čtení k návrhu zákona, ale konstatuji, že nemám žádnou písemnou přihlášku do této rozpravy. Nikdo se nehlásí, tudíž rozpravu končím a ptám se navrhovatele pana ministra financí Ivana Pilipa a pana zpravodaje pana poslance Jozefa Wagnera, chtějí-li využít svého práva na závěrečné slovo. Pan ministr Pilip nechce, pan poslanec Jozef Wagner závěrečné slovo k návrhu zákona také nechce.

 

Poslanec Jozef Wagner: Dámy a pánové, já nechci závěrečné slovo, ale chci, aby byla zřejmá dohoda, že tento bod bude mít doprovodné usnesení, jak bylo dříve dohodnuto, a chci to říci explicitně před hlasováním, jestli by proti tomu byla námitka, aby se to řeklo jednoznačně nyní před konečným hlasováním o zákonu.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Myslím, že taková dohoda existuje, víme o ní, a pokud se nyní nezvedne někdo, kdo by vznesl zásadní námitku, tak můžeme přistoupit k závěrečnému hlasování o zákonu, a po tomto hlasování navrhnout text doprovodného usnesení. Je tomu tak, nikdo nevznáší námitku, takže vám přednesu návrh usnesení, o kterém bude sněmovna za několik okamžiků hlasovat.

Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o vydání státních dluhopisů na úhradu schodku státního rozpočtu na rok 1996 podle sněmovního tisku 184.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 366 a táži se, kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Oznamuji vám, že hlasování skončilo. 154 pro, 2 proti. Tento návrh byl schválen.

Pane poslanče, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jozef Wagner: Dámy a pánové, jak bylo dohodnuto, předkládám text doprovodného usnesení: "Poslanecká sněmovna souhlasí podle § 18 odst. 6 zákona č. 576/1990 Sb., rozpočtová pravidla republiky, v pozdějším znění, s převedením částky 900 milionů Kč ze státních finančních aktiv do položky vládní rozpočtová rezerva, kapitola 398 - všeobecná pokladní správa státního rozpočtu roku 1997, za účelem použití k odstraňování škod způsobených povodněmi v červenci 1997."

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji panu poslanci Jozefu Wagnerovi, který přednesl návrh usnesení. Nezbývá mi než k tomuto přednesenému návrhu otevřít rozpravu, což tímto činím. Táži se, chce-li někdo v rozpravě vystoupit. Prosím, pan poslanec Brožík.

 

Poslanec František Brožík: Chtěl bych požádat pana kolegu Wagnera, zda by mi mohl půjčit text písemně. Myslím si, že by v závěru mohla být trošku jiná formulace. Myslím si, že by prostředky tam měly být účelově vázány pouze na tuto záležitost.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Dobře. Myslím si, že máte možnost nahlédnout do textu, který je zformulován písemně.

 

Poslanec František Brožík: Tady je - za účelem odstraňování škod. Já bych navrhoval, aby tam bylo "účelově vázaných k užití odstraňování škod způsobených povodněmi".

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Podle mého soudu je to pouze formulační změna. Ptám se pana ministra financí, který poslouchal, zda souhlasí. Navrhovatel byl pan poslanec Wagner. Také bych jej požádal, aby se vyslovil, zdali s formulační změnou vyslovenou panem Brožíkem také souhlasí. Pakliže ne, museli bychom o tom nechat hlasovat jako o pozměňujícím návrhu k přednesenému textu usnesení.

 

Poslanec Jozef Wagner: Omlouvám se , ale pan poslanec Špidla mně doporučil jinou formulační změnu, a tak jsem tu první neslyšel. Mám obavu, že podnět pana poslance Špidly je také důvodný, že by ten výklad mohl být takový, že se peníze mohou použít jen v červenci. Z toho textu tedy navrhuji vynechat "červenec" a skončit slovem "povodněmi".

A návrh pana kolegy Brožíka? Prosím, zda by mi jej mohl zopakovat. Jedná se o slovo účelově vázané? Tady je za účelem použití. Místo "za účelem použití" použijeme "účelově vázaných k odstraňování škod způsobených povodněmi". Nemám námitek.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP