Středa 26. února 1997

Poslankyně Eva Fischerová: Jsem velmi ráda, že jako obvykle pan ministr Kočárník jde na kořen věci, a myslím si, že je to v naprostém pořádku. Věcnou podstatou tohoto pozměňovacího návrhu je skutečnost, aby nemohli být zvýhodněni věřitelé, kteří nejsou ve smluvním vztahu. Kdyby totiž nedošlo k této revokaci a změně, tak by se pak stalo, že by nám spousta stomatologů a lékárníků odstupovala ze smluv, protože by dostali dříve zaplaceno než by vyplynulo z jejich smluvních podmínek, a to si myslím, že by nebylo správné.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Tato poznámka paní poslankyně Fischerové byla připuštěna jakožto faktická poznámka - otázka - vysvětlení k věci, o čem se bude hlasovat. Já předpokládám, že v tuto chvíli je všem jasné, o revokaci čeho budeme hlasovat.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 294 a ptám se, kdo je pro revokaci tohoto usnesení. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 294 se z přítomných 188 vyslovilo pro 142, proti 15. Tento návrh byl přijat, to znamená, že hlasování o tomto pozměňovacím návrhu bylo revokováno.

Nyní tedy budeme hlasovat znovu o tomto bodu. Předpokládám, že všem je jasné, o čem se hlasuje.

Poslanec Vladimír Špidla: Jedná se o položku 5 v kapitole C.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Zahajuji hlasování pořadové číslo 295 a ptám se, kdo je pro tento pozměňovací návrh. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 295 se z přítomných 191 poslanců a poslankyň pro vyslovilo 147, proti 15. Tento návrh byl přijat.

Dámy a pánové, tím byly vyčerpány všechny pozměňovací návrhy. O všech bylo hlasováno. Ještě předtím, než přednesu návrh konečného usnesení k tomuto zákonu, přihlásila se se stanoviskem klubu KSČM před konečným hlasováním paní poslankyně Jirousová. Dávám jí slovo.

Poslankyně Taťána Jirousová: Paní předsedající, dámy a pánové, zákon o všeobecném zdravotním pojištění byl projednáván v časové tísni, ač vláda na jeho vytvoření měla času dost. Klub KSČM je proti jakémukoli zhoršení zdravotní péče, proti negativnímu sociálnímu dopadu na pacienty a tento stávající zákon, jak je předložen i se schválenými pozměňovacími návrhy toto nesplňuje. Neřeší havarijní situaci ve zdravotnictví a povede ke zhoršení dostupnosti a kvality lékařské péče. Proto náš klub KSČM bude hlasovat proti přijetí vládního návrhu zákona o všeobecném zdravotním pojištění. Děkuji.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji paní poslankyni. Dávám slovo panu zpravodaji, který přednese návrh usnesení, předpokládám.

Poslanec Vladimír Špidla: Návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky schvaluje vládní návrh zákona o všeobecném zdravotním pojištění."

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu zpravodaji. Já bych s dovolením asi tento návrh pro hlasování upřesnila. Je potřeba tento návrh doplnit, a to tímto způsobem: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o všeobecném zdravotním pojištění, podle sněmovního tisku 98, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

V tuto chvíli zahajuji hlasování pořadové číslo 296 a ptám se, kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 296 se z přítomných 192 poslankyň a poslanců vyslovilo pro 152, proti 17. Toto usnesení bylo přijato.

Paní poslankyně, páni poslanci, tím jsme se vypořádali s bodem "vládní návrh zákona o všeobecném zdravotním pojištění". Slovo má pan poslanec Kužílek, předpokládám, že s faktickou poznámkou.

Poslanec Oldřich Kužílek: Paní předsedající, opravdu jen s faktickou poznámkou. Pro korektnost našeho jednání připomínám, že stanovisko klubu tak, jak bylo před chvílí předneseno, nemůže být přednášeno po skončení rozpravy. Jen pro příště. Myslím, že nic zvláštního se tentokrát nestalo, ale pro příště abychom to věděli. Tento pasus je možné použít jen do skončení rozpravy. Děkuji.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji, pane poslanče. Ještě před tím, než začneme projednávat vládní návrh ústavního zákona o změnách státních hranic se Slovenskou republikou, chtěla bych poděkovat panu poslanci Špidlovi, který byl zpravodajem k tomuto zákonu, a panu ministru zdravotnictví Janu Stráskému.

Pan poslanec Sládek po zahájení projednávání tohoto návrhu zákona přednesl procedurální návrh, aby po projednání bodu pořadu "vládní návrh ústavního zákona o změnách státní hranice se Slovenskou republikou" bylo přerušeno jednání této schůze a byla zahájena schůze mimořádná. Zeptám se pana poslance Sládka, zda chce upřesnit tento svůj pozměňovací návrh, aby připomněl přesné znění, jak tento návrh má znít? Pokud dobře rozumím, pan poslanec Sládek kývá, takže souhlasí, tak jak jsem jej interpretovala. V tom případě musím upozornit, že tento návrh není hlasovatelný z toho důvodu, že předseda sněmovny svolal mimořádnou schůzi po skončení dnešního jednacího dne. Takže v této podobě tento procedurální návrh není hlasovatelný a já o něm nemohu dát hlasovat.

Přihlásil se s procedurálním návrhem pan poslanec Kolář.

Poslanec Robert Kolář: Vážená paní předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych také přednesl procedurální návrh, a sice ten, abychom body 64, 65 a 66, čili volba člena Rady ČTK, volba členů Rady Českého rozhlasu a volba členů Rady České televize přesunuli tak, aby tyto body bylo možno zahájit na začátku polední přestávky, kdy budou přichystány hlasovací lístky. Tento návrh zdůvodňuji tím, že sněmovna v sobotu 15. února již jednou rozhodla o posunutí těchto tří voleb, vzhledem k obsažnějšímu příspěvku pana poslance Krejsy k zákonu o odpadech jsme se k těmto bodům nedostali. Čili navrhuji se stejnou logikou, abychom dnes na začátku polední přestávky provedli tyto tři body. Děkuji.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. O tomto procedurálním návrhu dám v tuto chvíli hlasovat. Zahajuji hlasování pořadové číslo 297.

Ptám se, kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 297 se z přítomných 192 poslankyň a poslanců pro vyjádřilo 155, proti 1. Tento návrh nebyl přijat. (Námitky ze sálu.) Omlouvám se, samozřejmě tento návrh byl přijat. Omlouvám se za přeřeknutí.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, pro vaši informaci o způsobu jednání dnešního dopoledne v tuto chvíli projednáme vládní návrh ústavního zákona o změnách státní hranice se Slovenskou republikou ve třetím čtení. Potom podle usnesení, které nyní bylo schváleno, bude bod, který se týká voleb a bude vyhlášena polední přestávka.

Takže, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, zahajuji třetí čtení bodu

30.

Vládní návrh ústavního zákona o změnách státních hranic se

Slovenskou republikou (sněmovní tisk 78) - třetí čtení

Prosím, aby místo u stolku zpravodaje zaujal zástupce navrhovatele ministr vnitra pan Jan Ruml a zpravodaj pan poslanec Vilém Holáň.

Ke třetímu čtení jsme obdrželi sněmovní tisk 78/2, kterým jsou pozměňovací návrhy. Nyní žádám pana zpravodaje poslance Viléma Holáně, aby spolu se mnou sledoval rozpravu, kterou podle § 95 odst. 2 našeho jednacího řádu otvírám. Paní poslankyně, páni poslanci, žádám o klid v jednacím sále. Táži se, zda se někdo přihlásil do rozpravy ke třetímu čtení? Vidím přihlášku pana poslance Grulicha a dávám mu slovo.

Poslanec Václav Grulich: Vážená paní předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, o schvalování ústavního zákona o státní hranici mezi Českou a Slovenskou republikou padlo již na této půdě mnoho slov. Je skutečností, že...

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pardon, pane poslanče. Musím se omluvit, ale já se vás chci zeptat, zda váš příspěvek je skutečně příspěvkem ve třetím čtení projednávání zákona podle § 95 odst. 2, kde lze navrhnout pouze opravu legislativně technických chyb, gramatických chyb, chyb písemných nebo tiskových úprav, které logicky vyplývají z přednesených pozměňovacích návrhů?

Poslanec Václav Grulich: Ano, paní předsedající, přednesu pozměňovací procedurální návrh,

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Prosím o klid ve sněmovně.

Pane poslanče, jde o procedurální nebo pozměňující návrh?

Poslanec Václav Grulich: Procedurální.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Ano, v tom případě máte slovo.

Poslanec Václav Grulich: Chtěl bych ještě dodat, že tento procedurální návrh a mé vystoupení je v zastoupení poslaneckého klubu sociální demokracie. Možná, že v tom případě bude situace jasnější. Mohu pokračovat?

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Ano.

Poslanec Václav Grulich: Děkuji.

Při projednávání v prvním a druhém čtení jsme vyslovili určité požadavky jménem klubu sociální demokracie, aby vláda v zastoupení svého ministerstva vnitra jednala individuálně s občany U Sabotů, zejména s těmi, kteří chtějí přesídlit zpět před vytyčenou hranici, tedy na území České republiky, a aby zahájila intenzívní jednání o zvláštních smlouvách o režimu na česko-slovenské hranici.

Již minule jsem konstatoval, že jedna část těchto našich požadavků - a byly to požadavky a nikoli podmínky - byla splněna a vláda v zastoupení svého ministerstva vnitra prokázala, že tato jednání vede, že je vede cíleně, že je vede v souladu se slovenskou stranou a že je vede k tomu, aby byl usnadněn život občanů na česko-slovenské hranici na obou stranách. To lze kvitovat samozřejmě s povděkem.

Druhá část našich požadavků o individuálním jednání s těmi občany, kteří se chtějí přestěhovat z osady U Sabotů zpět na území České republiky, bohužel splněna nebyla přesto, že se podařilo vyvolat i osobní jednání ministra vnitra, pana Jana Rumla, s delegací těchto občanů, přesto, že tito občané po dvakrát navštívili i tuto Poslaneckou sněmovnu.

Samozřejmě, že tato záležitost není záležitostí Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Samozřejmě, že je to pracovní a odpovědnostní záležitost vlády České republiky. Samozřejmě, že ze zacházení se svými občany se bude především občanům a veřejnosti odpovídat tato vláda.

Bylo by nemístné nás podezírat z nějakých politických kroků, které by měly posílit pozici sociální demokracie a nebo z toho, že sociální demokracie nechce ztratit tvář. Nejde nám o politický úspěch. Voličské zázemí v těchto oblastech je, jak všichni víme, kteří známe tyto oblasti, poměrně řídké a není to sociální demokracie, která tam vyloženě vévodí. Nejde tedy o to ztratit nebo neztratit tvář, jde o to, aby s každým občanem tohoto státu a této republiky bylo zacházeno důstojně, tak, aby nebyl vystavován mimo zájem vlády, mimo zájem parlamentu.

Musím konstatovat, že v jednáních, která jsme vedli s panem ministrem vnitra Janem Rumlem i s jednotlivými poslaneckými kluby, jsme došli k určité předběžné shodě, že je možno podpořit ústavní zákon o státní hranici, protože samozřejmě jsme si vědomi, že na hranici neexistuje pouze osada U Sabotů. Samozřejmě, že jsme si vědomi, že bez přijetí ústavního zákona není možno přijmout ten zákon o zvláštním režimu, o kterém jsem mluvil, a ty dohody o režimu na jednotlivých úsecích hranice, které budou na tento zákon navazovat. Jsou samozřejmě další oblasti, kde občané obou stran, jak české, tak slovenské, už na realizaci a přijetí tohoto zákona čekají.

Naše předběžná dohoda, o které jsem se zmínil, tedy spočívá v tom, že navrhujeme, aby ústavní zákon o státní hranici byl doprovázen následujícím doprovodným usnesením Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Návrh tohoto usnesení zní:

"Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky žádá vládu České republiky, aby v termínu do 31. října 1997 podala Poslanecké sněmovně zprávu o poskytování náhrady nemajetkové újmy a poskytování dotace ze státního rozpočtu pro obyvatele osady U Sabotů, především s ohledem na ty občany, kteří mají zájem přesídlit na území České republiky."

Rád bych vyslovil přesvědčení, že vláda České republiky alespoň dodatečně, po přijetí ústavního zákona udělá všechno pro to, aby na nové hranici v osadě U Sabotů nezůstal v občanech pocit křivky, pocit odstrčení a zapomenutí. Myslím, že tento náš návrh je konstruktivní, dokonce, že je státotvorný a že je dostatečně vstřícný.

Za těchto okolností Klub České strany sociálně demokratické zajistí přijetí ústavního zákona. Děkuji vám za pozornost.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Slovo má pan místopředseda Kasal.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Paní místopředsedkyně, pane předsedo, vážená vládo, já byť rozumím důvodům a postojům sociálních demokratů a musím říci, že to, co říkal pan kolega Grulich, se asi nepříčí názorům většiny sněmovny, přece jen se obávám, že ve třetím čtení prostě nelze předkládat jiné návrhy, než umožňuje jednací řád. A tady vidím jedinou možnost, jak z této situace ven, a tou možností je zařadit nový bod programu. Kdyby svůj návrh pan poslanec Grulich přednesl ve druhém čtení, domnívám se, že bychom mohli se s tím nějakým způsobem vyrovnat. Ale ve třetím čtení přednést úplně nový návrh usnesení pokládám za nemožné.

Pokud pan poslanec Grulich navrhne zařazení nového bodu - Usnesení k ústavnímu zákonu o česko-slovenské hranici - , já budu hlasovat pro. Ale nemohu hlasovat pro to, abychom v rámci třetího čtení podobné praktiky připustili, protože pak bychom se dostali do podobných problémů u kteréhokoliv zákona, kdyby ve třetím čtení mohlo z jasného nebe zaznít cokoli a my bychom pak byli ve velmi složité situaci.

Já věřím, že mé vystoupení bude chápáno správně.

Děkuji za pozornost.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Kasalovi a dávám slovo k faktické poznámce panu poslanci Grulichovi.

Poslanec Václav Grulich: Paní předsedající, já beru námitku pana místopředsedy Kasala jako relevantní. Je pravda, že ze zákona o jednacím řádu má pravdu, a jménem poslaneckého klubu navrhuji zařazení nového bodu programu, a to teď ihned, s názvem Usnesení Poslanecké sněmovny k opatření na státní hranici v osadě U Sabotů. Děkuji.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Hlásí se s faktickou poznámkou pan poslanec Benda.

Poslanec Marek Benda: Já se omlouvám, aniž bych ale chtěl rozbít toto jednání o tomto usnesení, říkám, že pro ně budu hlasovat, budu hlasovat i pro jeho zařazení, ale obávám se, že stejně tak, jak jsme postupovali v řadě jiných bodů, musíme hlasovat až po ukončení bodu. Říkám, že to podpořím, aby to bylo zařazeno, ale podle mého názoru to musí být až po ukončení bodu. Těchto precedentů už tady máme celou řadu.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pane poslanče, ráda bych se vás zeptala, o které ustanovení jednacího řádu to opíráte.

Poslanec Marek Benda: Opírám to o dohodu, která ve sněmovně v tomto směru byla a byla mnohokrát v uplynulých dnech využita, že o zařazení nového bodu se nehlasuje v průběhu projednávání bodu, ale v době mezi jednotlivými body jednání.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: S faktickou pan poslanec Matulka.

Poslanec Dalibor Matulka: Jen potvrzuji a připomínám, že i včera náš návrh usnesení na nový bod byl také až po ukončení projednávaného bodu.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Já se chci zeptat klubu sociální demokracie, zda trvá na tom, aby se hlasovalo teď, nebo až po ukončení celého bodu. Děkuji, jsem velice ráda, že bylo možné v této věci najít dohodu.

Ještě se přihlásil do rozpravy ke třetímu čtení pan poslanec Krejsa.

Poslanec Josef Krejsa: Vážená paní předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, v souladu s § 95 jednacího řádu, odst. 2, podávám za náš poslanecký klub SPR-RSČ návrh na opakování druhého čtení. Jsem přesvědčen, že tento bod je natolik závažný, že si zasluhuje daleko pečlivější a důkladnější projednání, než tomu bylo dosud. Děkuji.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Krejsovi. Pokud se do rozpravy ke třetímu čtení tohoto návrhu zákona nikdo další nehlásí, rozpravu uzavírám.

V tuto chvíli dám nejdříve závěrečná slova panu ministrovi a panu zpravodaji, potom budeme hlasovat o vrácení návrhu do druhého čtení a v případě, že nebude přijat, o celém znění návrhu zákona.

Ministr vnitra ČR Jan Ruml: Vážená paní předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, již ve svém úvodním slově ke druhému čtení jsem informoval Poslaneckou sněmovnu o krocích, které učinilo Ministerstvo vnitra, o krocích, které učinila vláda České republiky pro to, aby situace občanů v osadě U Sabotů, kteří se ocitnou se svými obydlími na území cizího státu, byla řešena tak, aby dopady byly pokud možno co nejmenší.

Hovořil jsem o tom, jak usnadnit vůbec život lidí v příhraniční oblasti, jak se rozpracovává a v jaké fázi je smlouva o překračování hranic, mimohraniční přechody, hovořil jsem o garancích, které dali oba ministři vnitra - ministr vnitra České republiky, ministr vnitra Slovenské republiky - občanům, že bude věnována zvýšená ochrana veřejného pořádku, majetku, fyzických i právnických osob na oddělených částech území, hovořil jsem o tom, jaká forma a výše finanční výpomoci a státní dotace je určena občanům osady U Sabotů. Mezitím jsem se osobně znovu sešel s některými občany této osady a vyslovil jsem přesvědčení, nebo řekl jsem jim, že udělám všechno pro to, a vláda České republiky že je připravena udělat všechno pro to, aby se minimalizovaly dopady a problémy, které pro ně vzniknou tím, že se osada U Sabotů v případě schválení ústavního zákona ocitne na území Slovenské republiky.

Myslím si, že jsme učinili maximum pro to, aby ta situace pro ty lidi byla lidsky přijatelná.

Co se týče vystoupení pana poslance Grulicha, jeho návrhu na doprovodné usnesení, budu podporovat, aby byl zařazen po projednání tohoto bodu. Myslím si, že návrh doprovodného usnesení je legitimní, že Poslanecká sněmovna má právo na to vyslechnout zprávu, jakým způsobem vláda poskytla náhrady nemajetkové újmy a státní dotaci ze státního rozpočtu pro obyvatele osady U Sabotů a že vláda je připravena takovou zprávu zpracovat, připravit a Poslanecké sněmovně předložit.

Úplně závěrem dovolte, abych řekl pár vět. Myslím si, že tato sněmovna stojí před velice vážným rozhodnutím, jedním z nejvážnějších, které tu zde činila: Slovenská republika byla, je a bude vždy naším sousedem nejbližším, k němuž nás váží zcela specifické vztahy. Jako dva samostatné suverénní státy potřebujeme mít smluvně potvrzené a jednoznačné společné hranice. Vstup tohoto ústavního zákona v platnost je nejenom předpokladem přípravy dalších smluv a dohod, které budou řešit současné problémy v československém příhraničí, ale bude i významným signálem pro celý svět, že hranice mezi dvěma novými státy lze stanovit cestou pokojnou, cestou, která bude prosta vášní a emocí. Já přeji nám všem, aby se toto naše rozhodnutí podařilo a doufám, že tento ústavní zákon získá vaši podporu. Děkuji vám.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. Dávám slovo panu zpravodaji k závěrečnému slovu, chce-li jej přednést. Pan zpravodaj nebude přednášet závěrečné slovo. Děkuji. Takže prosím pana zpravodaje, aby nyní vystoupil a přednesl jednotlivé pozměňovací návrhy tak, jak o nich budeme hlasovat.

Poslanec Vilém Holáň: Dámy a pánové, v podrobné části druhého čtení padl jen jeden pozměňovací návrh - pana poslance Filipa - který je ale nehlasovatelný, protože je zaměřen ke smlouvě o státních hranicích mezi Českou republikou a Slovenskou republikou, takže tu dnes neprojednáváme, je to tak.

To znamená, že můžeme přistoupit ihned k hlasování o vlastním návrhu zákona.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Nemůžeme, pane zpravodaji, protože je zde ještě procedurální návrh pana poslance Krejsy, o kterém jsem předpokládal, že jej přednesete. Přednesu jej tedy já.

Pan poslanec Krejsa navrhoval, aby zákon byl vrácen do druhého čtení. Je tomu tak? Ano.

Zahajuji hlasování o tomto návrhu pana poslance Krejsy.

Zahajuji hlasování č. 298.

Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování, pořadové č. 298, se z přítomných 191 poslankyň a poslanců pro vyslovilo 37, proti 129. Tento návrh nebyl přijat.

Tím byly vyčerpány všechny návrhy, které byly vzneseny, a můžeme přikročit k hlasování o celém návrhu zákona.

Podle § 70, odst. 3 zákona o jednacím řádu k přijetí ústavního zákona je potřeba souhlasu třípětinové většiny všech poslanců.

V tuto chvíli přednesu návrh usnesení, které by znělo:

Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem ústavního zákona o změnách státních hranic se Slovenskou republikou podle sněmovního tisku 78.

Dámy a pánové, v tuto chvíli zahajuji hlasování, pořadové č.. 299, a ptám se, kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování, pořadové č.. 299, z přítomných 192 poslankyň a poslanců se pro vyslovilo 141. Toto usnesení bylo přijato.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, v tuto chvíli dám hlasovat o procedurálním návrhu pana poslance Grulicha a ještě bych se jej zeptala, aby upřesnil, na kdy má být tento nově navrhovaný bod zařazen. Rozumím tomu správně, že má být zařazen ihned?

Děkuji, takže dávám hlasovat o návrhu pana poslance Grulicha o tom, že bude rozšířen pořad schůze o nový bod. Bude to bod

31.

Doprovodné usnesení k ústavnímu zákonu o změnách

státních hranic se Slovenskou republikou

Je tomu tak?

Ano, děkuji.

V tuto chvíli zahajuji hlasování, pořadové č. 300, a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování, pořadové č. 300, se z přítomných 190 poslankyň a poslanců pro vyslovilo 161, proti 8. Tento návrh byl přijat.

Poprosím pana poslance Grulicha, aby přistoupil k řečnickému pultu a přednesl návrh usnesení.

Poslanec Václav Grulich: Paní předsedající, dámy a pánové, usnesení, které navrhuji, má tento text:

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky žádá vládu České republiky, aby v termínu do 31. října 1997 podala Poslanecké sněmovně zprávu o poskytování náhrady nemajetkové újmy a poskytování dotace ze státního rozpočtu pro obyvatele osady U Sabotů, především s ohledem na ty občany, kteří mají zájem přesídlit na území České republiky.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Grulichovi a otevírám rozpravu k tomuto návrhu usnesení. Do této rozpravy se hlásí pan poslanec Vik. Má slovo.

Poslanec Jan Vik: Dámy a pánové, dovolil bych si dát návrh na to, aby termín byl do 1. července. Děkuji.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Vikovi. Dále se do rozpravy nikdo nehlásí, proto rozpravu uzavírám.

Budeme hlasovat nejdříve o pozměňovacím návrhu k usnesení navrženém panem poslancem Grulichem, tedy pozměňovací návrh pana poslance Vika a potom budeme hlasovat o návrhu usnesení tak, jak jej navrhl pan poslanec Grulich.

V tuto chvíli budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 301 a ptám se, kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 301 se z přítomných 193 poslankyň a poslanců pro vyslovilo 31, proti 113. Tento návrh nebyl přijat.

Dámy a pánové, nyní budeme hlasovat o návrhu usnesení tak, jak jej přednesl pan poslanec Grulich.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 302 a ptám se, kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

V hlasování pořadové číslo 302 se z přítomných 191 poslankyň a poslanců pro vyslovilo 172, proti 3. Tento návrh usnesení byl přijat.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, podle přijatého pořadu nyní pokračujeme těmi body, kterými jsou volby a dávám slovo panu poslanci Kolářovi, předsedovi volební komise.

Poslanec Robert Kolář: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych vás seznámil s jednotlivými návrhy tak, jak je obdržela volební komise. Nejprve bod

32.

Návrh na změnu ve složení Rady České tiskové kanceláře

Úmrtím člena Rady ČTK Přemysla Wiesnera se uvolnilo jedno místo v této Radě. Proto se jedná o volbu jednoho člena Rady na základě zákona 517/1992 Sb., o ČTK. Návrhy byly ve stanovené lhůtě předloženy poslaneckými kluby takto.

Klub KSČM Lemák Jaroslav, klub SPR-RSČ Štěpánek Jiří, klub KDU-ČSL Vodička Rudolf a klub ČSSD Uhl Petr.

Protože citovaný způsob volby neupravuje způsob volby, navrhuje volební komise tajnou volbu hlasovacími lístky.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. To byl tedy návrh na změnu ve složení. To byly všechny body? To byl první bod. Myslím, že v tomto případě by bylo rozumné, kdybyste přednesl návrhy ke všem těmto bodům. Spojíme k nim i rozpravu, pokud k tomu nebude námitek a potom proběhnou volby. Pokračujte, pane předsedo.

Poslanec Robert Kolář: Děkuji, paní předsedající. V duchu vašeho návrhu bych pokračoval v tom, že jelikož volební komise navrhuje u všech tří voleb tajnou volbu hlasovacími lístky, tak abychom i o tom potom hlasovali současně.

Další návrhy, které obdržela volební komise, jsou

33.

Návrhy na volbu členů Rady Českého rozhlasu

Návrhy byly volební komisi taktéž předány ve stanovené lhůtě. Jedná se o volbu 9 členů této Rady na základě zákona 484/1991 Sb., o Českém rozhlasu ve znění pozdějších předpisů.

Poslaneckými kluby byli navrženi tito kandidáti:

Mohylová Martina - KSČM, Kotrlá Iva - ČSSD, Seemann Richard - ČSSD, Procházková Lenka - ČSSD, Scheufler Pavel - ODS, Kalfus Jan - ODS, Valenta Josef - SPR-RSČ, Matoušek Vojtěch - SPR-RSČ, Dřevecká Viktorie - SPR-RSČ, Susa Zdeněk KDU-ČSL, Poštulka Vladimír - ODA, Köpplová Barbora - ODA.

Dalšími návrhy, které obdržela volební komise, byly

34.

Návrhy na volbu členů Rady České televize

Také tyto návrhy byly volební komisi předloženy ve stanovené lhůtě. Jedná se taktéž o volbu 9 členů této Rady na základě zákona 483/1991 Sb.

Poslaneckými kluby byli navrženi tito kandidáti:

Morávek Josef - KSČM, Erben Václav - ČSSD, Suchánek Antonín - ČSSD, Kinclová Alena - ČSSD, Podkonický Juraj - ODS, Blažek Bohuslav - ODS, Schildberger František - ODS, Cerqueirová Andrea - SPR-RSČ, Zbela Martin - SPR-RSČ, Fornůsková Irena - SPR-RSČ, Kabzan Pavel - KDU-ČSL, Hájíček Leopold - KDU-ČSL, Jirák Jan - ODA.

Také u této volby navrhuje volební komise tajnou volbu hlasovacími lístky.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Kolářovi. Pan poslanec Dostál s faktickou poznámkou.

Poslanec Pavel Dostál: Paní předsedající, dovolte, abych přes vás upozornil pana předsedu volební komise poslance Koláře, že klub ČSSD v důsledku těžké nemoci stahuje jednoho z kandidátů na členství v Radě České televize. Náš kandidát, který je stahován, se jmenuje Antonín Suchánek. Stahujeme a tedy by se neměl objevit na volební listině. Děkuji vám.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Dostálovi. Mohla tato poznámka počkat do otevřené rozpravy, kterou v tuto chvíli otevírám. Otevírám v tuto chvíli rozpravu k bodu 64 - Návrh na změny ve složení Rady ČTK.

Hlásí se někdo do rozpravy? Pan poslanec Kolář.

Poslanec Robert Kolář: Já bych chtěl v rámci rozpravy uvést na pravou míru jeden svůj omyl. Četl jsem, že při volbě členů Rady Českého rozhlasu byl stažen klubem ODS pan Blažek Milan. Pan Blažek Milan zůstává na kandidátní listině, ale při volbě členů Rady České televize byl klubem ODS stažen pan Blažek Bohuslav. Pan Blažek Milan kandiduje, Blažek Bohuslav je stažen. Omlouvám se za tuto chybu.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji panu poslanci Kolářovi. Protože se do rozpravy dále nikdo nehlásí, rozpravu k bodu 64 uzavírám.

Ještě otevřu rozpravu k dalším bodům. V této chvíli k bodu 65 - Návrh na volbu členů Rady Českého rozhlasu.

Hlásí se někdo do rozpravy? Do rozpravy se nikdo nehlásí, proto rozpravu uzavírám.

K bodu 66 - Návrh na volbu členů Rady České televize - otevírám rozpravu. Do rozpravy se nikdo nehlásí, proto ji uzavírám.

V tuto chvíli je uzavřena rozprava ke všem třem bodům, a proto prosím pana poslance Koláře, aby se vyjádřil k tomu, jakým způsobem budeme volit do všech tří rad.

Poslanec Robert Kolář: Děkuji. Jednak bych se rád vyjádřil k návrhu pana poslance Dostála. Protože volební komise má již předtištěny hlasovací lístky, není možné jméno Suchánek z nich nyní odstranit. Nicméně volební komise se bude tvářit, jako kdyby tam toto jméno nebylo. To znamená, že jakákoliv značka u tohoto jména neovlivňuje platnost hlasovacího lístku. To za prvé.

Za druhé bych vám chtěl oznámit, že jelikož jsme původně předpokládali volbu na 15. 2., hlasovací lístky, které jsou již připraveny, mají toto datum. Chtěl bych, aby to zaznělo na mikrofon. Samozřejmě to nijak neovlivňuje regulérnost volby a zápis o výsledku volby bude s dnešním datem.

Za třetí bych vás chtěl požádat, pokud to bude možné, abyste dávali hlasovací lístky k jednotlivým volbám do označených uren. Ve volebních místnostech jsou označené volební urny a volební komisi by to přece jenom ulehčilo práci. Děkuji.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Vidím ještě, že s faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Brožík.

Poslanec František Brožík: Vážená paní předsedající, pane předsedo volební komise, já se omlouvám, ale myslím si, že by bylo pro korektnost dobré, kdybyste tady ohlásil, z kolika lidí a kolik kandidátů se volí, aby bylo všem jasné, že na kandidátce bude pět jmen, volí se dva, případně tři. Děkuji.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Ano, prosím pana poslance Koláře, aby tuto informaci doplnil.

Poslanec Robert Kolář: Já to ještě jednou zopakuji. Říkal jsem to u každé volby. Samozřejmě každý poslanec může volit, kolik chce. U Rady České tiskové kanceláře volíme jednoho, u Rady Českého rozhlasu a Rady České televize volíme shodně po maximálně devíti členech.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Pane předsedo, stačí na vykonání těchto voleb doba 20 minut?

Poslanec Robert Kolář: Můžeme začít vydávat lístky ihned, jakmile volby vyhlásíte. Doporučuji na výdej hlasovacích lístků 30 minut.

Místopředsedkyně PSP Petra Buzková: Děkuji. V této chvíli, tedy ve 12.52 hodin bude zahájen bod volby, ve 13.22 hodin bude ukončeno vydávání hlasovacích lístků. Poté bude polední přestávka. Odpolední jednání bude začínat ve 14.15 hodin, a to zákonem o dumpingu.

Dámy a pánové, v této chvíli zahajuji volby do jednotlivých rad.

(Schůze přerušena ve 12.52 hodin.)

(Schůze opět zahájena ve 14.18 hodin.)

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych zahájil odpolední část našeho jednání a požádal pana kolegu Roberta Koláře, předsedu volební komise, aby nás seznámil s výsledky prvního kola všech tří voleb.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP