Středa 27. února 1991

Poslanec Vladimír Čech: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové! Mé vystoupení bude trochu zvláštní. Obrátil se na mne poslanec Balcárek z HSD. Poslanec Balcárek se ocitl, díky odchodu své strany, v prekérní situaci. Chtěl zde přednést návrh na doplnění tohoto zákona, ovšem ze známých důvodů to nemůže učinit sám. (Smích v sále.) Porušil by stranickou disciplínu. Protože mi jeho návrh připadá dobrý, rozhodl jsem se, že ho vezmu na sebe. Předkládám ho tedy já, ovšem je to návrh pana poslance Balcárka. Jedná se o doplnění přílohy tohoto zákona, a to části 2. Za bod f) navrhuje pan poslanec Balcárek a místo něj já, aby byl doplněn nový bod g). Mezi oprávněnými příjemci povinného výtisku (mělo by to být bez úplaty) se zapomnělo na knihovnu Ústředního státního archivu v Praze. Tato knihovna by měla dostávat jeden výtisk těchto neperiodických publikací z oboru historie, pomocné vědy, historické a místopisné literatury. Navrhuji tedy doplnit nový bod g) a přečíslovat všechny další body a o tuto knihovnu Státního archivu v Praze. Doufám, že jsem to řekl dostatečně jasně. Omlouvám se, kdyby to byl můj návrh, řekl bych to jasněji. Ale myslím, že by se to tam mělo objevit. Děkuji za pozornost.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Čechovi, prosím pana poslance Zajíčka, připraví se pan poslanec Povolný.

Poslanec Stanislav Zajíček: Vážení přítomní, budu mluvit sám za sebe. Doporučuji vám zvážit, zda bychom neměli uvažovat nad bodem společné zprávy na straně 2, písm. a) přílohy, kde se navrhuje doplnit v oddílu "Tiskoviny s výjimkou plakátů a kalendářů" knihovnu ČNR o jeden povinný výtisk. Vzhledem k tomu, že na území Prahy je k dispozici 6 knihoven a zejména pak knihovna Federálního shromáždění a institut povinného výtisku představuje poměrně vysoké knihovní zatížení, domnívám se, že by pro potřeby práce poslanců postačovala knihovna Federálního shromáždění. Například prostředky, které by eventuálně mohly být vynaloženy na vedení takové knihovny v ČNR, by mohly být využity na jinou podporu poslanecké práce. Děkuji za pozornost.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Zajíčkovi, prosím pana poslance Povolného. Připraví se paní poslankyně Vorlová, jako poslední přihlášená.

Poslanec Václav Povolný: Vážená paní předsedkyně, vážení kolegové, vážené kolegyně, rád bych upozornil na určitou disproporci vzhledem ke znění společné zprávy. Jedná se o vztah § 2, odst. 3, kde se de facto ruší první termín k 30. 6. a zůstává k 31. 12., k § 5, odst. 4, kde by bylo nejpozději možné uložit pokutu do jednoho roku ode dne, kdy k porušení právní povinnosti došlo. V tomto okamžiku by se prakticky ten, který by v lednu vydal neperiodickou publikaci a neoznámil to, vymknul z možnosti být pokutován. Pokud má být seznam zahrnut k 31. 12., pochybuji, že 1. resp. 2. ledna je ministerstvo kultury schopno takový seznam předložit okresnímu úřadu. Spíše je to asi otázka celého ledna.

Navrhuji tedy, že v případě, že bude odsouhlasena společná zpráva resp. konkrétně § 2, odst. 3 ve znění společné zprávy, aby v bodu 4 byl uplatněn návrh: "nejpozději do 18 měsíců ode dne, kdy k porušení právní povinnosti došlo".

Potom bych rád požádal společného zpravodaje, zda by mohl zdůvodnit, proč u § 3, odst. 2 došlo k vypuštění. Děkuji.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Povolnému, prosím paní poslankyni Vorlovou, připraví se pan poslanec Jakl.

Poslankyně Milada Vorlová: Vážené předsednictvo, vážení poslanci, chci vás poprosit o podporu pro svůj návrh, aby byl rozšířen počet povinných výtisků v části přílohy Oddíl A - tiskoviny s výjimkou plakátů a kalendářů - o jeden výtisk pro Knihovnu slezského studijního ústavu, která má být v budoucnosti přejmenována na Slezskou vědeckou knihovnu a má sloužit jak zřizované Slezské univerzitě, tak také veřejnosti.

Odůvodňuji to tak, že v této příloze jsou jmenovány různé státní vědecké knihovny regionální, ve městech jako je Kladno, České Budějovice, Plzeň, Liberec, Ústí, Hradec, Brno, Ostrava, Olomouc, je tam také Matice slovenská. Ale na Slezsko s jeho kulturním centrem Opavou, které má být v této své kulturní funkci dále posíleno, se zapomnělo. V případě, že by tato knihovna neměla dostatečné prostory, je možno ji umístit i do prostor, které se nyní znovu zřizují, do prostor Matice slezské. V každém případě by ale měla Opava se svou univerzitou takovéto knihovní zásoby mít. Děkuji.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji paní poslankyni Vorlové, prosím pana poslance Jakla, připraví se paní poslankyně Marvanová.

Poslanec Ladislav Jakl: Vážená paní předsedkyně, milá sněmovno, vážení přítomní. Dovolte, abych přednesl pozměňující návrh týkající se § 3 tohoto zákona.

Oproti společné zprávě naopak navrhuji vypuštění odst. 1 a změnu odst. 2 v tomto znění: "Vydavatel je povinen nabídnout k prodeji za úplatu z každého vydání povinné výtisky podle příslušných oborů příjemcům uvedeným v obecně závazném předpise, který vydá ministerstvo kultury, přičemž počet příjemců nepřesáhne 50".

Dovolte zdůvodnění. Slyšeli jsme tu z úst navrhovatele společného zpravodaje a například kolegyně poslankyně Kantůrkové, že jednou z funkcí tohoto zákona je chránit naši kulturní paměť. Domnívám se, že to je správný záměr. Je skutečně nemožné a nepřípustné, abychom dopustili, aby především tiskoviny vydávané v tuto dobu historicky významnou zmizely v nenávratnu. Je to národní zájem, státní zájem, kulturní zájem.

K zájmům podobné důležitosti si stát zřizuje své orgány - orgány státní správy. Proto se mi zdá nesprávné, že tento státní, národní, kulturní zájem řešíme tím, že povinnosti přenášíme na samotné vydavatele, čili ty, kteří kulturní bohatství vytvářejí. Uvedu příklad. Pro vydavatele, který se zabývá právě kulturními publikacemi, t.j. ne profitními, v desetitisícových až stotisícových nákladech, ale publikacemi nákladnými se zhruba 500 výtisky, znamená uložení povinnosti k jejich obvyklým daním bezplatně odvádět dalších několik výtisků zvýšení jejich nákladů o řádově desítky, někdy až stovky procent. Tím je vlastně tvrdým způsobem znevýhodňujeme oproti vydavatelům profitní literatury.

Proto se domnívám, že bychom měli zabezpečit plnění funkcí, o kterých jsme tady mluvili, funkcí uchování paměti národa, ale měli bychom k tomu použít nástroje k tomu přizpůsobené orgány státní správy a nepřenášet tuto povinnost na vydavatele. (Potlesk.) Samozřejmě, že v případě přijetí tohoto návrhu by odpadaly všechny diskutované přílohy.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Jaklovi. Prosím paní poslankyni Marvanovou, hlásí se pan ministr kultury Uhde.

Ministr kultury Milan Uhde: Paní předsedkyně, paní poslankyně, páni poslanci, to je velmi závažný pozměňovací návrh, který tu zazněl. My jsme s poslancem Jaklem na toto téma už mluvili v rámci diskusí ve výboru a já chci upozornit na skutečnost, která z tohoto pozměňovacího návrhu vyplývá v případě, že bude přijat. Pan poslanec Jakl to zcela určitě ví. Jeho ustaraný tón, starost, aby kulturní paměť byla zachována, má podle mého názoru velmi nelítostný podtext, na který chci upozornit. V případě, že svým hlasováním přenesete na stát povinnost, aby zabezpečil za úplatu povinné výtisky, fakticky institut povinných výtisků likvidujete. Zrušíte tím kompromis mezi zájmy vydavatelů a mezi zájmy knihoven a knihovníků. Následky, které z toho vyplynou, budou značné. Nechci říci nedozírné, poněvadž to je zprofanované slovo. Nechci vyvolávat žádnou dramatickou atmosféru kolem toho návrhu, je věcný jako všechny ostatní. Prosím jen, abyste pečlivě zvážili důsledky, které vzniknou. Celý návrh se právě krajním důsledkům chtěl vyhnout, chtěl se vyhnout preferování zájmů vydavatelů a chtěl se vyhnout i dalekosáhlému preferování zájmů knihoven, jak to bylo doposud v praxi zakořeněno. Přimlouvám se tedy ještě jednou za velmi bedlivé zvážení tohoto pozměňovacího návrhu. Je v dnešní situaci pro knihovny skutečně nesmírně nebezpečný. Děkuji. (Potlesk.)

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu ministru kultury. Prosím paní poslankyni Marvanovou.

Poslankyně Hana Marvanová: Vážená paní předsedkyně, vážené poslankyně, vážení poslanci, můj pozměňovací návrh se týká formulace návětí § 4, předkládaného zákona. Povinnosti uvedené v § 2, odst. 2 a § 3, o kterých se v tomto návětí hovoří, se týkají vydavatelů. Nikoliv, jak by vyplývalo z formulace tohoto ustanovení, snímků určitých záznamů a dalších neperiodických publikací. Proto doporučuji pro lepší srozumitelnost tuto změnu: doplnit za text návětí toto znění takže by návětí znělo: "povinnosti uvedené v § 2 odst. 2 a § 3 se nevztahují na vydavatele v těch případech, kdy vydá" "dále by pokračovala písmena a - i tak, jak je uvedeno v předloženém tisku. Děkuji.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji paní poslankyni Marvanové, už není nikdo více přihlášen do diskuse, přeje si ještě někdo promluvit na toto téma v rozpravě? Paní poslankyně Kantůrková.

Poslankyně Eva Kantůrková: Mám jenom takovou malou poznámku. Dovolte mi ji k návrhu pana poslance Jakla. Já bych se jeho návrhem souhlasila v případě, že by náš stát byl bohatý a mohl si dovolit dotovat povinné výtisky do knihoven. My všichni víme, že to není pravda, že stát na to prostě nemá. A že výtisky kupovat knihovnám nebude a pokud my neuzákoníme povinnost povinných výtisků, tak se do knihoven tyto výtisky vůbec nedostanou. To je jedna moje poznámka. Druhá poznámka, pan poslanec Jakl vychází z abstraktní úvahy a nikoliv z daného stavu věcí, daný stav věcí je, že nakladatelé to cítí jako svou kulturní povinnost výtisky do knihoven dát. Oni to necítí jako újmu. Jako újmu to cítí jenom nakladatelé žraloci, kteří dneska chtějí na knížkách co nejvíc vydělat. Nakladatelé, kteří skutečně vydávají tu poezii, ta kulturní díla, která skutečně jsou drahá, ti to skutečně jako újmu nepociťují. Navíc ještě při rozpravách, které jsme s nimi vedli a při materiálech, které mám k dispozici se dá vést úvaha i tím směrem, že protože za povinný výtisk si může nakladatel odečíst z nákladu jeho krámskou cenu a nikoli výrobní cenu, tak ty náklady na povinné výtisky nejsou tak vysoké, jak to vypadá. Děkuji. (Potlesk.)

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji. Dále se hlásí pan poslanec Jakl.

Poslance Ladislav Jakl: Vážení přítomní, já nehodlám pokračovat v polemice, jak jste se možná někteří lekli, protože si myslím, že si ty argumenty zvážíte sami, ale jenom chci říct, že jsem opomněl vysvětlit, proč jsem v případě nynějšího odstavce 2 navrhoval zrušit přílohu a zmocnit ministerstvo k vydání obecně závazného předpisu. Vedla mě k tomu diskuse, která pronikla i sem do této sněmovny, o různých institucích, které si to zaslouží víc a které si to zaslouží méně. Význam těchto institucí se v těchto dnech velice bouřlivě mění a kdykoliv bychom potřebovali změnit adresáta, museli bychom novelizovat zákon. Domnívám se, že bychom mohli důvěřovat ministerstvu. Jak připravilo tuto přílohu, tak by se mohla průběžně aktualizovat.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Jaklovi. Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Pokud nikoli, prosím pana ministra kultury, zda se chce ještě vyjádřit a pronést závěrečné slovo.

Ministr kultury Milan Uhde: Chci poděkovat všem, kteří projevili zájem o výsledné znění tohoto zákona, opakuji, co jsem řekl už na začátku. Detailní připomínky vedou podle mého názoru ke zpřesnění a sněmovna by neměla být nadále ovlivňována stanoviskem ministra kultury k jednotlivým bodům. Projeví sama svůj názor hlasováním. Návrh poslance Jakla je principiální a zásadní doporučoval bych soustředit k němu významnou pozornost, protože by účin tohoto zákona zaměřil úplně jiným směrem, než jeho předkladatel chtěl.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu ministrovi kultury, prosím společnou zpravodajku paní poslankyni Moserovou, aby zaujala stanovisko k pozměňovacím návrhům.

Poslankyně Jaroslava Moserová: Vážená paní předsedkyně, vážení přítomní, byl zde vznesen dotaz, proč byl podán návrh na vypuštění odstavce 2 § 3. Návrh vzešel na výboru pro vědu, vzdělání a kulturu. Odstavec 2 také předpokládá přílohu 2 s taxativním vyjmenováním všech povinných příjemců výtisků nebo rozmnoženin za úplatu, byl nahrazen jiným zněním a sice tím, které převzal pan poslanec Jakl. Toto nové znění odstavce 2 § 3 bylo:

"Ministerstvo kultury České republiky stanoví obecně závazným právním předpisem seznam nejvýše 50 institucí, kterým je vydavatel povinen přednostně nabídnout rozmnoženiny k prodeji za úplatu". To bylo součástí návrhu společné zprávy a po poradě na společné schůzi zpravodajů s legislativci bylo řečeno, že to nemusí být obsahem zákona, že obecně závazný právní předpis, který někomu určuje povinnost prodat a jinému povinnost koupit, nemusí být obsahem tohoto zákona.

Nejzávažnější je odstavec 1 tohoto zákona, který poslanec Jakl navrhl vypustit, to je odevzdání povinných výtisků bezúplatných na základě evidence, která je rovněž zakotvena v tomto zákoně a tím zajistit archivaci kulturního bohatství v naší republice.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji paní poslankyni Moserové. Nyní bude třeba ovšem reagovat na pozměňovací návrhy.

Poslankyně Jaroslava Moserová: Paní předsedkyně, bylo by eventuálně možné pokračovat rovnou, ale byla bych vám nicméně vděčna, kdybychom mohli schůzi na chvíli přerušit a kdyby se k pozměňovacím návrhům mohl vyjádřit výbor ČNR pro vědu, vzdělání a kulturu.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji, doufám, že to i prospěje, pokud jde o účast ve sněmovně, takže přerušuji schůzi do 11.45 hod., pak bychom jednali do 12.30 hod. a potom udělali přestávku na oběd. Výbor se sejde v místnosti předsednictva ČNR.

Po přerušení znovu zahájeno 12.07 hod.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Paní poslankyně, páni poslanci, vážená vládo, zahajuji přerušené jednání. Přihlásil se do diskuse ještě pan ministr Uhde.

Ministr kultury ČR Milan Uhde: Paní předsedkyně, paní poslankyně, páni poslanci, vážení členové české vlády, jsem nucen znovu otevřít rozpravu a přihlásit se do ní s jednou zanedbatelnou administrativní lapálií, která by však na tomto zákoně spáchala závažnou chybu.

V § 8 se totiž uvádí, že tento zákon nabývá účinnosti dnem 1. ledna 1991 (smích). Váš smích je tuším správnou reakcí na tento fakt. Opomněli jsme vnést návrh, aby den 1. ledna byl nahrazen dnem 1. května. Já to dodatečně činím a děkuji vám.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Já panu ministrovi děkuji za jeho velice důležitý pozměňovací návrh a prosím paní zpravodajku, aby se ujala své funkce.

Zpravodajka výborů ČNR poslankyně Jaroslava Moserová: Pane ministře, rozumím-li správně, můžeme navrhnout, aby den účinnosti tohoto zákona byl určen na 1. května 1991.

Paní předsedkyně, dovoluji si navrhnout, aby bylo nejprve hlasováno o společné zprávě po jednotlivých bodech, pokud s tím bude souhlas.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: O způsobu hlasování tedy musí rozhodnout Sněmovna. Paní poslankyně Moserová navrhuje, aby o společné zprávě bylo hlasováno po jednotlivých bodech. Prosím, kdo je pro tento způsob hlasování? (Hlasuje se - 111.) Kdo je proti? (Nikdo.) Kdo se zdržel hlasování? (10)

Děkuji, návrh paní poslankyně Moserové byl přijat. Prosím tedy paní zpravodajku o přednesení společné zprávy.

Zpravodajka výborů ČNR Jaroslava Moserová: V § 1 a v § 2 jsou navrženy pouze legislativně-technické úpravy, týkající se odkazu pod čarou. Domnívám se, že o těchto dvou bodech lze hlasovat najednou.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Máte před sebou společnou zprávu. Dávám hlasovat o změnách navržených ve společné zprávě, týkající se § 1 a § 2.

Poslanec Marek Benda: Technická připomínka: § 1 a v § 2, odst. 1.

Zpravodajka výborů ČNR Jaroslava Moserová: Ano, v § 1 a v § 2, odst. 1.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Velmi správně, děkujeme za připomínku. V tomto pozměněném návrhu ve znění, jak je uvedl pan poslanec Benda, dávám hlasovat o obou těchto bodech. Kdo je pro to? (Hlasuje se - 119.) Kdo je proti? (Nikdo.) Kdo se zdržel hlasování? (2)

Děkuji, oba pozměňovací návrhy byly přijaty.

Zpravodajka výborů ČNR poslankyně Jaroslava Moserová: V § 2, odst. 2 dochází ke změně textu odst. 2.

Odst. 2 ve znění společné zprávy, tisk 103 zní: "Vydavatel je povinen písemně oznámit ministerstvu kultury vydavatelskou činnost a to do 30 ti dnů ode dne vydání první neperiodické publikace."

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Dávám hlasovat o tomto pozměňovacím návrhu. Kdo jej pokládá za správný, ať zvedne ruku? (Hlasuje se - 124.) Je někdo proti? (Nikdo.) Zdržel se hlasování? (4)

Děkuji, pozměňovací návrh byl přijat.

Zpravodajka výborů ČNR poslankyně Jaroslava Moserová: Odst. 3 společné zprávy: Mění se zde text odst. 3: "Ministerstvo kultury ČR vede evidenci vydavatelů a jejich seznam zašle okresním úřadům. Změny tohoto seznamu zasílá okresním úřadům vždy k 31. 12. kalendářního roku, (tedy pouze jedenkrát za rok, nikoliv dvakrát, jak bylo uvedeno v návrhu zákona).

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Dávám hlasovat o tomto pozměňovacím návrhu. Kdo je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku (Hlasuje se - 121.) Kdo je proti? (3) Kdo se zdržel hlasování? (4)

Děkuji, i tento pozměňovací návrh byl přijat.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP